Papryka z ciecierzycą z patelni

przez Malwina
Ciecierzyca z papryką przepisy
Papryka z ciecierzycą z patelni
Papryka smażona z ciecierzycą to kolejne szybkie i proste w wykonaniu danie, w sam raz do lunchboxu. Do przygotowania tej potrawy użyłam trzech rodzajów papryki w różnych kolorach, aby prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Jeśli nie przepadacie za którąś z użytych przeze mnie odmian, po prostu ją pomińcie lub zamieńcie na tę, którą lubicie najbardziej. Smak papryki świetnie współgra z oregano oraz octem balsamicznym. Osobiście bardzo lubię takie połączenia smakowe. 

Paprykę z ciecierzycą najlepiej zajadać solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Papryka z octem balsamicznym

PAPRYKA Z CIECIERZYCĄ Z PATELNI

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (lub więcej do smaku)
  • 1 duża czerwona papryka
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili drobno siekamy. Oczyszczone papryki kroimy w podłużne cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy paprykę i roztarte w palcach oregano. Smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, przez około 7 minut. Patelnię przykrywamy, dusimy paprykę na małym ogniu przez kolejne 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, ocet balsamiczny. Mieszamy i podgrzewamy przez około 3 minuty. Paprykę z ciecierzycą podajemy jako przystawkę lub dodatek to dania głównego. 
Ciecierzyca papryka przepisy

Papryka smażona z ciecierzycą

Papryka z patelni

Lunchbox: kasza jaglana, ciecierzyca z papryką z patelni

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Natasza Miszczuk 20/07/2016 - 8:31 am

Muszę spróbować to zrobić 😀

Odpowiedz
Anonimowy 26/07/2016 - 12:18 pm

Czy to danie będzie smaczne na zimno z kaszą jaglaną (też na zimno)?

Odpowiedz
Malwina 26/07/2016 - 12:19 pm

Na zimno jest smaczne (przynajmniej w moim odczuciu). Z kaszą, to już kwestia gustu. Mnie smakuje, ale nie musi każdemu.

Odpowiedz
Ola Jęśko 12/10/2016 - 6:58 pm

Oczywiście żadna to nowość, że wyszło przepyszne:) Jak każdy przepis z Twojego bloga, który wypróbowałam. Ale informuję, że naprawdę jest to bardzo smaczny przepis, dla tych, którzy jeszcze się wahają.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 13/10/2016 - 8:53 am

Olu, dzięki za dobre słowo 🙂

Odpowiedz
wedelka 17/11/2016 - 9:27 am

Pyszności 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/04/2017 - 7:55 pm

ile porcji wychodzi z przepisów prezentowanych przez panią jeśli nie ma podane? 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/04/2017 - 7:53 am

Przy tego typu potrawach ciężko dzielić na porcje, wszystko bowiem zależy czy potraktujemy je jako dodatek do dania głównego czy przystawkę.

Odpowiedz
Angelika B 07/04/2017 - 9:11 pm

Robiłam już 3 razy. Przepyszne zarówno z dodatkiem kaszy jaglanej jak i z ryżem jaśminowym. A jakie szybkie! Polecam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2018 - 5:05 pm

Z makaronem też pyszne 🙂 Dziękuję za przepis. Ania P.

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 11/08/2018 - 6:36 pm

…jadłam oczami, dziękuję. Piękne zdjęcia:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies