Chilli con carne z dynią

przez Malwina
 Chilli con carne z dynią
Chilli con carne z dynią
Pikantne, rozgrzewające jednogarnkowe potrawy idealnie wpisują się w jesienny klimat. Z pewnością należy do nich popularne chili con carne. Tym razem przygotowałam je w troszkę innej wersji, bo z dodatkiem dyni oraz ciecierzycy. Powstało bardzo fajne danie, które z pewnością zaspokoi Wasz głód i rozgrzeje po powrocie do domu. Podajcie je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla. Ja do chili serwuję dodatkowo kwaśną śmietaną lub jogurt, które łagodzą pikantny smak potrawy.

 Potrawka z dyni i wolowiny
CHILI CON CARNE Z DYNIĄ 


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 g mielonej wołowiny (np. łopatki wołowej, mięsa z udźca)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka jalapeno
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki bez skóry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • pół czerwonej papryki
  • 200 g dyni pokrojonej w kostkę (tym razem wykorzystałam dynię muscat)
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • posiekana natka pietruszki do posypania

 

 

Do podania: ugotowany ryż lub placki tortilla, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryczki jalapeno kroimy w kosteczkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i jalapeno. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy wołowinę, przesmażamy ją przez około 5 minut. Dokładamy pomidory, około 1/4 puszki wody, kmin, kolendrę, paprykę słodką, oregano, cynamon. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię, jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje.
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podobnej wielkości kostkę. Warzywa dokładamy do mięsa, dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody. Dokładamy ciecierzycę, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Chili z dynią nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla, kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Wypróbuj inne przepisy na chili:

 Chili z warzywami
Chili z warzywami
Chili con carne z ziemniakami
Chili zapiekane z ziemniakami
Chili z chorizo i ziemniakami
Chili z chorizo i ziemniakami
 Chilli con carne z dynią

 

 Chilli con carne z dynią
Chilli con carne z dynią

Czas przygotowania: 1 godzina.

 

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 7:43 pm

Bardzo aromatyczne, smakowite i jesienne danie. Przepięknie podane i sfotografowane. Myślę, że nawet największy niejadek byłby zachwycony.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies