Sałatka z bulgurem i papryką

przez Malwina
Sałatka z kaszy bulgur i papryki
Sałatka z bulgurem i papryką
Sałatka z kaszy bulgur i papryki to kolejna zdrowa propozycja, w sam raz na wiosnę. Chrupiąca papryka, pełna witamin zielenina i słodko-kwaśne pestki granatu tworzą przyjemne dla podniebienia połączenie. Taką sałatkę możecie zapakować do lunchboxu i zjeść ją ze smakiem na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do np. koft drobiowych. Podając ją z koftami, nie zapomnijcie o przygotowaniu ulubionego sosu na bazie jogurtu, np. z dodatkiem melasy lub czosnkowego.

Zajrzyjcie także do Emilii, która również przygotowała tę pełną witamin turecką sałatkę. 
Sałatka z bulgurem i papryką

SAŁATKA Z BULGUREM I PAPRYKĄ
(TURCJA)


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy bulgur (około 100 g suchego produktu)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej w kostkę czerwonej cebulki
  • 1 czerwona papryka
  • pestki z ćwiartki owocu granatu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy ev
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie bulgur odsączamy z nadmiaru wody na drobnym sicie i przenosimy na miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Do kaszy dodajemy dymkę, natkę, cebulkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy warzywo w niedużą kostkę. Do sałatki dodajemy paprykę, pestki granatu, polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i podajemy. 
Uwagi:
– Sałatkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 dni w lodówce.
– Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą zamienić w tym przepisie pszenny bulgur na kaszę jaglaną. 
Wypróbuj także przepisy na 
 Sałatka z kaszy bulgur i buraków

Granat owoc
Owoc granatu

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 08/05/2015 - 7:20 am

Pysznie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 08/05/2015 - 2:32 pm

kolejna rewelacyjnie wyglądająca sałatka!

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:41 pm

Bardzo lubię i tę kaszę i granaty, więc sałatka w takim połączeniu musi być przepyszna 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 08/05/2015 - 7:11 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2015 - 9:50 am

Kaszy się nie gotuje tylko zalewa gorącą wodą? Pytam dla pewności 😉

Odpowiedz
Malwina 09/05/2015 - 9:54 am

Nie ma potrzeby gotowania. Z bulgurem podobnie, jak z kuskusem, potrzebuje jedynie więcej czasu aby napęcznieć.

Odpowiedz
gin 09/05/2015 - 4:01 pm

Mmm, wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Ania S 09/05/2015 - 5:31 pm

Zrobię podobna jeszcze w tym tygodniu 😉 Uwielbiam takie połączenia, a dziś przy sprzątaniu kuchni znalazłam spory zapas bulguru 🙂 Wygląda zdrowo i pysznie zarazem 😉

Odpowiedz
JustInka 10/05/2015 - 7:14 am

Pięknie się prezentuje! Ja ze względu na alergię zrezygnuję z granatu, ale ogólnie wygląda bosko!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/05/2015 - 5:17 pm

Jak pięknie się prezentuje ta sałatka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies