Spaghetti z pomidorami koktajlowymi |
Co powiecie na banalnie proste spaghetti? Pracy przy nim jest niewiele, wystarczy tylko posiekać kilka składników. Główne skrzypce grają tu pomidory koktajlowe w towarzystwie octu balsamicznego i świeżej bazylii. Jeśli choć raz jedliście pomidory skropione tym octem, to zapewne wiecie, że to udany duet. Wyrazistości nadaje dodatek kaparów, anchois oraz czosnku a lekkiej słodyczy smażona czerwona cebula.
SPAGHETTI Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu spaghetti (użyłam razowego)
- 2 duże czerwone cebule
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 2-3 anchois, posiekane
- 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
- 300 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- listki bazylii
Przygotowanie:
Cebule obieramy, siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy cebulę. Smażymy przez 10-15 minut na małym ogniu, aż będzie miękka. Uważamy, aby jej nie przypalić. Pod koniec smażenia wstawiamy makaron i gotujemy go al dente. Następnie odcedzamy, zachowując niewielką ilość wody z gotowania.
Do cebuli dodajemy czosnek, anchois i kapary, smażymy przez 1-2 minuty. Wrzucamy pomidory, smażymy przez około 3-4 minuty. Dodajemy ocet balsamiczny, odcedzony makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy posiekane listki bazylii, mieszamy i nakładamy na dwa talerze.
Spaghetti z pomidorami koktajlowymi |
Czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
mmm… aż cieknie mi ślinka! Pycha!
Obłędnie apetyczne! Zjadłabym;D
Delikatnie! Bardzo apetycznie 🙂
Mniam, uwielbiam takie połączenia smakowe. Ocet balsamiczny jest boski 🙂
Wspomnienie lata – pyszne danie ekspresowe!
Siła tkwi w prostocie i w doborze najlepszej jakości składników!