Sałatka z bulgurem i papryką |
Sałatka z kaszy bulgur i papryki to kolejna zdrowa propozycja, w sam raz na wiosnę. Chrupiąca papryka, pełna witamin zielenina i słodko-kwaśne pestki granatu tworzą przyjemne dla podniebienia połączenie. Taką sałatkę możecie zapakować do lunchboxu i zjeść ją ze smakiem na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do np. koft drobiowych. Podając ją z koftami, nie zapomnijcie o przygotowaniu ulubionego sosu na bazie jogurtu, np. z dodatkiem melasy lub czosnkowego.
Zajrzyjcie także do Emilii, która również przygotowała tę pełną witamin turecką sałatkę.
SAŁATKA Z BULGUREM I PAPRYKĄ
(TURCJA)
- pół szklanki kaszy bulgur (około 100 g suchego produktu)
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
- pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki posiekanej w kostkę czerwonej cebulki
- 1 czerwona papryka
- pestki z ćwiartki owocu granatu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy ev
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie bulgur odsączamy z nadmiaru wody na drobnym sicie i przenosimy na miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Do kaszy dodajemy dymkę, natkę, cebulkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy warzywo w niedużą kostkę. Do sałatki dodajemy paprykę, pestki granatu, polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i podajemy.
Uwagi:
– Sałatkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 dni w lodówce.
– Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą zamienić w tym przepisie pszenny bulgur na kaszę jaglaną.
Wypróbuj także przepisy na
Owoc granatu |
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Pysznie wygląda ta sałatka 🙂
kolejna rewelacyjnie wyglądająca sałatka!
Bardzo lubię i tę kaszę i granaty, więc sałatka w takim połączeniu musi być przepyszna 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Kaszy się nie gotuje tylko zalewa gorącą wodą? Pytam dla pewności 😉
Nie ma potrzeby gotowania. Z bulgurem podobnie, jak z kuskusem, potrzebuje jedynie więcej czasu aby napęcznieć.
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Zrobię podobna jeszcze w tym tygodniu 😉 Uwielbiam takie połączenia, a dziś przy sprzątaniu kuchni znalazłam spory zapas bulguru 🙂 Wygląda zdrowo i pysznie zarazem 😉
Pięknie się prezentuje! Ja ze względu na alergię zrezygnuję z granatu, ale ogólnie wygląda bosko!
Jak pięknie się prezentuje ta sałatka 🙂