Kurczak cacciatore

przez Malwina
Kurczak cacciatore przepis

Bez wątpienia w mojej kuchni króluje drób. Na blogu znajdziecie ponad 200 przepisów z jego wykorzystaniem. Dziś przyszła pora na niezwykle smacznego kurczaka cacciatore. Dodatki takie jak kapary, oliwki i anchois sprawiają, że sos jest niezwykle aromatyczny. Wypróbujcie koniecznie 🙂

Kurczak cacciatore

KURCZAK CACCIATORE
Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 g małych pieczarek, obranych
  • 4 plastry boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 100 g oliwek bez pestek

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni ze wszystkich stron (tak, by włókna mięsa się zamknęły). Ja najczęściej smażę na oliwie i maśle. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Na patelnię wrzucamy pieczarki (większe kroimy na pół), smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy je do naczynia z kurczakiem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy oliwę, wrzucamy boczek i cebulę, smażymy około 4 minuty. Dodajemy czosnek i posiekane anchois, smażymy minutę. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy passatę, kapary, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gorącym sosem zalewamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem. 

Kurczak cacciatore
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Martynosia 06/06/2013 - 9:05 am

Och, ten kurczaczek to cos dla mnie! Prezentuje sie wspaniale i bardzo apetycznie, chyba zrobie takiego przy najblizszej okazji;)

Odpowiedz
Aleksandra K 06/06/2013 - 9:33 am

wyglada przepysznie, stawiam ze anchovies dodaja tego kopa. Bede msuiala sie wybrac do sklepu bo polowy skaldnikow nie mam, a kapary wyrzucilam do smieci:( glupia dziewczyna ze mnie 🙁

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 06/06/2013 - 9:53 am

No i w końcu się doczekałam:)
Jak widać co myśliwy, to inny przepis;)
Wygląda pysznie!

Odpowiedz
JustInka 06/06/2013 - 11:01 am

Piękny! Myślę że ten sosik, przypadłby mi do gustu, dlatego pewnie niedługo sama coś podobnego upichcę 🙂

Odpowiedz
Maggie 06/06/2013 - 1:18 pm

Lubie takie sosy. I lubie przepisy, ktore maja milion wersji do wyprobowania 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 6:02 am

Bardzo mi się spodobała ta "wypasiona" wersja 🙂

Odpowiedz
Nemi 06/06/2013 - 1:23 pm

Dlatego lubię zaglądać na Twój blog, bo u mnie w domu również takie dania najczęściej się pojawiają;)

Odpowiedz
Monika 06/06/2013 - 1:57 pm

Wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/06/2013 - 2:41 pm

Mega apetyczne danie! I like it! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/06/2013 - 3:59 am

Wygląda fantastycznie, myślę, ze mojemu Skarbowi by zasmakował:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 16/02/2014 - 12:31 pm

Dzisiaj zrobiłem na obiad super danie…mmm lekka nuta wina i anchois z oliwkami super podkreślają smak + świeża bagietka. Przypomniały mi się wczasy z Paryża, gdzie jadłem to danie po raz pierwszy. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies