Surówka z buraczków do obiadu

przez Malwina
Sałatka z pieczonych buraków i cebuli podana do obiadu

Dzień dobry,

Jutro niedziela, podrzucam więc Wam kolejny przepis na surówkę do obiadu. Tym razem w roli głównej moje ulubione pieczone buraki – idealnie komponują się z poczciwym mielonym, schabowym, gulaszami czy daniami z dodatkiem kaszy gryczanej. Jeśli często w swojej kuchni sięgacie po buraki, to polecam przy okazji lekturę postu, w którym pokazuję jak je mrożę i przechowuję na dłużej – jak mrozić buraki.

Surówka z buraczków do obiadu

1 porcja ma 85 kcal (2 B, 11 W, 5 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g pieczonych lub gotowanych buraków (waga po obraniu) – u mnie pieczone i mrożone w całości buraki – czytaj więcej – jak mrozić buraki?
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Sól i pieprz do samku

Jak zrobić surówkę z buraczków do obiadu?

  1. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Cebulę umieszczamy na metalowym sicie i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do buraków dodajemy cebulę, oliwę/olej, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

2 komentarze
2

Podobne posty:

2 komentarze

Patrycja Reszko 16/01/2021 - 9:52 pm

Pyszny klasyk!

Odpowiedz
name 19/07/2022 - 2:29 pm

Przepis fajny, ale surówka to to na pewni nie jest.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies