Tartaletki z papryką i fetą

przez Malwina

Dość rzadko piekę tarty. Sama nie wiem dlaczego, bo nie są skomplikowane w przygotowaniu ani też bardzo pracochłonne. Zagniecenie ciasta kruchego trwa kilka minut, w końcu przy jego wyrabianiu liczy się czas. Wałkowanie ciasta też zajmuje niewiele czasu, to samo tyczy się krojenia warzyw i wymieszania w misce składników sosu. W tym przepisie najwięcej czasu zajmie Wam upieczenie papryki w piekarniku i obranie jej. Możecie też pójść na łatwiznę i wykorzystać gotową pieczoną paprykę w oleju lub oliwie (zakupicie ją w większych marketach). 
Przepis na te tartaletki wybrała Edyta w ramach naszego wspólnego gotowania. Pochodzi on z książki „Inspiracje Kulinarne” autorstwa R. Caroll. Oczywiście jak zawsze gotowałyśmy w trójkę razem z Karoliną. Oryginalny przepis zakładał wykorzystanie ciasta francuskiego, ja jednak wolałam przygotować ciasto kruche. 


Przepis na wytrawną tartę

TARTALETKI Z PAPRYKĄ I FETĄ

Składniki (na 8 tartaletek lub 1 dużą tartę):

  • ciasto: 250 g mąki, 125 g zimnego masła, pół łyżeczki soli, 1 jajko, 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • farsz: 125 g sera feta, 2 duże czerwone papryki, mała garść oliwek
  • sos: 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 2 jajka, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez 20-30 minut, aż ich skórka się pomarszczy i ściemnieje. Studzimy je, obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki lub kostkę. Ser kruszymy. Oliwki kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos: mleko, jogurt, jajka i zioła umieszczamy w misce i łączymy przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (uważajcie z ilością tej pierwszej, ponieważ ser feta jest dość słony). Przygotowujemy ciasto. W misce umieszczamy mąkę, mieszamy z solą. Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i wyrabiamy między palcami, jak na kruszonkę. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki naokoło pół godziny. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 8 foremek na tartaletki natłuszczamy masłem, wylepiamy je ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolą (układam ją na kawałkach folii aluminiowej, aby łatwiej było ją usunąć). Pieczemy przez 10 minut w temp. 190 stopni, następnie zdejmujemy folię z fasolą, nakładamy warzywa i ser, zalewamy sosem, pieczemy dalej przez około 20-25 minut. Odstawiamy na 5 minut i wyjmujemy z foremek. 
*przygotowanie tarty w dużej formie o średnicy 26 cm: Ciasto pieczemy z obciążeniem przez 20 minut, następnie zdejmujemy je, nakładamy warzywa i ser, wlewamy sos i pieczemy dalej przez około 30-35 minut. Jeśli chcecie upiec tartę w dużej formie należy zwiększyć ilość sosu i przygotować go ze 150 ml jogurtu, 150 ml mleka i 4 jajek. 
**jogurt naturalny możecie zastąpić gęstą śmietaną 12-18%

Tarta z papryką i fetą przepis

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Edyta 06/05/2014 - 7:20 am

Dziękuję za kolejne udane wspólne pieczenie 🙂
Na kruchym cieście też musiały wspaniale smakować.

Odpowiedz
Justyna Żak 06/05/2014 - 7:37 am

wyglądają smacznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2014 - 8:42 am

aż ślinka cieknie! uwielbiam takie małe, wytrawne 'wypieki':)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 06/05/2014 - 9:20 am

Wyśmienicie wyglądają te tarteletki! Aż mi ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 06/05/2014 - 11:19 am

Jakie kolorowe, super pomysł na przystawkę 🙂

Odpowiedz
Angie 06/05/2014 - 5:06 pm

Nie pogardziłabym absolutnie takimi tartaletkami: ))

Odpowiedz
uwielbiamy 06/05/2014 - 5:44 pm

papryka, feta i czarne oliwki – idealnie trafia w mój gust:-))) pozdrawiam:-)

Odpowiedz
Majana 06/05/2014 - 8:44 pm

Ależ one apetycznie wyglądają !:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/05/2014 - 9:25 am

Ślinka cieknie:) Dziś robię dużą tartę choć małe tartaletki o niebo lepiej się prezentują!

Odpowiedz
Anonimowy 07/05/2014 - 3:03 pm

tarta i dwie tartaletki siedzą w piekarniku:) poszłam na łatwiznę i zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego…;p
także jutro mam ucztę w pracy;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2014 - 11:32 am

zjedzone;p większą połowę zrobiłam z oliwkami, mniejszą bez (nie przepadam); następnym razem muszę sama zrobić ciasto

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Blaithin 10/05/2014 - 3:28 pm

Przepyszne, dzisiaj będę robiła drugi raz (z tym że używam domowej, marynowanej papryki) – idealne do zabrania jako drugie śniadanie do szkoły, a także jako przekąska dla mamy do pracy. Dziękuję za przepis, będę czekać na inne propozycje 'nadziania' takich tartaletek 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/05/2014 - 8:55 am

Ja ostatnio w tydzień 4 razy tarty piekłam …. ta nam jakoś podeszły:)…. tartaletki są wspaniałe i na pewno rewelacyjnie smakują:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies