Sałatka z serem limburger i burakami |
Znacie ser limburger? To wyrazisty w smaku, lekko pikantny ser podpuszczkowy. Co go wyróżnia prócz smaku? Zapach – intensywny, raczej mało przyjemny, który wiele osób skutecznie odstrasza. Możecie powiedzieć, że inne popularne sery pleśniowe też nie pachną najlepiej, jednak mam wrażenie, że limburger mocno wyróżnia się swoim „zapaszkiem”na tle innych serów.
Jeśli zapach limburgera Wam nie straszny, to może dacie się namówić na smaczną sałatkę w jesiennym klimacie. Jest lekka i świetnie sprawdzi się jako kolacja. Możecie do niej dodatkowo przygotować grzanki z bagietki lub ciabatty.
SAŁATKA Z SEREM LIMBURGER I BURAKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- spora garść rukoli
- spora garść roszponki
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 upieczone buraki
- 100 g sera Limburger*
- 2 łyżki pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
- 150 g upieczonej dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy rukolę, roszponkę. Cebulę siekamy w piórka, buraki obieramy i kroimy w kostkę. Ser kroimy w mniejsze kawałki (możecie przed krojeniem przepłukać nóż zimną wodą, aby zmniejszyć klejenie się sera do ostrza). Do sałaty dodajemy cebulę, buraki, pestki dyni, pieczoną dynię. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do połączenia. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
– ser limburger jest dość specyficznym serem o bardzo wyrazistym zapachu. Jeśli za nim nie przepadacie, użyjcie innego sera pleśniowego, np. popularnego camemberta.
Sałatka z serem limburger i burakami |
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Ciekawe połączenie smaków 🙂
Jeden z moich ulubionych serów (le Rustique) też zapachem nie zachęca, więc paradoksalnie zachęciłaś mnie do spróbowania limburgera, bo może okazać się tak samo pyszny.
Mam go w lodówce , więc ostatnio nie często ją otwieram 😃