Dzień dobry,
Jestem makaronoholiczką. Do tego stopnia kocham makaron, że jem go prawie każdego dnia i nigdy mi się nie nudzi. Przygotowuję go na mnóstwo sposobów – z pomidorami, mlekiem kokosowym, w kremowym sosie brokułowym… Mam nadzieję, że pomysły na domowe dania z makaronu nigdy mi się nie skończą.
Tym razem jeden z naszych domowych hitów, czyli makaron z tofu. Jest tak dobry, że mogłabym go jeść codziennie. Do przygotowania go potrzebne będzie Wam zwarte wędzone tofu, takie jak to dostępne w Kauflandzie lub z czeskiej firmy Sun Food. Jest ono twarde i ma grubą brązową skórkę, a w smaku przypomina wędzony ser. Jego tekstura zapewni nam odpowiednią konsystencję sosu.
Dzisiejsze spaghetti jest w 100% wegańskie, choć jedząc je możecie mieć wątpliwości co do tego, głównie za sprawą rybnego posmaku. Otrzymujemy go z połączenia wspomnianego tofu, płatów nori, kaparów i kilku innych składników.
Wypróbuj również przepis na wegańskiego strogonowa z boczniakami.
Mój ulubiony makaron z tofu
1 porcja ma 588 kcal (34 B, 76 W, 15 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 1 dużą porcję):
Tofu:
- 90 g dobrej jakości wędzonego tofu (zwartego, z grubą brązową skórką, takiego jak to z Kaufland lub Sun Food)
- 1 łyżeczka kaparów
- Pół płatu nori, połamanego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sos:
- Pół czerwonej cebuli
- 220 g passaty pomidorowej
- Opcjonalnie sól do smaku
Dodatkowo:
- 100 g makaronu spaghetti
- Natka pietruszki do posypania
- Oliwa do smażenia
Jak przygotować makaron z tofu?
- Wszystkie składniki z sekcji tofu umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy niezbyt dokładnie.
- Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę do miękkości. Wlewamy passatę, zagotowujemy. Dodajemy mielone tofu z poprzedniego punktu i podgrzewamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli do smaku. Zazwyczaj tego nie robię, bo tofu jest już mocno słone. Sosu z tofu nie gotujemy.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy dodajemy do gorącego sosu i mieszamy. Danie nakładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.
8 komentarzy
czy płat nori jest potrzebny ? można czymś zastąpić ?
Tak, konieczny. To on nadaje tutaj specyficznego morskiego smaku w połączeniu z kaparami, czosnkiem i świeżą cebulką.
Pyszne było! Chociaż trochę za mocno zmiksowałam tofu..
Na przyszłość pulsacyjnie i krótko, by zostawić grudki w sosie 🙂
Przepyszne! Byłam zachwycona smakami! <3
Zaskakująco dobra propozycja, dodałem jeszcze chilli i kolendrę do miksera, gdyż jednak lubie jak jest ostro I mam kolendrowe uzaleznienie. Nie miałem nori ale sos rybny djae radę, oczywiście jeśli komuś nie wadzi. Dziękuję.
Niestety mi nie wyszło. Zostawiłam dość duże kawałki tofu, ale po wrzuceniu ich do sosu rozpadły się i wyglądały jak zważona śmietana, a sos z czerwonego zrobił się szary. W smaku OK, ale wygląd wybitnie zniechęcający. Tofu z Biedry, smażone w kawałkach się nie rozpadało.
W przepisie i opisie wyraźnie zaznaczam jakiego tofu użyć i które konkretnie nadaje się do tego przepisu.
Do przygotowania go potrzebne będzie Wam zwarte wędzone tofu, takie jak to dostępne w Kauflandzie lub z czeskiej firmy Sun Food. Jest ono twarde i ma grubą brązową skórkę, a w smaku przypomina wędzony ser. Jego tekstura zapewni nam odpowiednią konsystencję sosu.
90 g dobrej jakości wędzonego tofu (zwartego, z grubą brązową skórką, takiego jak to z Kaufland lub Sun Food)