Pęczak z dynią i szałwią |
Pęczak z dynią to proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Postawiłam na dynię hokkaido, której używam najczęściej, ale równie fajnie sprawdzi się tu dynia piżmowa. Proces pieczenia przyjemnie podbija smak tego jesiennego warzywa. Ja zazwyczaj piekę większą ilość dyni i przechowuję w pojemniku w lodówce przez około 3-4 dni.
PĘCZAK Z DYNIĄ I SZAŁWIĄ
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka pęczaku (200 g )
- 2 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście listków świeżej szałwii
- 250 g upieczonej dyni Hokkaido lub dyni piżmowej (waga po upieczeniu)
- garść listków szpinaku, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Dodajemy kaszę pęczak, przesmażamy. Wlewamy bulion, dodajemy kilka posiekanych listków szałwii. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub dłużej, aż pęczak wchłonie cały płyn. W trakcie gotowania nie mieszamy kaszy.
Gdy pęczak wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardy, dolewamy odrobinę bulionu lub wody, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Pęczak powinien być ugotowany al dente, nie może być rozgotowany. Do kaszy dokładamy dynię i szpinak, przykrywamy i wyłączamy płomień pod patelnią. Zostawiamy na 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kilka listków szałwii i smażymy z dwóch stron, aż staną się chrupiące.
Kaszę mieszamy z dynią, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nakładamy na talerze, posypujemy zrumienionymi listkami szałwii i podajemy.
Wypróbuj także inne przepisy z dynią i pęczakiem:
Sałatka z pęczaku i dyni |
Pęczak z pieczonymi warzywami |
Pęczak z dynią i szałwią |
Czas przygotowania: 30 minut.
3 komentarze
Uwielbiam pęczak! A najbardziej w wersji wiejskiej z boczkiem i grochem <3
Pyszności, chętnie bym spróbowała 🙂 Zapraszam do mnie :
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Zdrowo, kolorowo i pysznie 🙂