Dzień dobry,
Dziś częstuję Was przepisem na pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu wytrawny keks. Super sprawdzi się jako przekąska na sylwestrowym stole. Wystarczy wymieszać składniki (nie potrzebujecie nawet miksera!), przelać do formy i upiec. Ja postawiłam na małe keksówki, ale równie dobrze możecie wykorzystać klasyczną formę keksową lub foremki na muffiny.
Do ciasta dodałam pieczoną paprykę, oliwki, sporo ziół i Plastry wegetariańskie VeggieDay z papryką. Wyszło na prawdę przepysznie! Taki keks wystarczy pokroić w plastry i serwować z dodatkiem ulubionego dipu. Dobrze sprawdzi się czosnkowy lub warzywny, np. adżika. Keks możecie upiec dzień przed Sylwestrem. Pamiętajcie tylko o tym, aby po ostudzeniu szczelnie go zapakować i przechowywać poza lodówką.
Plastry wegetariańskie VeggieDay to smaczna alternatywa dla mięsnych wędlin. Mają wzorcowy skład i co moim zdaniem istotne – nie zawierają w składzie soi, jak większość tego typu produktów. Szukajcie ich w Netto i wybranych sklepach sieci Carrefour.
Wytrawny keks z warzywami – przepis
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
24 komentarze
Uwielbiam keks ale na słodko. Czas spróbować w takiej postaci? Robił już ktoś ? Polecacie? 😀
Ale super pomysł, jak zawsze inspiracje na blogu – super
Zabrakło chyba samego przepisu 😉
Dzięki za czujność. Okazało się, że był problem z wtyczką.
Cudny przepis!!! Będzie robione 🙂
Rewelacja ☺☺
Świetny sam w sobie jak i dodatek do czegoś 🙂
wygląda obłędnie! 🙂 Jestem ciekawa jak smakuje, ponieważ jeszcze nigdy takiego cuda nie jadłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie :*
Cześć, na sam widok, chce się zrobić i zjeść Twoje cudo 🙂
Zrobię na pewno. Wygląda mega smacznie 💪😎
Wygląda bombowo 🙂 Szczęśliwego Nowego roku 🙂
Nie lubimy keksu w wersji słodkiej ale Twoja propozycja na pewno by nam smakowała 😀
Kusząca propozycja. Ciekawa jestem, czy kaszkę kukurydzianą można bezboleśnie zastąpić manną lub inną. Nie mam w domu kukurydzianki, nie używam jej raczej, więc nie chcę kupować:)
wygląda jak dobry omlet w formie kanapki 😀
Mnie się podoba! 🙂
Pyszna propozycja 🙂
Bardzo fajny pomysł 🙂 życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy 🙂
Wygląda apetycznie:),
Prezentuje się niezwykle apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuję Twój przepis 😀 Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂
aż mi zapachniało 🙂
czym można zastąpić mąkę pszenna? czy nie można tego zrobić?
Nie próbowałam z inną. Może po prostu owsianą? Jest dość uniwersalna.
Jak myślicie, czy taki keks można zamrozić?
Nigdy go nie mroziłam, więc niestety nie pomogę 🙁 Jeśli będziesz go mrozić, daj proszę znać, jak ciasto się zachowa po wyjęciu.
Ok, dzisiaj piekę, zamrożę testową porcję. W mojej wersji (nie wege) wylądowały resztki salami. Będzie keks less waste.