Marynowany kalafior |
Marynowany kalafior to smaczna i dość nietypowa przystawka. Przygotowałam go w wersji różowej z myślą o bento. Z pewnością takie różowe różyczki będą ładną i smaczną ozdobą codziennych zestawów do pracy. W smaku kalafior jest słodko-kwaśny. Przed zapakowaniem do słoików kalafior jest tylko krótko obgotowywany, dzięki czemu pozostaje chrupiący. Oczywiście możecie pominąć dodatek buraków w przepisie, jeśli nie zależy Wam na efekcie kolorystycznym (buraki dodatkowo lekko wpływają na smak kalafiora).
MARYNOWANY KALAFIOR
Składniki (na 8 słoików po 330 ml):
- zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli
- 1 kalafior
- 2-3 buraki, ugotowane wcześniej w skórce lub upieczone
- po 1/3 łyżeczki gorczycy i małym kawałku listka laurowego na każdy słoik
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kalafiora i gotujemy przez 1 minutę. Odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Przygotowujemy czyste i suche słoiki (wcześniej umyte i wyparzone). Do każdego wsypujemy po 1/3 nasion gorczycy i dokładamy kawałek listka laurowego. Buraki obieramy ze skórek, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na dnie w każdym słoiku. Dzięki dodatkowi buraka kalafior po zamarynowaniu przybierze lekko różową barwę. Kalafiora wkładamy do słoików. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy (sól i cukier muszą się rozpuścić). Gorącą marynatę wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Słoiki ostrożnie wyciągamy z wody, mocno dokręcamy. Stawiamy je na kuchennej ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z marynowanym kalafiorem przenosimy do spiżarki. Kalafior jest gotowy do spożycia po około 2-3 tygodniach.
Czas przygotowania: 50 minut.
8 komentarzy
Nie wpadłabym na to, żeby zamarynować kalafior! Ciekawie wygląda, do tego te buraczki. Chętnie bym spróbowała 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂 I piękny kolor wyszedł! 🙂
Łał, świetnie wygląda taki różowy kalafior 🙂
Super pomysł, nie wpadłabym ani na to żeby marynować kalafiora, ani tym bardziej żeby uczynić go różowym 😉
Tak właśnie zajrzałam sprawdzić, skąd Tobie taki różowy kalafior wyszedł. Super wygląda 🙂
Jaki kolor!!!
Czy to normalne, że na początku moja marynata i kalafior nie mają takiego intensywnego koloru jak na zdjęciach? A może użyłam za mało buraków?
To może być kwestia zbyt małej ilości buraków. Ewentualnie mogły mieć mało soku.