Dziś chciałabym Wam przedstawić smaczny i nieskomplikowany posiłek na bazie mięsa. Danie to robię najczęściej z użyciem piersi z kurczaka, świetnie sprawdzi się także schab (nierozbity, w plastrach ok. 1,5 cm). Do przygotowania potrawy wykorzystuję ocet malinowy, który robiłam w tym roku. Nadaje on bardzo ciekawego smaku mięsu. Kremowy sos z dodatkiem gorgonzoli stanowi świetne dopełnienie całości. Serdecznie Wam polecam.
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)
KURCZAK W SOSIE Z GORGONZOLI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 piersi z kurczaka (u mnie bez polędwiczek)
- gałązka rozmarynu
- marynata: łyżka oliwy, 2 łyżeczki octu malinowego
- sól i pieprz do smaku
- sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 100 g pokruszonej gorgonzoli, sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i obtaczamy w nich mięso. Ocet ucieramy z oliwą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso na minimum godzinę. Mięso smażymy na patelni lub grillujemy.
Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy chwilkę, aż całość się rozpuści. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sosu nie można zbyt długo gotować, bo będzie bardzo gęsty.
24 komentarze
Pycha muszą być. Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
no wygląda całkiem nieźle 🙂 tylko nie mam octu malinowego…
Zapraszam do mnie:
http://www.spalamykilogramy.blogspot.com
ten sos musi być świetny 😀 a o occie malinowym pierwszy raz słyszę ? 🙂
Magdo, jeśli chcesz mogę zamieścić na niego przepis. Maliny jeszcze są, więc zdążysz zrobić. Jest naprawdę rewelacyjny;)
Ooo, to ja też poproszę przepis!:)
Sos muszę wypróbować, przepadam za gorgonzolą!
Oh uwielbiam piersi z kurczaka, a grillowane w szczególności 🙂
Ten sos musi być przepyszny, gorgonzola to jeden z moich ulubionych serów 🙂
Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award – pozdrawiam 🙂
Ja też poproszę o przepis na ocet malinowy! 🙂 A z rozmarynem i gorgonzolą utrafiłaś w mój smak idealnie:-)
sos z gorgonzolą ubóstwiam wręcz.
Smakowity, bardzo lubię rozmaryn, sos z gorgonzolą też wygląda świetnie 🙂
bardzo fajna propozycja 🙂 jako wielbicielka serów śmierdziuchów mówię takiemu kurczakowi zdecydowane TAK!!!
kurczak zawsze dobry ;D
Jak dla mnie pyszności Malwinko 🙂
ostatnio robiłam kurczaka z rozmarynem, rewelacja:) niesmaowicie aromatyczny, ale sosiku takiego pysznego nie miałam
W zasadzie prosty, a na pewno pyszny
pysznie ,kurczak jest najlepszy !
Super wyglada! Ocet malinowy tez mnie zaciekawil…:) Pozdrawiam:)
Takie zestawienie musi być doskonałe 🙂
Sama nazwa dania to muzyka dla moich uszu…a wygląd…hmmm…rewelacja!
Gorgonzola (i wszystkie plesniowe sery) to moja wielka milosc – kolejna, niestety, ktorej nie podziela Mezczyzna… A ten ocet malinowy intryguje!
Nie jem mięsa, ale chętnie wypróbuje ten przepis na jakimś mięsożercy, haha : )
Piękny upieczmy ten kurczak !
Lubię wszelkie wariacje na temat piersi z kurczaka, więc przpis zapisuję 🙂
To danie idealnie dla mnie, lubię gorgonzole w sosie