Sałatka z pikantną ciecierzycą i dressingiem z pieczonego czosnku.

przez Malwina

pieczona ciecierzyca przepis

Dziś zorientowałam się, że już za chwilę kończy się akcja Mariszki, Przeplatamy smaki. W ekspresowym tempie postanowiłam przygotować totalnie nieekspresową sałatkę. Muszę przyznać, że przygotowanie jej zajmuje troszkę czasu. Patrząc na długość przepisu i liczbę składników zapewne już skutecznie się zniechęciliście. Zacznę od samej ciecierzycy. Jest chrupiąca, jak na pieczoną ciecierzycę przystało, pikantna i niesamowicie uzależniająca. W składzie mieszanki przypraw znajduje się także cynamon, który na prawdę świetnie współgra z całością. Taką ciecierzycę możecie przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku w lodówce przez kilka dni. Jak długo może tam leżeć, nie zdradzę Wam. Nie zdarzyło się jeszcze, by nie została spałaszowana w ciągu jednej doby. Jest świetną i o wiele zdrowszą alternatywą dla chipsów czy innych przekąsek. Możemy ją także wykorzystać jako dodatek do sałatek. Ja połączyłam ją z kaszą kuskus, pieczonymi warzywami i pikantnym dressingiem. Nie byłabym sobą, gdyby w sałatce nie znalazł się słodki akcent w postaci suszonych owoców, w tym przypadku brzoskwiń. I takie sałatki właśnie uwielbiam. 

PIECZONA CIECIERZYCA

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka domowej przyprawy marokańskiej
  • 1/4 łyżeczki cayenne 
Ciecierzycę dokładnie osuszamy na czystej ściereczce. Oliwę mieszamy z solą, cayenne i przyprawą marokańską. Ciecierzycę dokładnie obtaczamy w oliwie z przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią ciecierzycę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu), pieczemy  przez 40-50 minut*, od czasu do czasu mieszając ciecierzycę. Warto kontrolować stopień zrumienienia ciecierzycy w trakcie pieczenia, by nie dopuścić do jej spalenia. Ciecierzycę możecie doprawić dowolnie, mieszając ją z ulubionymi przyprawami.

*mała edycja przepisu- w piekarniku, który posiadam obecnie ciecierzyca jest dobra po około 30-35 minutach. Pieczenie u mojej Mamy z kolei zajmuje mi prawie 50 minut. Najlepiej kontrolujcie stopień jej wypieczenia, piekarnik piekarnikowi nierówny

DOMOWA MIESZANKA MAROKAŃSKA
Składniki:
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w chłodnym i zacienionym miejscu. 


Pieczona ciecierzyca przepis

SAŁATKA Z PIKANTNĄ CIECIERZYCĄ I DRESSINGIEM Z PIECZONEGO CZOSNKU

Składniki:
[przepis własny]

  • 50 g razowej kaszy kuskus
  • 4 łyżki pikantnej pieczonej ciecierzycy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 2 duże suszone brzoskwinie lub 5-6 suszonych moreli
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy napęcznieje spulchniamy ją widelcem i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół. W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki wnętrzem do góry oraz czerwoną paprykę (skórką do góry). Pomidorki kropimy oliwą, lekko solimy. W naczyniu układamy 4 nieobrane ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35-40 minut, aż skóra na papryce pomarszczy się i ściemnieje. Upieczoną paprykę przekładamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie obieramy ją ze skórki. Obie papryki kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki. Do kaszy dodajemy szczypiorek, cebulkę, papryki, pomidorki, słonecznik i ciecierzycę. 
Przygotowujemy dressing: 2 łyżki oliwy ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny. Upieczony czosnek wyciskami z łupin, drobno siekamy. Do dressingu dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, 1/4 łyżeczki cayenne oraz czosnek. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnych dressingów, zmniejszcie ilość soku z cytryny o połowę lub połączcie oliwę z sokiem w proporcji 3:1. 

Czas przygotowania: 50 minut.

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

ola 28/04/2012 - 4:34 pm

Sałatka kusi! Idę sobie poszukać u Ciebie czegoś na jutrzejszy obiad 😀

Odpowiedz
gruba jadzia 28/04/2012 - 4:36 pm

Na tak zrobioną ciecierzycę mam ochotę już dłuuuugi czas.

Odpowiedz
Fuchsia 28/04/2012 - 4:44 pm

Taką pikantną ciecierzycę chętnie bym zjadła samą – wygląda BOSKO!

Odpowiedz
shinju 28/04/2012 - 4:59 pm

Wygląda super 🙂 Poza tym ja bardzo lubię pieczoną ciecierzycę 🙂

Odpowiedz
Magda Obada 28/04/2012 - 5:24 pm

Jaki pyszny sposób na cieciorkę! Idealnie trafiłaś w mój gust.

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2012 - 6:00 pm

Czy mogłabyś napisać w jaki sposób przygotowujesz ciecierzycę, ile czasu ją moczysz i gotujesz?

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2012 - 6:01 pm

Czy mogłabyś napisać jak przygotowujesz ciecierzycę, jak długo ją moczysz i gotujesz?
Asia

Odpowiedz
Malwina 29/04/2012 - 9:12 am

Asiu- Ciecierzycę moczę najczęściej przez około 12-18 godzin (zostawiam ją na noc namoczoną, gotuję na następny dzień, kiedy sobie o niej przypomnę). Gotuję na wolnym ogniu (zdejmując łyżką szumowiny) przez około 30-40 minut. Po koniec ją solę. Przechowuję w pojemniku wraz z resztą wody pozostałej z gotowania w lodówce.

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2012 - 6:07 pm

Dziękuję za wskazówki.
Asia

Odpowiedz
Malwina 29/04/2012 - 6:51 pm

Asiu, mam nadzieję, że cieciorka w tej postaci Ci posmakuje;) Co do czasu gotowania, to bywa różnie. Ta, którą ja gotuję potrzebuje maksymalnie 40 minut gotowania. Ostatnio była nawet dobra po 25 minutach;)

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2014 - 1:26 pm

To ja z innym pytaniem: a przechowywana wilgotna w lodówce nie zaczyna Ci brzydko pachniec? Bo ja już kilka razy przepłukiwałam, już nawet osuszoną trzymałam w lodówce. W zasadzie do tego przepisu sie zwróciłam, żeby tę, co mi została, solidnie uprażyc, schrupac ze smakiem i się już nie przejmowac (do następnej ugotowanej :-P)

Odpowiedz
Malwina 10/12/2014 - 1:44 pm

Pachnie w porządku (chyba, że o niej zapomnę i poleży zbyt długo). Przechowuję ją do maks trzech dni. Jeśli nie zużyjesz całej ciecierzycy, to możesz ją też zamrozić.

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 28/04/2012 - 7:52 pm

Super. Od jakiegoś czasu planuję przygotować w podobny sposób ciecierzycę, nie miałam jednak w planach jej łączyć z kuskusem, więc pomysł podoba mi się podwójnie 🙂

Odpowiedz
Grażyna 28/04/2012 - 7:55 pm

Zaglądając tutaj do Ciebie, zawsze łapię się na tym, że ja jeszcze tyle nie wiem. Nie znam tylu smaków. 🙂

Odpowiedz
Karolka 28/04/2012 - 8:16 pm

Pychotka:)

Odpowiedz
Gosia 29/04/2012 - 5:27 am

czasem warto popracować dłużej, żeby osiągnąć super efekt 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/04/2012 - 5:57 am

Swietna salatka, a dressing na pewno juz wkrotce przetestuje, bo cos mi sie zdaje, ze bedzie hit 🙂
A taka cieciorke lubie sobie pochrupac.

Odpowiedz
Wiera 29/04/2012 - 6:43 am

Z pikantną ciecierzycą miałam do czynienia dwa razy. Raz była spalona, za drugim podejściem — niedopieczona. Muszę kogoś poprosić by mi ją zrobił 🙂

Odpowiedz
Majana 29/04/2012 - 7:23 am

Malwinko, alez wspaniała jest ta sałatka. Podziwiam za wynajdywanie takich niecodziennych połączeń.
Śliczne zdjecia, bardzo apetyczne.
Uściski:*

Odpowiedz
Domi w kuchni 29/04/2012 - 10:43 am

Barszo intryguje mnie ta pieczona cieciorka, na pewno jest pyszna i chrupiąca 🙂
Pisałam Ci już, że robisz wspaniałe sałatki? Mogłabym stołować sie u Ciebie codziennie! 🙂

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 29/04/2012 - 2:08 pm

Kolory w sałatce powalają 🙂 Można zgłodnieć patrząc na tę miseczkę 🙂

Odpowiedz
Optymistyczna 29/04/2012 - 2:18 pm

Nigdy nie jadłam ciecierzycy. Sałatka wygląda cudownie. 🙂

Odpowiedz
Avelina 29/04/2012 - 8:05 pm

Korzystam zawsze z ciecierzycy z puszki, ciekawe czy się nada do pieczenia.

Odpowiedz
Malwina 29/04/2012 - 8:12 pm

Spokojnie możesz wykorzystać tę zapuszkowaną;)

Odpowiedz
pasjonatka 29/04/2012 - 8:37 pm

pycha 😉

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 30/04/2012 - 2:09 pm

Fajna ta sałatka. Chętnie bym taką zjadła 🙂

Odpowiedz
Russkaya 30/04/2012 - 2:51 pm

Robiłam taką chrupiąca cieciorkę na ostro 😀 ale smaczna! Zjedliśmy w okamgnieniu 😉 niech wszystkie chipsy świata się schowają!

Odpowiedz
Wiewióra 02/05/2012 - 4:10 am

Dawno u Ciebie nie byłam i wiedziałam co robiłam… takie pyszności, że klawiatura pływa od nadmiaru śliny 🙂
marzy mi się taka wyżerka… cieciorka na pikantno musi być boska!

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2013 - 7:18 pm

Uwielbiam cicierzycę, ale takiej jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie! Na pewno wypróbuje w najbliższym czasie. Bardzo przyjemny blog 🙂 pozdrawiam, Alicja

Odpowiedz
Malwina 11/01/2013 - 7:27 am

Daj znać, jak Ci smakowała. Niedługo pojawi się także przepis na ciecierzycę pieczoną na słodko:)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies