Smażona wątróbka z ziemniakami i boczkiem

przez Malwina
Wątróbka smażona z ziemniakami
Smażona wątróbka z ziemniakami i boczkiem
Wątróbka nie jest powszechnie lubiana, chociaż mam wrażenie, że ze wszystkich podrobów najbardziej popularna. Większość moich znajomych najzwyczajniej za nią nie przepada. Zapewne część z Was miała okazję ją jeść i nie dla każdego to doświadczenie stanowi miłe wspomnienie. Czasem winę ponosi felerny przepis, czasem nieumiejętna obróbka (twarda jak podeszwa wątróbka nie należy do najsmaczniejszych) a czasem po prostu okazuje się, że z wątróbką jest nam nie po drodze, bo to nie nasze smaki.

Wątróbkę przygotowuję bardzo rzadko, dosłownie raz na kilka miesięcy. Tym razem zachęcił mnie do tego przepis znaleziony w książce Tapas autorstwa Carlosa Horrillo i Patricka Morcasa. Wątróbka na hiszpańską nutę? Czemu by nie!

Wszystkie potrzebne składniki bez problemu zakupicie w osiedlowym sklepie lub markecie. Problemem może okazać się jedynie dostanie sproszkowanej wędzonej papryki. Tę jednak możecie pominąć, jest to bowiem mój dodatek do oryginalnego przepisu. Ziemniaki lubią jej towarzystwo, dlatego nie mogłam sobie odmówić doprawienia ich choćby odrobiną tej przyprawy.

Wątróbka drobiowa przepisy
WĄTRÓBKA Z ZIEMNIAKAMI I BOCZKIEM

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże czerwone cebula
  • 160 g wędzonego boczku w kawałku
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ziemniaki po ugotowaniu powinny być nadal zwarte, w żadnym wypadku nie mogą się rozpadać. Odcedzamy je, odparowujemy i lekko studzimy. 
Cebule obieramy i siekamy w piórka. Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy, mięso kroimy w kostkę. Wątróbkę oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Następnie dokładamy boczek, smażymy, aż lekko się zrumieni. Dokładamy ziemniaki. Smażymy kilka minut, aż lekko się zrumienią. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę do miękkości. Nie smażcie jej zbyt długo, ponieważ będzie twarda. Usmażoną wątróbkę dokładamy na patelnię z ziemniakami, całość przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Delikatnie mieszamy podrzucając zawartością patelni. Nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i podajemy. 

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 06/11/2014 - 2:31 pm

świetny pomysł:)

Odpowiedz
Magda C. 06/11/2014 - 6:57 pm

Mmm jak kolorowo i smacznie 🙂

Odpowiedz
Natalia 07/11/2014 - 12:48 pm

Pycha.

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2014 - 3:54 pm

Wedzona papryka pojawila sie juz w saszetkach z przyprawami. Ja kupilan ostatnio w Auchan chyba marki Kamis.

Odpowiedz
Malwina 07/11/2014 - 3:55 pm

A widzisz, to nie wiedziałam. Ja standardowo robię jej zapasy w sieci.

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2015 - 4:58 pm

Wedzona papryke maja Kotany, ale w Auchan jej nie znalazlam, natomiast Tesco ma wedzona papryke pod marka wlasna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/11/2014 - 11:43 am

Malwi u Ciebie nawet najprostsze danie wygląda niczym z najlepszej restauracji:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:07 pm

Nie przepadam za wątrobką, ale to danie bardzo mi się podoba.

Odpowiedz
Anonimowy 11/08/2015 - 1:21 pm

Rewelacja ! Zrobiłam dziś i okazało się, że mogło być więcej 🙂 ale to następnym razem 🙂 blog przesmaczny 🙂 niedawno odkryłam i zastanawiam się, dlaczego tak późno …

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies