Smażona wątróbka z ziemniakami i boczkiem |
Wątróbkę przygotowuję bardzo rzadko, dosłownie raz na kilka miesięcy. Tym razem zachęcił mnie do tego przepis znaleziony w książce Tapas autorstwa Carlosa Horrillo i Patricka Morcasa. Wątróbka na hiszpańską nutę? Czemu by nie!
Wszystkie potrzebne składniki bez problemu zakupicie w osiedlowym sklepie lub markecie. Problemem może okazać się jedynie dostanie sproszkowanej wędzonej papryki. Tę jednak możecie pominąć, jest to bowiem mój dodatek do oryginalnego przepisu. Ziemniaki lubią jej towarzystwo, dlatego nie mogłam sobie odmówić doprawienia ich choćby odrobiną tej przyprawy.
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 2 duże czerwone cebula
- 160 g wędzonego boczku w kawałku
- sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
- 400 g wątróbki drobiowej
- posiekana natka pietruszki do posypania
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
świetny pomysł:)
Mmm jak kolorowo i smacznie 🙂
Pycha.
Wedzona papryka pojawila sie juz w saszetkach z przyprawami. Ja kupilan ostatnio w Auchan chyba marki Kamis.
A widzisz, to nie wiedziałam. Ja standardowo robię jej zapasy w sieci.
Wedzona papryke maja Kotany, ale w Auchan jej nie znalazlam, natomiast Tesco ma wedzona papryke pod marka wlasna 🙂
Malwi u Ciebie nawet najprostsze danie wygląda niczym z najlepszej restauracji:)
Nie przepadam za wątrobką, ale to danie bardzo mi się podoba.
Rewelacja ! Zrobiłam dziś i okazało się, że mogło być więcej 🙂 ale to następnym razem 🙂 blog przesmaczny 🙂 niedawno odkryłam i zastanawiam się, dlaczego tak późno …