Sałatka z patisona na zimę

przez Malwina
Przetwory z patisona
Sałatka z patisona na zimę

Bardzo lubię smak patisonów, zarówno świeżych, duszonych w sosie pomidorowych, jak i tych marynowanych. Gdy jakiś czas temu wypatrzyłam w Tesco te śliczne żółte statki ufo, od razu zapakowałam sporą porcję do koszyka. Przygotowałam z nich fajną sałatkę, która zimą będzie świetnym dodatkiem do obiadów. Mariaż kolorystyczny żółci i czerwieni niezwykle cieszy oko, a sam smak sałatki podniebienie.

W smaku jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Oczywiście możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Serdecznie Wam polecam przygotowanie sałatki z patisona,  jeśli uda się Wam trafić na ładne i nieprzerośnięte okazy. 

Sałatkę z patisona przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate

Patison przepisy
SAŁATKA Z PATISONA NA ZIMĘ


Składniki (na około 6 słoiczków po 300 ml):

  • 1 kg niedużych patisonów
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 1-2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Patisony siekamy w cienkie plasterki. Moje okazy nie były aż takie malutkie, dlatego najpierw przekroiłam je w poprzek na pół i dopiero później siekałam w plasterki. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w podłużne cienkie paseczki. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy w plasterki lub kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku lub misce, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-16 godzin. 
Warzywa przekładamy na sito i odcedzamy. Soki, które zostały puszczone przez warzywa nie będą nam potrzebne. Przygotowujemy czyste, wcześniej wyparzone słoiki i nakrętki. Do każdego słoika wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy, 1 kulce ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu. Warzywa przekładamy do słoików i dociskamy. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić) i wrzącą marynatę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągamy słoiki, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki z sałatką przykrywamy drugą ściereczką. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i przenosimy do spiżarki. Sałatkę z patisona podajemy jako dodatek do dań obiadowych.

Wypróbuj inne przepisy na sałatki na zimę:

 Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii
 Sałatka warzywna na zimę
Sałatka wielowarzywna
 Sałatka z ogórków i papryki
Sałatka z ogórków i papryki

Sałatka z patisonem

Pikle z patisona, sałatka z patisona, patison sałatka
Sałatka z patisona na zimę

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 50 minut.

14 komentarzy
4

Podobne posty:

14 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 28/08/2015 - 7:51 am

Uwielbiam patisony, pewnie nieźle smakują w takiej sałatce ^^
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/08/2015 - 9:47 am

Świetny pomysł z tą sałatką. Ostatnio miałam okazję jeść takie małe żółte konserwowe patisony i bardzo smakowały mi i mojemu mężowi. A z papryką i chilli muszą smakować jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz
Magda C. 31/08/2015 - 4:50 pm

Cudna sałatka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2015 - 9:52 pm

Sałatka zapewne dobra tylko na końcu widać że opis skopiowany od sałatki z cukini;-)

Odpowiedz
Malwina 02/09/2015 - 7:35 am

Bo to tak czasem jest, że myśli się o jednym, a pisze co innego 😉

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2016 - 8:40 pm

a obierać trzeba ze skórki czy nie koniecznie?

Odpowiedz
Malwina 20/09/2016 - 3:12 pm

Duże okazy tak, przy mniejszych nie ma takiej potrzeby.

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:19 pm

Uwielbiam te małe żółte patisonki. Świetna sałatka.

Odpowiedz
Jarosław Kantorowski 28/07/2016 - 5:09 pm

Przepis dobry a sałatka smaczniejsza 😉

Odpowiedz
Marta 12/08/2019 - 12:36 pm

Czy można dodać ocet jabłkowy, jeśli tak to w jakich proporcjach ? Mam jabłkowy 6℅

Odpowiedz
Malwina 13/08/2019 - 6:40 am

Niestety nie pomogę. Nie przepadam za smakiem octu jabłkowego i nie używam go.

Odpowiedz
Monika 28/08/2019 - 5:22 pm

Czy to czasem nie za mało wody 1,5szklanki czy litra?

Odpowiedz
Daga 11/09/2020 - 3:00 pm

1,5 szklanki wody i 3/4 szklanki octu? Czy na pewno?

Odpowiedz
Malwina 11/09/2020 - 3:13 pm

Daga, warzywa po zasoleniu i odstawieniu mocno miękną i potem ciasno upychamy je w słoikach, więc taka ilość jak najbardziej wystarczy. Jeśli braknie, to najwyżej odrobinę dorobisz zalewy, ale mi nigdy się to nie zdarzyło.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies