Kurczak Calypso

przez Malwina

KURCZAK CALYPSO 
(KARAIBY)

Składniki (na 2 porcje):
{ przepis pochodzi z bloga Ireny i Andrzeja]

  • 1 posiekana mała cebula
  • pół dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g posiekanych pomidorów z puszki bez skórki wraz z sokiem
  • 125 ml wody (pół szklanki), możecie użyć także rosołu lub bulionu warzywnego 
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana

Mieszamy sok z limonki, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i tymianek. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed smażeniem. Kurczaka należy wyjąć z marynaty (marynatę zachowujemy), następnie doprawić solą, pieprzem. Mięso rumienimy na patelni z obu stron. Dodajemy pozostałe składniki (marynatę, pomidory, wodę, chili), dusimy przez około 20 minut.  Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. Kurczaka podajemy razem z ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Kaś 19/11/2010 - 8:26 pm

wreszcie ciekawy przepis na kurczak bez panierki. oczywiście podkradam 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 19/11/2010 - 8:33 pm

To mi się podoba:) Kilka di temu tez zrobiłam tego kurczaczka. Pycha:)

Odpowiedz
majana 19/11/2010 - 8:47 pm

O, dokładnie Malwinko! Blog Ireny i Andrzeja to blog pełen pomysłów. Uwielbiam go:))
A kurczaczek calypso jest pyszny, wiem,bo też robiłam:))
Pozdrawiam Cie:)

Odpowiedz
EVE 19/11/2010 - 9:03 pm

o tak, blog Grumków jest genialny!
a kurczak wygląda niezwykle smacznie, więc na pewno wypróbuję!
pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Paula 19/11/2010 - 9:07 pm

pięknie, pysznie!

Odpowiedz
ilka_86 19/11/2010 - 9:17 pm

ojjj jakie pyszny kurczaczek:) mniam

Odpowiedz
Fuchsia 19/11/2010 - 9:30 pm

Robiłam tego kurczaka, faktycznie pyszny 🙂 i w dodatku bardzo ładnie wygląda.

Odpowiedz
Izaa 19/11/2010 - 10:15 pm

pięknie wygląda i jaka ładna nazwa….;)

Odpowiedz
grumko 20/11/2010 - 5:15 am

Dzięki za miłe słowa, ale najważniejsze, ze kurczak smakował;-)

Odpowiedz
Kuchareczka 20/11/2010 - 7:31 am

Jestem nienormalna, znowu patrzę sie na talerz, taki identyczny mam 😉

Odpowiedz
asieja 20/11/2010 - 7:45 am

zaskakuje ta ilośc receptur na kurczaka:-)

Odpowiedz
holendrzyca 20/11/2010 - 8:47 am

wygląda naprawde znakomicie , musi być pyszny.

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/11/2010 - 9:04 am

mm…
i kolejny wspaniały przepis na kurę.
tyle pomysłów, zawrót głowy!

Odpowiedz
Emma 20/11/2010 - 11:47 am

Ten kurczak przemawia do mnie. Musze go kiedys spróbować 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies