Wytrawny keks z warzywami

przez Malwina

Wytrawny keks z warzywami

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu wytrawny keks. Super sprawdzi się jako przekąska na sylwestrowym stole. Wystarczy wymieszać składniki (nie potrzebujecie nawet miksera!), przelać do formy i upiec. Ja postawiłam na małe keksówki, ale równie dobrze możecie wykorzystać klasyczną formę keksową lub foremki na muffiny.

Do ciasta dodałam pieczoną paprykę, oliwki, sporo ziół i Plastry wegetariańskie VeggieDay z papryką. Wyszło na prawdę przepysznie! Taki keks wystarczy pokroić w plastry i serwować z dodatkiem ulubionego dipu. Dobrze sprawdzi się czosnkowy lub warzywny, np. adżika. Keks możecie upiec dzień przed Sylwestrem. Pamiętajcie tylko o tym, aby po ostudzeniu szczelnie go zapakować i przechowywać poza lodówką.

Wytrawny keks

Plastry wegetariańskie VeggieDay to smaczna alternatywa dla mięsnych wędlin. Mają wzorcowy skład i co moim zdaniem istotne – nie zawierają w składzie soi, jak większość tego typu produktów. Szukajcie ich w Netto i wybranych sklepach sieci Carrefour.

Wytrawny keks z warzywami – przepis

Wytrawny keks

Drukuj
Porcje: 8
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka chili w proszku (jeśli nie przepadacie za pikantnymi potrawami, zmniejszcie ilość chili do 1/3 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 50 g oliwy
  • 300 g maślanki
  • 40 g zielonych oliwek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół, np. bazylii, natki pietruszki
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 2 pieczone papryki bez skóry

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mąkę, kaszkę, sól, proszek do pieczenia, kurkumę, oregano, bazylię i chili w proszku. W drugiej misce łączymy jajka, oliwę i maślankę. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy łyżką do połączenia.
  2. Dodajemy zioła, posiekane plastry wegetariańskie, oliwki i pokrojoną drobno paprykę. Mieszamy i odstawiamy na około 5-10 minut, aż ciasto lekko zgęstnieje.
  3. Foremkę o długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Ja wykorzystałam mini foremki na keks. Ciasto piekłam przez około 30-35 minut. Można użyć również foremek na muffinki. W przypadku użycia foremek na muffiny czas pieczenia skróci się do około 25 minut. Keks studzimy na metalowej kratce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Keks z warzywami

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

24 komentarze
2

Podobne posty:

24 komentarze

Mateusz 27/12/2018 - 9:29 am

Uwielbiam keks ale na słodko. Czas spróbować w takiej postaci? Robił już ktoś ? Polecacie? 😀

Odpowiedz
Michał Kowalski 27/12/2018 - 10:47 am

Ale super pomysł, jak zawsze inspiracje na blogu – super

Odpowiedz
Ka 27/12/2018 - 1:45 pm

Zabrakło chyba samego przepisu 😉

Odpowiedz
Malwina 28/12/2018 - 7:17 am

Dzięki za czujność. Okazało się, że był problem z wtyczką.

Odpowiedz
Magda 27/12/2018 - 3:42 pm

Cudny przepis!!! Będzie robione 🙂

Odpowiedz
natalia20041989 28/12/2018 - 1:20 pm

Rewelacja ☺☺

Odpowiedz
ervisha 28/12/2018 - 1:25 pm

Świetny sam w sobie jak i dodatek do czegoś 🙂

Odpowiedz
Aleksandra: NaturalnieMinimalnie 28/12/2018 - 6:12 pm

wygląda obłędnie! 🙂 Jestem ciekawa jak smakuje, ponieważ jeszcze nigdy takiego cuda nie jadłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie :*

Odpowiedz
marcepanowy kącik 28/12/2018 - 7:04 pm

Cześć, na sam widok, chce się zrobić i zjeść Twoje cudo 🙂

Odpowiedz
Czystamicha_tv 29/12/2018 - 8:22 am

Zrobię na pewno. Wygląda mega smacznie 💪😎

Odpowiedz
marcepanowy kącik 29/12/2018 - 5:56 pm

Wygląda bombowo 🙂 Szczęśliwego Nowego roku 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29/12/2018 - 6:29 pm

Nie lubimy keksu w wersji słodkiej ale Twoja propozycja na pewno by nam smakowała 😀

Odpowiedz
Dorota 29/12/2018 - 8:17 pm

Kusząca propozycja. Ciekawa jestem, czy kaszkę kukurydzianą można bezboleśnie zastąpić manną lub inną. Nie mam w domu kukurydzianki, nie używam jej raczej, więc nie chcę kupować:)

Odpowiedz
SalvadorDali 30/12/2018 - 6:18 am

wygląda jak dobry omlet w formie kanapki 😀
Mnie się podoba! 🙂

Odpowiedz
Joanna 30/12/2018 - 1:11 pm

Pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
Marzena 30/12/2018 - 5:02 pm

Bardzo fajny pomysł 🙂 życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy 🙂

Odpowiedz
Anna piekneperfumy 30/12/2018 - 6:30 pm

Wygląda apetycznie:),

Odpowiedz
Kasia Futka 30/12/2018 - 7:29 pm

Prezentuje się niezwykle apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuję Twój przepis 😀 Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂

Odpowiedz
Zuza 30/12/2018 - 8:01 pm

aż mi zapachniało 🙂

Odpowiedz
Edyta 19/04/2019 - 12:17 pm

czym można zastąpić mąkę pszenna? czy nie można tego zrobić?

Odpowiedz
Malwina 19/04/2019 - 4:13 pm

Nie próbowałam z inną. Może po prostu owsianą? Jest dość uniwersalna.

Odpowiedz
Aleksandra 16/05/2019 - 3:13 pm

Jak myślicie, czy taki keks można zamrozić?

Odpowiedz
Malwina 17/05/2019 - 5:58 am

Nigdy go nie mroziłam, więc niestety nie pomogę 🙁 Jeśli będziesz go mrozić, daj proszę znać, jak ciasto się zachowa po wyjęciu.

Odpowiedz
Aleksandra 21/05/2019 - 3:40 pm

Ok, dzisiaj piekę, zamrożę testową porcję. W mojej wersji (nie wege) wylądowały resztki salami. Będzie keks less waste.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies