Papryka z ciecierzycą z patelni |
Papryka smażona z ciecierzycą to kolejne szybkie i proste w wykonaniu danie, w sam raz do lunchboxu. Do przygotowania tej potrawy użyłam trzech rodzajów papryki w różnych kolorach, aby prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Jeśli nie przepadacie za którąś z użytych przeze mnie odmian, po prostu ją pomińcie lub zamieńcie na tę, którą lubicie najbardziej. Smak papryki świetnie współgra z oregano oraz octem balsamicznym. Osobiście bardzo lubię takie połączenia smakowe.
Paprykę z ciecierzycą najlepiej zajadać solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa.
PAPRYKA Z CIECIERZYCĄ Z PATELNI
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili (lub więcej do smaku)
- 1 duża czerwona papryka
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 3/4 łyżeczki suszonego oregano
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w podłużne cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy paprykę i roztarte w palcach oregano. Smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez około 7 minut. Patelnię przykrywamy, dusimy paprykę na małym ogniu przez kolejne 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, ocet balsamiczny. Mieszamy i podgrzewamy przez około 3 minuty. Paprykę z ciecierzycą podajemy jako przystawkę lub dodatek to dania głównego.
Lunchbox: kasza jaglana, ciecierzyca z papryką z patelni |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
12 komentarzy
Muszę spróbować to zrobić 😀
Czy to danie będzie smaczne na zimno z kaszą jaglaną (też na zimno)?
Na zimno jest smaczne (przynajmniej w moim odczuciu). Z kaszą, to już kwestia gustu. Mnie smakuje, ale nie musi każdemu.
Oczywiście żadna to nowość, że wyszło przepyszne:) Jak każdy przepis z Twojego bloga, który wypróbowałam. Ale informuję, że naprawdę jest to bardzo smaczny przepis, dla tych, którzy jeszcze się wahają.
Pozdrawiam.
Olu, dzięki za dobre słowo 🙂
Pyszności 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
ile porcji wychodzi z przepisów prezentowanych przez panią jeśli nie ma podane? 🙂
Przy tego typu potrawach ciężko dzielić na porcje, wszystko bowiem zależy czy potraktujemy je jako dodatek do dania głównego czy przystawkę.
Robiłam już 3 razy. Przepyszne zarówno z dodatkiem kaszy jaglanej jak i z ryżem jaśminowym. A jakie szybkie! Polecam 🙂
Z makaronem też pyszne 🙂 Dziękuję za przepis. Ania P.
…jadłam oczami, dziękuję. Piękne zdjęcia:)
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować 🙂