Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem

przez Malwina
Sałatka z dynią, burakami i kaszą
Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem

Pęczak już na stałe zagościł w mojej kuchni. I dobrze, bo to nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa kasza. Stanowi pożywny dodatek do gulaszy, bazę do kotletów, sałatek i wielu innych potraw. Wciąż zachodzę w głowę, czemu do tej pory tak rzadko go używałam. 

Gdy kilka dni temu zobaczyłam u Zuzi sałatkę z dodatkiem pieczonych warzyw, od razu wiedziałam, że będę musiała ją przygotować. Zuzia zrobiła ją na bazie płaskurki, ja postawiłam na wspomniany pęczak, który bez problemu zakupicie w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Dynia, buraki, marchewka, słony ser i ocet balsamiczny to towarzystwo bardzo udane. Podstawowy przepis lekko zmodyfikowałam, podkręcając smak pomarańczowych warzyw miodem. Zawsze, gdy piekę marchewkę odruchowo polewam ją niewielką ilością miodu, który fajnie podkreśla jej słodycz. Od siebie dorzuciłam też podprażone na patelni orzechy laskowe, w końcu buraki, szczególnie te pieczone, niezwykle lubią tego typu dodatki. Całości dopełniła niewielka ilość drobno posiekanego szczypiorku, który nadał sałatce delikatnie pikantną nutę.

Czy warto pokusić się o zrobienie tej sałatki? Absolutnie tak! Będzie idealna jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Jeśli nie macie dostępu lub po prostu nie przepadacie za pęczakiem, użyjcie innej kaszy lub ziaren. Sprawdzi się tu  gotowana pszenica (płaskurka, orkisz), gruba kasza jęczmienna, popularny w krajach arabskich bulgur lub kuskus. 

Sałatka z pieczonymi warzywami

SAŁATKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I PĘCZAKIEM


Składniki (na 3-4 porcje porcje):

  • szklanka kaszy pęczak
  • 1/4 niedużej dyni (u mnie odmiana hokkaido)
  • 1 większa marchewka
  • 1/2-1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 nieduże buraki
  • 100 g sera feta
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanych i podprażonych na patelni orzechów laskowych
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie spulchniamy widelcem i studzimy. Dynię i obraną marchewkę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Buraki myjemy, osuszamy a następnie każdego zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Marchewkę i dynię kropimy miodem i niewielką ilością oliwy, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy marchewkę z dynią i wstawiamy do piekarnika a na blasze obok kładziemy  buraki zawinięte w folię. Po około 20 minutach dynia i marchew powinny być miękkie. Wystawiamy je z piekarnika a buraki pieczemy dalej do miękkości (zajmie to jeszcze 20-25 minut lub dłużej). Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, aby nie zafarbować rąk). Do kaszy dodajemy dynię, marchewkę, buraki, pokruszoną fetę, szczypiorek i orzechy. Całość polewamy oliwą i octem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch dni.

Sałatka z orzechami laskowymi

Sałatka z dynią i marchewką

Czas przygotowania: 50 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magdalena Kuchaja 04/11/2014 - 4:26 pm

ta sałatka to pełnia smaków i wartości odżywczych!

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 04/11/2014 - 6:08 pm

Wow… jakże tu pysznie jest !!!

Odpowiedz
Justyna Żak 04/11/2014 - 6:17 pm

smakowicie się prezentuje:)

Odpowiedz
Ala Zajdel 04/11/2014 - 9:45 pm

O rany, narobiłaś mi ochoty na kaszę pęczak! Świetnie wygląda, musiało być pyszne 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 05/11/2014 - 10:13 am

Cieszę się, że udało mi się Ciebie zainspirować 🙂 Podobają mi się modyfikacje, które wprowadziłaś do tego przepisu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Majana 05/11/2014 - 7:41 pm

O mniam! Lubię takie pyszności !

Odpowiedz
Wiewióra 06/11/2014 - 7:58 am

kocham sałatki z pęczakiem 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/11/2014 - 8:22 pm

Kolejne cudo, które wyszło spod rąk Malwi:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:08 pm

Ja też ostatnio eksperymentuję z pęczakiem i odkrywam go na nowo. Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Zapisze go!

Odpowiedz
Pikku Ish 07/09/2015 - 5:43 pm

Cudowna! Pyszna! Następnym razem muszę zrobić podwójna porcję 🙂 W piątek wieczorem jeszcze była, a w sobotni wieczór w misce pojawiło się dno 🙂 A zamiast szczypiorku dałam grubo ciachaną zieloną pietruszkę – też pasowało 🙂

Odpowiedz
Joanna 20/09/2020 - 6:00 pm

Ta sałatka jest pyszna! Robię juz któryś raz, czasami z małymi modyfikacjami w zależności jakie mam warzywa. Pieczona dynia ma wspaniały smak, a w połączeniu z fetą mmmmm… niebo 😍 baaardzo satysfakcjonujące danie 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies