Pęczak z dynią i szałwią

przez Malwina
Pęczak z dynią przepis
Pęczak z dynią i szałwią

Pęczak z dynią to proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Postawiłam na dynię hokkaido, której używam najczęściej, ale równie fajnie sprawdzi się tu dynia piżmowa. Proces pieczenia przyjemnie podbija smak tego jesiennego warzywa. Ja zazwyczaj piekę większą ilość dyni i przechowuję w pojemniku w lodówce przez około 3-4 dni.

Pęczak z dynią przepis
PĘCZAK Z DYNIĄ I SZAŁWIĄ 


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 szklanka pęczaku (200 g )
  • 2 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • 250 g upieczonej dyni Hokkaido lub dyni piżmowej (waga po upieczeniu)
  • garść listków szpinaku, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Dodajemy kaszę pęczak, przesmażamy. Wlewamy bulion, dodajemy kilka posiekanych listków szałwii. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub dłużej, aż pęczak wchłonie cały płyn. W trakcie gotowania nie mieszamy kaszy. 
Gdy pęczak wchłonie płyn, próbujemy go. Jeśli w dalszym ciągu jest twardy, dolewamy odrobinę bulionu lub wody, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Pęczak powinien być ugotowany al dente, nie może być rozgotowany. Do kaszy dokładamy dynię i szpinak, przykrywamy i wyłączamy płomień pod patelnią. Zostawiamy na 5 minut.  W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kilka listków szałwii i smażymy z dwóch stron, aż staną się chrupiące. 
Kaszę mieszamy z dynią, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nakładamy na talerze, posypujemy zrumienionymi listkami szałwii i podajemy.


Wypróbuj także inne przepisy z dynią i pęczakiem:

Sałatka z kaszy i dyni
Sałatka z pęczaku i dyni
Pęczak z pieczonymi warzywami
Pęczak z pieczonymi warzywami

Pęczak z dynią przepis
Pęczak z dynią i szałwią

Czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Lukas Palkovski 23/10/2015 - 10:39 am

Uwielbiam pęczak! A najbardziej w wersji wiejskiej z boczkiem i grochem <3

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 23/10/2015 - 4:22 pm

Pyszności, chętnie bym spróbowała 🙂 Zapraszam do mnie :
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Magda C. 23/10/2015 - 4:55 pm

Zdrowo, kolorowo i pysznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies