Spaghetti z pomidorami koktajlowymi

przez Malwina
Makaron z pomidorami koktajlowymi
Spaghetti z pomidorami koktajlowymi 

Co powiecie na banalnie proste spaghetti? Pracy przy nim jest niewiele, wystarczy tylko posiekać kilka składników. Główne skrzypce grają tu pomidory koktajlowe w towarzystwie octu balsamicznego i świeżej bazylii. Jeśli choć raz jedliście pomidory skropione tym octem, to zapewne wiecie, że to udany duet. Wyrazistości nadaje dodatek kaparów, anchois oraz czosnku a lekkiej słodyczy smażona czerwona cebula. 

Makaron z pomidorami koktajlowymi

SPAGHETTI Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti (użyłam razowego)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 2-3 anchois, posiekane
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 300 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii
Przygotowanie:
Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy cebulę. Smażymy przez 10-15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Uważamy, aby jej nie przypalić. Pod koniec smażenia wstawiamy makaron i gotujemy go al dente. Następnie odcedzamy, zachowując niewielką ilość wody z gotowania.

Do cebuli dodajemy czosnek, anchois i kapary, smażymy przez 1-2 minuty. Wrzucamy pomidory, smażymy przez około 3-4 minuty. Dodajemy ocet balsamiczny, odcedzony makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy posiekane listki bazylii, mieszamy i nakładamy na dwa talerze. 
Spaghetti z pomidorami koktajlowymi 

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Marcela 09/10/2014 - 7:49 am

mmm… aż cieknie mi ślinka! Pycha!

Odpowiedz
Olga Pi 09/10/2014 - 9:44 am

Obłędnie apetyczne! Zjadłabym;D

Odpowiedz
Kamciss 09/10/2014 - 8:54 pm

Delikatnie! Bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/10/2014 - 8:11 am

Mniam, uwielbiam takie połączenia smakowe. Ocet balsamiczny jest boski 🙂

Odpowiedz
Escapade Gourmande 10/10/2014 - 5:36 pm

Wspomnienie lata – pyszne danie ekspresowe!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:24 pm

Siła tkwi w prostocie i w doborze najlepszej jakości składników!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies