Panzanella z awokado

przez Malwina

Dziś startuje nowa akcja zorganizowana przez Pelę z bloga Smaki i przysmaki. Jest to III Bar Sałatkowy, do którego przygotowujemy sałatki z różnych stron świata.  Moją pierwszą propozycją do tej akcji jest włoska Panzanella. Razem ze mną przygotowało ją także kilka zaprzyjaźnionych blogerek. Sałatka bardzo posmakowała mojemu Połówkowi. To co w niej najbardziej zachwyca, to chrupiące grzanki z ciabatty. Absolutnie obłędny jest tutaj pomidorowy vinaigrette. Ja zaostrzyłam go sosem tabasco i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 

Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się- Ania, Dobrusia, Eve, Ilonka, Justynka, KabkaKasia,  MałgosiaMarta, Maggie, PelaShinju. Wszystkim serdecznie dziękuję i mam szczerą nadzieję, że sałatka przypadła Wam do gustu 😉

PANZANELLA (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]

  • pół bochenka podłużnej ciabatty (250 g)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku (dałam 3)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół (u mnie pół na pół czerwone z żółtymi)
  • 1 pokrojony w cienkie plasterki długi ogórek (130 g)
  • 1 grubo pokrojone średnie awokado (250 g)
  • 1/4 szklanki opłukanych kaparów (pominęłam)
  • 1 grubo pokrojona żółta papryka (350 g)- użyłam czerwonej i zielonej
  • 800 g opłukanej i odsączonej fasolki z puszki
  • pół szklanki liści bazylii, grubo posiekanych
  • pomidorowy vinaigrette: pół szklanki soku pomidorowego (użyłam soku z dodatkiem tabasco), 1/4 szklanki octu z czerwonego wina, 1/3 szklanki oliwy, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-200 stopni. Ciabattę kroimy w kostkę grubości 2 cm (ja kroiłam w kromki). Oliwę mieszamy z czosnkiem, wkładamy do niej kawałki chleba i dokładnie obtaczamy. Układamy chleb na blasze i wstawiamy do piekarnika na 10 minut, aż lekko się zarumieni. 
Przygotowujemy pomidorowy vinaigrette. Sok, oliwę i ocet umieszczamy w słoiczku i energicznie potrząsamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy grzanki i polewamy dressingiem. 

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Paulina 01/09/2011 - 5:07 pm

A Ty z kolei zrobiłaś ostrzejszą wersję:D Super !!

Odpowiedz
ilka_86 01/09/2011 - 5:12 pm

pięknie podana ta Twoja sałatka Malwinko, dziękuję za wspólne pichcenie;* Do następnego razu;*
A Panzanella była przepyszna:)

Odpowiedz
Katarzyna Kaczmarczyk 01/09/2011 - 5:23 pm

Mmmmm. Tabasco. 🙂 Twoja sałatka z pewnością jest (albo była) piekielnie dobra. 🙂

Odpowiedz
chantel 01/09/2011 - 5:28 pm

wyobrażam sobie ten aromat i chrupkość składników. Dodatkowo zachęcają kolory sałatki 🙂

Odpowiedz
Małgosia 01/09/2011 - 5:28 pm

ja tez nie dodalam awokado 🙂
a teraz sobie uswiadomilam, ze zapomnialam rowniez o kaparach… oj, szalony to byl dzien 😉
pozdrawiam i dziekuje za wszystko :*

Odpowiedz
co by tu zjeść? 01/09/2011 - 5:33 pm

I te kromki do mnie przemawiają,pięknie podana:)

Odpowiedz
Justyś 01/09/2011 - 5:52 pm

Super wyszło! Dzięki za wspólne pichcenie 😉

Odpowiedz
hania-kasia 01/09/2011 - 6:10 pm

Bardzo apetyczna sałatka i fajna akcja.

Odpowiedz
basiaP 01/09/2011 - 6:10 pm

tak chrupiąco się prezentuje:)

Odpowiedz
Kasia 01/09/2011 - 6:16 pm

Malwi, dziękuję za świetny przepis 😀 sałatka bardzo mi smakowała (trochę mniej połówkowi, niestety), oprócz kaparów i awokado- jest super 🙂 też zaostrzyłam dressing. Podoba mi się Twoja wersja większych grzanek do zagryzania 🙂 dziękuję za wspólną akcję i czekam już na kolejną 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2011 - 6:37 pm

Szczerze? To wygląda bardzo apetycznie. Szukam teraz właśnie takich jednogarnkowych dań, które mogłabym sobie robić na kilka dni, i to jest świetne! Na bank wypróbuję. 🙂

Odpowiedz
kikimora 01/09/2011 - 6:43 pm

Pomidorowy vinaigrette? Już mi się podoba!
Też dołączyłam do tej akcji, bo uwielbiam sałatki, w najbliższym czasie coś wykombinuję 🙂

Odpowiedz
Mona 01/09/2011 - 7:08 pm

Swietna ..w moim notatniku będzie odnotowana 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Emma 01/09/2011 - 7:09 pm

widzę, że wyszła wyśmienicie 🙂
koniecznie poproszę o informację przy następnym wirtualnym pichceniu 😉
pozdrawiam!

Odpowiedz
shinju 01/09/2011 - 7:22 pm

Fajne duże grzanki 🙂 A dodatek tabasco musiał interesująco wpłynąć na smak 🙂

Odpowiedz
magda k. 01/09/2011 - 7:43 pm

Bardzo mi się podoba ta sałatka, muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
pingwinka7 01/09/2011 - 7:50 pm

mm… wygląda smakowicie 🙂 uwielbiam sałatki i może za niedługo też coś przygotuję :D:D

Odpowiedz
małgo 01/09/2011 - 8:03 pm

fajnie, że organizujecie takie spotkania:)

Odpowiedz
Doctor 01/09/2011 - 8:04 pm

Wygląda tak kolorowo, że aż nie trzeba przejmować się pochmurną pogodą! 🙂

Odpowiedz
Kamila 01/09/2011 - 8:12 pm

Mnie bardzo przypadła do gustu. Kolorowych snów!

Odpowiedz
Majana 01/09/2011 - 8:26 pm

Cuuudowna!
Kocham tę sałatkę !:-)

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/09/2011 - 7:47 am

Piękna. Nastepnym razem postaram się z Wami gotować. Tym razem czasu brakło.
A avocado jakoś zbyt mdłe mi się wydaje. Nic…czas wypróbować.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Maggie 02/09/2011 - 7:50 am

Podoba mi sie ten dodatek tabasco – moze nastepnym razem tez wyprobuje? No i podpieczony chleb w postaci calych kromek tez jest ciekawym akcentem.

Odpowiedz
Grażyna 02/09/2011 - 9:24 am

Wspaniała, pożywna i zdrowa 🙂

Odpowiedz
Duś 02/09/2011 - 10:27 am

dla mnie bez fasolki i będzie idealnie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 04/09/2011 - 5:19 pm

Samo zdrowie kiedy patrzymy na Twoje fotografie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
gosia 07/09/2011 - 7:57 pm

pychota – bardzo to lubię 🙂

Odpowiedz
Kermeet 10/01/2012 - 1:15 pm

Pięknie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies