KURCZAK CALYPSO
(KARAIBY)
Składniki (na 2 porcje):
{ przepis pochodzi z bloga Ireny i Andrzeja]
- 1 posiekana mała cebula
- pół dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego (lub pół łyżeczki suszonego)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 200 g posiekanych pomidorów z puszki bez skórki wraz z sokiem
- 125 ml wody (pół szklanki), możecie użyć także rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
Mieszamy sok z limonki, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i tymianek. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed smażeniem. Kurczaka należy wyjąć z marynaty (marynatę zachowujemy), następnie doprawić solą, pieprzem. Mięso rumienimy na patelni z obu stron. Dodajemy pozostałe składniki (marynatę, pomidory, wodę, chili), dusimy przez około 20 minut. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podajemy razem z ryżem.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
14 komentarzy
wreszcie ciekawy przepis na kurczak bez panierki. oczywiście podkradam 🙂
To mi się podoba:) Kilka di temu tez zrobiłam tego kurczaczka. Pycha:)
O, dokładnie Malwinko! Blog Ireny i Andrzeja to blog pełen pomysłów. Uwielbiam go:))
A kurczaczek calypso jest pyszny, wiem,bo też robiłam:))
Pozdrawiam Cie:)
o tak, blog Grumków jest genialny!
a kurczak wygląda niezwykle smacznie, więc na pewno wypróbuję!
pozdrawiam ciepło!
pięknie, pysznie!
ojjj jakie pyszny kurczaczek:) mniam
Robiłam tego kurczaka, faktycznie pyszny 🙂 i w dodatku bardzo ładnie wygląda.
pięknie wygląda i jaka ładna nazwa….;)
Dzięki za miłe słowa, ale najważniejsze, ze kurczak smakował;-)
Jestem nienormalna, znowu patrzę sie na talerz, taki identyczny mam 😉
zaskakuje ta ilośc receptur na kurczaka:-)
wygląda naprawde znakomicie , musi być pyszny.
mm…
i kolejny wspaniały przepis na kurę.
tyle pomysłów, zawrót głowy!
Ten kurczak przemawia do mnie. Musze go kiedys spróbować 😉