Haitańska potrawka z kurczaka

przez Malwina
Kurczak z paprykąi pomidorami

Najczęściej elementy z kurczaka wykorzystuję piekąc je w piekarniku. Tym razem przygotowałam potrawkę w stylu haitańskim z dodatkiem papryki, tymianku i cebuli. Całość wyszła niezwykle aromatyczna. Kurczaka podałam razem z ryżem, ale równie dobrze możecie go serwować z pieczonymi ziemniakami.

POTRAWKA Z KURCZAKA (HAITI)

Składniki (na 2 porcje):
[ przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska]

  • 4 podudzia z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 spora cebula posiekana w cienkie piórka
  • 1 duży pomidor (250 g),  obrany ze skórki i posiekany
  • 300 ml rosołu
  • 1 papryczka chili, posiekana 
  • 1 liść laurowy
  • pieprz, sól, tymianek suszony do smaku
  • łyżeczka mąki
Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni ze wszystkich stron przez około 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy czosnek, cebulę i paprykę (pokrojoną w paseczki). Po 3 minutach dodajemy mąkę i smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Dolewamy bulion. Gotujemy około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy liść laurowy,  chilli, tymianek, pieprz i pokrojonego pomidora. Wkładamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie gotowania przewracamy kurczaka na drugą stronę. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Justyna R.-P.Kuchenny Lufcik 17/11/2010 - 6:32 pm

aż się głodna zrobiłam 🙂 pozdrawiam!

Odpowiedz
asieja 17/11/2010 - 6:50 pm

kurczak w wersji z warzywami.. zawsze się pysznie udaje. jakiekolwiek by one były.
płyty jestem ciekawa.

Odpowiedz
EVE 17/11/2010 - 6:56 pm

fajny ten kurczak, a skoro jest czosnek to musi mi smakować 😀

Odpowiedz
ozzie 17/11/2010 - 7:04 pm

proste i kolorowe:)

Odpowiedz
holendrzyca 17/11/2010 - 7:35 pm

ale pieknie i kolorowo. moze wpadniesz do mnie i zrobisz cos takiego? 🙂
podoba mi sie to , ze zrobilas jedzonko z podudzia. bo zazwyczaj rzucamy sie na cycki z kurczaka. bardzo smacznie tu u ciebie 🙂

Odpowiedz
Arvén 17/11/2010 - 8:17 pm

Mmm, pysznie wygląda! Od takich dań od razu się człowiekowi robi cieplej na sercu w taki mglisty listopad 😉
Ja np. robię tak – szklankę białego ryżu, przepłukaną zimną wodą, dorzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, do tego pokrojony w kostkę seler naciowy, szczypta szafranu i kilka wiórek z masła. (kilka! niecale 10g na całe naczynie). I na kurczaka się znajdzie miejsce – tego dobrze jest wcześniej podpiec w przyprawach w folii i potem wymieszać z upieczonym ryżem. Polecam polecam! 😀

Odpowiedz
cudawianki 17/11/2010 - 8:21 pm

Malwinno, wyglada cudnie! tak kolorowo, calkowite zaprzeczenie tego co mam akurat za oknem! 🙂

Odpowiedz
majana 17/11/2010 - 8:24 pm

Pysznie i kolorowo. Zdecydowanie potrzebuję czegoś kolorowego 🙂

Odpowiedz
flusso 17/11/2010 - 8:27 pm

Smacznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 17/11/2010 - 8:53 pm

Czyli właściwie dla mnie 😉 bo zresztą sama widziałaś, że i u mnie kurczak lubi się pojawiać w towarzystwie papryki.
Dodaję od razu do ulubionych 😀

Odpowiedz
Kuchareczka 17/11/2010 - 10:00 pm

Uwielbiam muńka, kocham jego muzykę bezinteresownie zupełnie. Muszę sobie kupić tę plytę – ale mnie napaliłas na nią 🙂

Odpowiedz
majka 18/11/2010 - 7:07 am

U Ciebie jak zwykle pysznosci 🙂 Ta potrawka wyglada naprawde apetycznie. Ja na pewno zlamalabym diete dla takiego dania 🙂

Odpowiedz
amarantka 18/11/2010 - 11:06 am

Tak popatrzyłam na siwego już Muńka… ile to już czasu minęło od jego pierwszych piosenek… a on ciągle daje radę 🙂

A taki obiadek to z wielką chęcią bym zjadła dzisiaj 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2010 - 2:49 pm

Pychota 🙂 zapraszam do mnie, u mnie parę wersji kurczaka się znajdzie.
Twoja jest kolorowa i apetyczna, też pewnie skorzystam 🙂

Odpowiedz
aga 18/11/2010 - 3:24 pm

ale kolorowo i jak smakowicie:) kurczaczek i warzywa… pycha:)

Odpowiedz
KucharzyTrzech 18/11/2010 - 6:22 pm

Oj oj chętnie bym zjadła takiego kurczaczka!!!!!!! Przepis zapisuję obowiązkowo!!!!!

Odpowiedz
bazyliowo 24/11/2010 - 6:22 pm

Malwinko, ja z kolei wchodzę na Twojego bloga za każdym razem kiedy szukam inspiracji obiadowej-u Ciebie sporo się dzieje-sypiesz pomysłami na szybkie i efektowne kurczakowe potrawy jak z rękawa:) dzisiaj na kolację serwuję właśnie tę potrawkę:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies