Kurczak pieczony z winogronami

przez Malwina
Kurczak z winogronami

Potrawy duszone lub pieczone z dodatkiem wina nabierają zupełnie innego aromatu. Tym razem wypróbowałam przepis na kurczaka w winie z winogronami. To całkiem ciekawe danie, które elegancko prezentuje się na talerzu. Jako dodatek do tak upieczonego kurczaka dobrze sprawdzi się delikatne puree ziemniaczane.

Kurczak pieczony w winie

KURCZAK Z WINOGRONAMI I OLIWKAMI
(BUŁGARIA)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia bułgarska]

  • 2 nogi z kurczaka, podzielone (około 650 g)
  • duży ząbek czosnku pokrojony na plasterki
  • 1 liść laurowy
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 150 g czerwonych winogron 
  • pół papryczki chili, bez pestek, posiekanej
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść oliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Pod skórkę wkładamy 1-2 listki szałwii. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, aż skóra ładnie się zrumieni (po około 5 minut z każdej strony). Przekładamy do naczynia do zapiekania.  Zalewamy winem, dodajemy czosnek, listek laurowy, chili, marchewkę. Pieczemy w temp. 180 stopni około 45-50 minut. Następnie dodajemy łyżkę octu, oliwki (pominęłam tym razem ich dodatek), winogrona, mieszamy. Podgrzewamy w piekarniku kolejne 10 minut. Kurczaka rozkładamy pomiędzy dwa talerze. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody lub puree. Jako dodatek do kurczaka dobrze sprawdzi się także świeże pieczywo.

Czas przygotowania: 1 godzina.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

magda k. 20/11/2010 - 5:09 pm

właśnie mam ochotę na kurczaka, a ten Twój z dodatkami wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
shinju 20/11/2010 - 5:26 pm

Mmm, pychotka. Ja właśnie kuchnię turecką kupiłam 😀

Odpowiedz
kabamaiga 20/11/2010 - 6:27 pm

O a ja właśnie robię kurczaka na słodko. Muszę kiedyś spróbować Twojej wersji.

Odpowiedz
An-na 20/11/2010 - 6:50 pm

Muffiny to ja omijam szerokim łukiem, ale kurczak – palce lizać! Kurczak duszony to jedna z moich ulubionych potraw. W różnych wersjach.

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
slodki ptys 20/11/2010 - 7:11 pm

Oj, ale smaka nabralam. Wyglada super, tak egzotycznie

Odpowiedz
thiessa 20/11/2010 - 8:56 pm

Super. Lubie polaczenia warzyw z owocami i owocow z miesem.

Odpowiedz
majana 20/11/2010 - 9:22 pm

Superaśnie wygląda ten kurczaczek! Fajny pomysł:)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
EVE 20/11/2010 - 10:16 pm

ciekawe połączenie, oliwki ze słodkimi winogronami… nie wpadłabym, że może z tego wyjść coś tak niezwykle smakowitego, jak to widzę u Ciebie na talerzu 🙂
a kurczak się nie nudzi? bo to już kolejna odsłona.
pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
holendrzyca 21/11/2010 - 8:41 am

a nasza panna malwinka jak zwykle cuda tworzy. wygląda wspaniale.a co do zawartości… kurczak nigdy się nie nudzi. jest tyle wersji ile kucharzy. i tyle smaków ile obiadów. malwinko ta wersja zdecydowanie trafi na mój talerz. z dokładką 🙂

Odpowiedz
Paula 21/11/2010 - 8:44 am

nie wiem już sama, czy bardziej nie mogę się doczekać kolejnego kurczaka, czy muffinek 😉

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 21/11/2010 - 9:28 am

ciekawe połączenie, ale ja czekam już na najlepsze na świecie muffinki:)

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 23/11/2010 - 10:01 am

Ja dzisiaj będę trenować tego kurczaka 🙂 co do treningów to mój brat też je mięso drobiowe kilka razy dziennie… nie ma jak dieta 🙂

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 23/11/2010 - 6:50 pm

Zrobiłam. Zapach cudny, zarówno pałki jak i piersi tak upieczone prze pyszne 🙂 dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/11/2010 - 5:26 pm

Wiewióro- niezmiernie się cieszę , że smakowało i bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu;)

Odpowiedz
lakomczuch 25/11/2011 - 7:51 pm

palce lizac! proste, szybkie i naprawde udane. zamiast marchewki dalam kukurydze.

Odpowiedz
Malwina 25/11/2011 - 8:15 pm

@Łakomczuchu- miło mi , że Ci smakowało;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies