Sałatka z patisona na zimę |
Bardzo lubię smak patisonów, zarówno świeżych, duszonych w sosie pomidorowych, jak i tych marynowanych. Gdy jakiś czas temu wypatrzyłam w Tesco te śliczne żółte statki ufo, od razu zapakowałam sporą porcję do koszyka. Przygotowałam z nich fajną sałatkę, która zimą będzie świetnym dodatkiem do obiadów. Mariaż kolorystyczny żółci i czerwieni niezwykle cieszy oko, a sam smak sałatki podniebienie.
W smaku jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Oczywiście możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Serdecznie Wam polecam przygotowanie sałatki z patisona, jeśli uda się Wam trafić na ładne i nieprzerośnięte okazy.
W smaku jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Oczywiście możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Serdecznie Wam polecam przygotowanie sałatki z patisona, jeśli uda się Wam trafić na ładne i nieprzerośnięte okazy.
Sałatkę z patisona przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate.
SAŁATKA Z PATISONA NA ZIMĘ
Składniki (na około 6 słoiczków po 300 ml):
- 1 kg niedużych patisonów
- 2 czerwone papryki
- 200 g czerwonej cebuli
- 1-2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli
- 6 kulek ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- 3 łyżeczki gorczycy
- zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Patisony siekamy w cienkie plasterki. Moje okazy nie były aż takie malutkie, dlatego najpierw przekroiłam je w poprzek na pół i dopiero później siekałam w plasterki. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w podłużne cienkie paseczki. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy w plasterki lub kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku lub misce, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-16 godzin.
Warzywa przekładamy na sito i odcedzamy. Soki, które zostały puszczone przez warzywa nie będą nam potrzebne. Przygotowujemy czyste, wcześniej wyparzone słoiki i nakrętki. Do każdego słoika wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy, 1 kulce ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu. Warzywa przekładamy do słoików i dociskamy. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić) i wrzącą marynatę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągamy słoiki, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki z sałatką przykrywamy drugą ściereczką. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i przenosimy do spiżarki. Sałatkę z patisona podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
Wypróbuj inne przepisy na sałatki na zimę:
Sałatka z cukinii |
Sałatka wielowarzywna |
Sałatka z ogórków i papryki |
Sałatka z patisona na zimę |
Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 50 minut.
16 komentarzy
Uwielbiam patisony, pewnie nieźle smakują w takiej sałatce ^^
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Świetny pomysł z tą sałatką. Ostatnio miałam okazję jeść takie małe żółte konserwowe patisony i bardzo smakowały mi i mojemu mężowi. A z papryką i chilli muszą smakować jeszcze lepiej 🙂
Słoiki dokręcamy po zagotowaniu?!?!
Tak
Cudna sałatka 🙂
Sałatka zapewne dobra tylko na końcu widać że opis skopiowany od sałatki z cukini;-)
Bo to tak czasem jest, że myśli się o jednym, a pisze co innego 😉
a obierać trzeba ze skórki czy nie koniecznie?
Duże okazy tak, przy mniejszych nie ma takiej potrzeby.
Uwielbiam te małe żółte patisonki. Świetna sałatka.
Przepis dobry a sałatka smaczniejsza 😉
Czy można dodać ocet jabłkowy, jeśli tak to w jakich proporcjach ? Mam jabłkowy 6℅
Niestety nie pomogę. Nie przepadam za smakiem octu jabłkowego i nie używam go.
Czy to czasem nie za mało wody 1,5szklanki czy litra?
1,5 szklanki wody i 3/4 szklanki octu? Czy na pewno?
Daga, warzywa po zasoleniu i odstawieniu mocno miękną i potem ciasno upychamy je w słoikach, więc taka ilość jak najbardziej wystarczy. Jeśli braknie, to najwyżej odrobinę dorobisz zalewy, ale mi nigdy się to nie zdarzyło.