Sałatka z serem limburger i burakami

przez Malwina
Sałatka z serem limburger i burakami
Znacie ser limburger? To wyrazisty w smaku, lekko pikantny ser podpuszczkowy. Co go wyróżnia prócz smaku? Zapach – intensywny, raczej mało przyjemny, który wiele osób skutecznie odstrasza. Możecie powiedzieć, że inne popularne sery pleśniowe też nie pachną najlepiej, jednak mam wrażenie, że limburger mocno wyróżnia się  swoim „zapaszkiem”na tle innych serów. 

Jeśli zapach limburgera Wam nie straszny, to może dacie się namówić na smaczną sałatkę w jesiennym klimacie. Jest lekka i świetnie sprawdzi się jako kolacja. Możecie do niej dodatkowo przygotować grzanki z bagietki lub ciabatty.
SAŁATKA Z SEREM LIMBURGER I BURAKAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • spora garść rukoli
  • spora garść roszponki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 upieczone buraki
  • 100 g sera Limburger*
  • 2 łyżki pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
  • 150 g upieczonej dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:
W misce umieszczamy rukolę, roszponkę. Cebulę siekamy w piórka, buraki obieramy i kroimy w kostkę. Ser kroimy w mniejsze kawałki (możecie przed krojeniem przepłukać nóż zimną wodą, aby zmniejszyć klejenie się sera do ostrza). Do sałaty dodajemy cebulę, buraki, pestki dyni, pieczoną dynię. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do połączenia. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
– ser limburger jest dość specyficznym serem o bardzo wyrazistym zapachu. Jeśli za nim nie przepadacie, użyjcie innego sera pleśniowego, np. popularnego camemberta.

Sałatka z serem limburger i burakami

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magda C. 08/10/2015 - 4:47 pm

Ciekawe połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Olka 08/10/2015 - 8:50 pm

Jeden z moich ulubionych serów (le Rustique) też zapachem nie zachęca, więc paradoksalnie zachęciłaś mnie do spróbowania limburgera, bo może okazać się tak samo pyszny.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2015 - 9:54 am

Mam go w lodówce , więc ostatnio nie często ją otwieram 😃

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies