Makaron z tofu – mój ulubiony przepis

przez Malwina
makaron z tofu przepis

Dzień dobry,

Jestem makaronoholiczką. Do tego stopnia kocham makaron, że jem go prawie każdego dnia i nigdy mi się nie nudzi. Przygotowuję go na mnóstwo sposobów – z pomidorami, mlekiem kokosowym, w kremowym sosie brokułowym… Mam nadzieję, że pomysły na domowe dania z makaronu nigdy mi się nie skończą.

Tym razem jeden z naszych domowych hitów, czyli makaron z tofu. Jest tak dobry, że mogłabym go jeść codziennie. Do przygotowania go potrzebne będzie Wam zwarte wędzone tofu, takie jak to dostępne w Kauflandzie lub z czeskiej firmy Sun Food. Jest ono twarde i ma grubą brązową skórkę, a w smaku przypomina wędzony ser. Jego tekstura zapewni nam odpowiednią konsystencję sosu.

Dzisiejsze spaghetti jest w 100% wegańskie, choć jedząc je możecie mieć wątpliwości co do tego, głównie za sprawą rybnego posmaku. Otrzymujemy go z połączenia wspomnianego tofu, płatów nori, kaparów i kilku innych składników.

wegański strogonow

Wypróbuj również przepis na wegańskiego strogonowa z boczniakami.

spaghetti z tofu

Mój ulubiony makaron z tofu

1 porcja ma 588 kcal (34 B, 76 W, 15 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 1 dużą porcję):

Tofu:

  • 90 g dobrej jakości wędzonego tofu (zwartego, z grubą brązową skórką, takiego jak to z Kaufland lub Sun Food)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Pół płatu nori, połamanego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Sos:

  • Pół czerwonej cebuli
  • 220 g passaty pomidorowej
  • Opcjonalnie sól do smaku

Dodatkowo:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • Natka pietruszki do posypania
  • Oliwa do smażenia
Jak przygotować makaron z tofu?
  1. Wszystkie składniki z sekcji tofu umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) i miksujemy niezbyt dokładnie.
  2. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę do miękkości. Wlewamy passatę, zagotowujemy. Dodajemy mielone tofu z poprzedniego punktu i podgrzewamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli do smaku. Zazwyczaj tego nie robię, bo tofu jest już mocno słone. Sosu z tofu nie gotujemy.
  3. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy dodajemy do gorącego sosu i mieszamy. Danie nakładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki.
makaron z tofu
8 komentarzy
2

Podobne posty:

8 komentarzy

marta 11/05/2020 - 7:56 pm

czy płat nori jest potrzebny ? można czymś zastąpić ?

Odpowiedz
Malwina 12/05/2020 - 5:40 am

Tak, konieczny. To on nadaje tutaj specyficznego morskiego smaku w połączeniu z kaparami, czosnkiem i świeżą cebulką.

Odpowiedz
M 29/06/2020 - 3:42 pm

Pyszne było! Chociaż trochę za mocno zmiksowałam tofu..

Odpowiedz
Malwina 05/07/2020 - 6:57 am

Na przyszłość pulsacyjnie i krótko, by zostawić grudki w sosie 🙂

Odpowiedz
Alicja 21/09/2021 - 5:58 am

Przepyszne! Byłam zachwycona smakami! <3

Odpowiedz
Marek 10/11/2022 - 1:58 pm

Zaskakująco dobra propozycja, dodałem jeszcze chilli i kolendrę do miksera, gdyż jednak lubie jak jest ostro I mam kolendrowe uzaleznienie. Nie miałem nori ale sos rybny djae radę, oczywiście jeśli komuś nie wadzi. Dziękuję.

Odpowiedz
Małgorzata 11/01/2023 - 1:48 pm

Niestety mi nie wyszło. Zostawiłam dość duże kawałki tofu, ale po wrzuceniu ich do sosu rozpadły się i wyglądały jak zważona śmietana, a sos z czerwonego zrobił się szary. W smaku OK, ale wygląd wybitnie zniechęcający. Tofu z Biedry, smażone w kawałkach się nie rozpadało.

Odpowiedz
Malwina 11/01/2023 - 1:51 pm

W przepisie i opisie wyraźnie zaznaczam jakiego tofu użyć i które konkretnie nadaje się do tego przepisu.

Do przygotowania go potrzebne będzie Wam zwarte wędzone tofu, takie jak to dostępne w Kauflandzie lub z czeskiej firmy Sun Food. Jest ono twarde i ma grubą brązową skórkę, a w smaku przypomina wędzony ser. Jego tekstura zapewni nam odpowiednią konsystencję sosu.

90 g dobrej jakości wędzonego tofu (zwartego, z grubą brązową skórką, takiego jak to z Kaufland lub Sun Food)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies