Chilli con carne z dynią |
Pikantne, rozgrzewające jednogarnkowe potrawy idealnie wpisują się w jesienny klimat. Z pewnością należy do nich popularne chili con carne. Tym razem przygotowałam je w troszkę innej wersji, bo z dodatkiem dyni oraz ciecierzycy. Powstało bardzo fajne danie, które z pewnością zaspokoi Wasz głód i rozgrzeje po powrocie do domu. Podajcie je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla. Ja do chili serwuję dodatkowo kwaśną śmietaną lub jogurt, które łagodzą pikantny smak potrawy.
CHILI CON CARNE Z DYNIĄ
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 g mielonej wołowiny (np. łopatki wołowej, mięsa z udźca)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka jalapeno
- 400 g siekanych pomidorów z puszki bez skóry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- pół czerwonej papryki
- 200 g dyni pokrojonej w kostkę (tym razem wykorzystałam dynię muscat)
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
- posiekana natka pietruszki do posypania
Do podania: ugotowany ryż lub placki tortilla, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryczki jalapeno kroimy w kosteczkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i jalapeno. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy wołowinę, przesmażamy ją przez około 5 minut. Dokładamy pomidory, około 1/4 puszki wody, kmin, kolendrę, paprykę słodką, oregano, cynamon. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię, jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje.
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podobnej wielkości kostkę. Warzywa dokładamy do mięsa, dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody. Dokładamy ciecierzycę, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Chili z dynią nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla, kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Wypróbuj inne przepisy na chili:
Chili z warzywami |
Chili zapiekane z ziemniakami |
Chili z chorizo i ziemniakami |
Chilli con carne z dynią |
Czas przygotowania: 1 godzina.
1 komentarz
Bardzo aromatyczne, smakowite i jesienne danie. Przepięknie podane i sfotografowane. Myślę, że nawet największy niejadek byłby zachwycony.