Ekspresowa komosa z warzywami

by Malwina

Dzień dobry,

Wybaczcie chwilową cisze na blogu, ale mam ostatnio urwanie głowy w pracy. Śpieszę do Was z nowym przepisem na ekspresową komosę z dodatkiem warzyw. To efekt dzisiejszego sprzątania lodówki. Potrawa fajnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja (porcja to tylko 216 kcal). Możecie też zapakować ją do lunchboxu. Na zimno będzie to po prostu sałatka z komosą i warzywami. Częstujcie się przepisem 🙂

Komosa smażona z warzywami

Dzień dobry, Wybaczcie chwilową cisze na blogu, ale mam ostatnio urwanie głowy w pracy. Śpieszę do Was z nowym przepisem na ekspresową… Wiosna Ekspresowa komosa z warzywami European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 80 g komosy ryżowej
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g zielonych szparagów
  • kawałek małej cukinii
  • 1/3 szklanki kalafiora podzielonego na malutkie różyczki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3/4 łyżeczki przyprawy: czosnek niedźwiedzi z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Cebulę siekamy w piórka. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów (można je wykorzystać do zrobienia wywaru na zupę lub do risotto). Warzywo kroimy w nieduże kawałki. Cukinię kroimy w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny w dalszym ciągu pozostać chrupiące.
  4. Na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez około minutę.
  5. Dodajemy listki tymianku, przyprawę z czosnkiem niedźwiedzim, ugotowaną komosę. Mieszamy. doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Uwagi:

1 porcja komosy z warzywami ma 216 kcal, w tym 8 B, 30 W i 6 T.

7 komentarzy
2

Podobne posty:

7 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 07/05/2019 - 6:48 pm

Świetny i apetyczny przepis! Nabrałyśmy ochoty na zielone 😀

Odpowiedz
Kasia 08/05/2019 - 1:23 pm

Malwino, ta przyprawa to Twoja własna kompozycja?

Odpowiedz
Malwina 08/05/2019 - 2:53 pm

Kasiu, to gotowa mieszanka. Kupisz ją w większości sklepów internetowych z przyprawami, zapewne będzie też w dobrze wyposażonych sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić swój własny miks.

Odpowiedz
Kasia 09/05/2019 - 9:41 am

Dzięki.

Odpowiedz
Ervisha 09/05/2019 - 5:52 pm

Apetyczny przepis 😉

Odpowiedz
Lonna 12/05/2019 - 1:22 pm

Idealna sałatka na wiosnę 😀 Komosę bardzo lubię i właśnie mi się przypomniało, że muszę uzupełnić jej zapas, bo zostały mi same resztki 😉

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 15/05/2019 - 9:36 am

Wygląda przepięknie! Fajnie, że wykorzystujesz sezonowe produkty w postaci szparagów 🙂 A komosę bardzo lubię i uważam ją za bardzo wartościowy produkt.

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies