Sałatka z pieczonymi warzywami i pęczakiem |
Czy warto pokusić się o zrobienie tej sałatki? Absolutnie tak! Będzie idealna jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Jeśli nie macie dostępu lub po prostu nie przepadacie za pęczakiem, użyjcie innej kaszy lub ziaren. Sprawdzi się tu gotowana pszenica (płaskurka, orkisz), gruba kasza jęczmienna, popularny w krajach arabskich bulgur lub kuskus.
Składniki (na 3-4 porcje porcje):
- szklanka kaszy pęczak
- 1/4 niedużej dyni (u mnie odmiana hokkaido)
- 1 większa marchewka
- 1/2-1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 nieduże buraki
- 100 g sera feta
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanych i podprażonych na patelni orzechów laskowych
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 50 minut.
11 komentarzy
ta sałatka to pełnia smaków i wartości odżywczych!
Wow… jakże tu pysznie jest !!!
smakowicie się prezentuje:)
O rany, narobiłaś mi ochoty na kaszę pęczak! Świetnie wygląda, musiało być pyszne 🙂
Cieszę się, że udało mi się Ciebie zainspirować 🙂 Podobają mi się modyfikacje, które wprowadziłaś do tego przepisu. Pozdrawiam 🙂
O mniam! Lubię takie pyszności !
kocham sałatki z pęczakiem 🙂
Kolejne cudo, które wyszło spod rąk Malwi:)
Ja też ostatnio eksperymentuję z pęczakiem i odkrywam go na nowo. Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Zapisze go!
Cudowna! Pyszna! Następnym razem muszę zrobić podwójna porcję 🙂 W piątek wieczorem jeszcze była, a w sobotni wieczór w misce pojawiło się dno 🙂 A zamiast szczypiorku dałam grubo ciachaną zieloną pietruszkę – też pasowało 🙂
Ta sałatka jest pyszna! Robię juz któryś raz, czasami z małymi modyfikacjami w zależności jakie mam warzywa. Pieczona dynia ma wspaniały smak, a w połączeniu z fetą mmmmm… niebo 😍 baaardzo satysfakcjonujące danie 😊