Marynowany kalafior

przez Malwina
Marynowany kalafior na zimę
Marynowany kalafior
Marynowany kalafior to smaczna i dość nietypowa przystawka. Przygotowałam go w wersji różowej z myślą o bento. Z pewnością takie różowe różyczki będą ładną i smaczną ozdobą codziennych zestawów do pracy. W smaku kalafior jest słodko-kwaśny. Przed zapakowaniem do słoików kalafior jest tylko krótko obgotowywany, dzięki czemu pozostaje chrupiący. Oczywiście możecie pominąć dodatek buraków w przepisie, jeśli nie zależy Wam na efekcie kolorystycznym (buraki dodatkowo lekko wpływają na smak kalafiora).
Kalafior do słoików na zimę
MARYNOWANY KALAFIOR


Składniki (na 8 słoików po 330 ml):

  • zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli
  • 1 kalafior
  • 2-3 buraki, ugotowane wcześniej w skórce lub upieczone
  • po 1/3 łyżeczki gorczycy i małym kawałku listka laurowego na każdy słoik

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kalafiora i gotujemy przez 1 minutę. Odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Przygotowujemy czyste i suche słoiki (wcześniej umyte i wyparzone). Do każdego wsypujemy po 1/3 nasion gorczycy i dokładamy kawałek listka laurowego. Buraki obieramy ze skórek, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na dnie w każdym słoiku. Dzięki dodatkowi buraka kalafior po zamarynowaniu przybierze lekko różową barwę. Kalafiora wkładamy do słoików. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy (sól i cukier muszą się rozpuścić).  Gorącą marynatę wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Słoiki ostrożnie wyciągamy z wody, mocno dokręcamy. Stawiamy je na kuchennej ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z marynowanym kalafiorem przenosimy do spiżarki. Kalafior jest gotowy do spożycia po około 2-3 tygodniach. 
Kalafior marynowany do słoików

Czas przygotowania: 50 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 09/10/2015 - 6:24 am

Nie wpadłabym na to, żeby zamarynować kalafior! Ciekawie wygląda, do tego te buraczki. Chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 09/10/2015 - 10:29 am

Bardzo ciekawy przepis 🙂 I piękny kolor wyszedł! 🙂

Odpowiedz
gin 09/10/2015 - 1:05 pm

Łał, świetnie wygląda taki różowy kalafior 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 10/10/2015 - 7:36 pm

Super pomysł, nie wpadłabym ani na to żeby marynować kalafiora, ani tym bardziej żeby uczynić go różowym 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/10/2015 - 7:28 pm

Tak właśnie zajrzałam sprawdzić, skąd Tobie taki różowy kalafior wyszedł. Super wygląda 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/10/2015 - 9:51 am

Jaki kolor!!!

Odpowiedz
Ala 13/05/2022 - 11:39 am

Czy to normalne, że na początku moja marynata i kalafior nie mają takiego intensywnego koloru jak na zdjęciach? A może użyłam za mało buraków?

Odpowiedz
Malwina 20/05/2022 - 11:15 am

To może być kwestia zbyt małej ilości buraków. Ewentualnie mogły mieć mało soku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies