Dziś startuje nowa akcja zorganizowana przez Pelę z bloga Smaki i przysmaki. Jest to III Bar Sałatkowy, do którego przygotowujemy sałatki z różnych stron świata. Moją pierwszą propozycją do tej akcji jest włoska Panzanella. Razem ze mną przygotowało ją także kilka zaprzyjaźnionych blogerek. Sałatka bardzo posmakowała mojemu Połówkowi. To co w niej najbardziej zachwyca, to chrupiące grzanki z ciabatty. Absolutnie obłędny jest tutaj pomidorowy vinaigrette. Ja zaostrzyłam go sosem tabasco i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się- Ania, Dobrusia, Eve, Ilonka, Justynka, Kabka, Kasia, Małgosia, Marta, Maggie, Pela, Shinju. Wszystkim serdecznie dziękuję i mam szczerą nadzieję, że sałatka przypadła Wam do gustu 😉
PANZANELLA (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
- pół bochenka podłużnej ciabatty (250 g)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku (dałam 3)
- 1/4 szklanki oliwy
- 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół (u mnie pół na pół czerwone z żółtymi)
- 1 pokrojony w cienkie plasterki długi ogórek (130 g)
- 1 grubo pokrojone średnie awokado (250 g)
- 1/4 szklanki opłukanych kaparów (pominęłam)
- 1 grubo pokrojona żółta papryka (350 g)- użyłam czerwonej i zielonej
- 800 g opłukanej i odsączonej fasolki z puszki
- pół szklanki liści bazylii, grubo posiekanych
- pomidorowy vinaigrette: pół szklanki soku pomidorowego (użyłam soku z dodatkiem tabasco), 1/4 szklanki octu z czerwonego wina, 1/3 szklanki oliwy, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-200 stopni. Ciabattę kroimy w kostkę grubości 2 cm (ja kroiłam w kromki). Oliwę mieszamy z czosnkiem, wkładamy do niej kawałki chleba i dokładnie obtaczamy. Układamy chleb na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, aż lekko się zarumieni.
Przygotowujemy pomidorowy vinaigrette. Sok, oliwę i ocet umieszczamy w słoiczku i energicznie potrząsamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy grzanki i polewamy dressingiem.
28 komentarzy
A Ty z kolei zrobiłaś ostrzejszą wersję:D Super !!
pięknie podana ta Twoja sałatka Malwinko, dziękuję za wspólne pichcenie;* Do następnego razu;*
A Panzanella była przepyszna:)
Mmmmm. Tabasco. 🙂 Twoja sałatka z pewnością jest (albo była) piekielnie dobra. 🙂
wyobrażam sobie ten aromat i chrupkość składników. Dodatkowo zachęcają kolory sałatki 🙂
ja tez nie dodalam awokado 🙂
a teraz sobie uswiadomilam, ze zapomnialam rowniez o kaparach… oj, szalony to byl dzien 😉
pozdrawiam i dziekuje za wszystko :*
I te kromki do mnie przemawiają,pięknie podana:)
Super wyszło! Dzięki za wspólne pichcenie 😉
Bardzo apetyczna sałatka i fajna akcja.
tak chrupiąco się prezentuje:)
Malwi, dziękuję za świetny przepis 😀 sałatka bardzo mi smakowała (trochę mniej połówkowi, niestety), oprócz kaparów i awokado- jest super 🙂 też zaostrzyłam dressing. Podoba mi się Twoja wersja większych grzanek do zagryzania 🙂 dziękuję za wspólną akcję i czekam już na kolejną 🙂
Szczerze? To wygląda bardzo apetycznie. Szukam teraz właśnie takich jednogarnkowych dań, które mogłabym sobie robić na kilka dni, i to jest świetne! Na bank wypróbuję. 🙂
Pomidorowy vinaigrette? Już mi się podoba!
Też dołączyłam do tej akcji, bo uwielbiam sałatki, w najbliższym czasie coś wykombinuję 🙂
Swietna ..w moim notatniku będzie odnotowana 🙂 Pozdrawiam 🙂
widzę, że wyszła wyśmienicie 🙂
koniecznie poproszę o informację przy następnym wirtualnym pichceniu 😉
pozdrawiam!
Fajne duże grzanki 🙂 A dodatek tabasco musiał interesująco wpłynąć na smak 🙂
Bardzo mi się podoba ta sałatka, muszę wypróbować 🙂
mm… wygląda smakowicie 🙂 uwielbiam sałatki i może za niedługo też coś przygotuję :D:D
fajnie, że organizujecie takie spotkania:)
Wygląda tak kolorowo, że aż nie trzeba przejmować się pochmurną pogodą! 🙂
Mnie bardzo przypadła do gustu. Kolorowych snów!
Cuuudowna!
Kocham tę sałatkę !:-)
Piękna. Nastepnym razem postaram się z Wami gotować. Tym razem czasu brakło.
A avocado jakoś zbyt mdłe mi się wydaje. Nic…czas wypróbować.
Pozdrawiam
Ania
Podoba mi sie ten dodatek tabasco – moze nastepnym razem tez wyprobuje? No i podpieczony chleb w postaci calych kromek tez jest ciekawym akcentem.
Wspaniała, pożywna i zdrowa 🙂
dla mnie bez fasolki i będzie idealnie 🙂
Samo zdrowie kiedy patrzymy na Twoje fotografie 😉
http://www.przysmakiewy.pl
pychota – bardzo to lubię 🙂
Pięknie wygląda ta sałatka 🙂