Piersi z kurczaka z rozmarynem w sosie z gorgonzoli

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam przedstawić smaczny i nieskomplikowany posiłek na bazie mięsa. Danie to robię najczęściej z użyciem piersi z kurczaka, świetnie sprawdzi się także schab (nierozbity, w plastrach ok. 1,5 cm). Do przygotowania potrawy wykorzystuję ocet malinowy, który robiłam w tym roku. Nadaje on bardzo ciekawego smaku mięsu. Kremowy sos z dodatkiem gorgonzoli stanowi świetne dopełnienie całości. Serdecznie Wam polecam.


Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni. (GP Włoch)

KURCZAK W SOSIE Z GORGONZOLI 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 piersi z kurczaka (u mnie bez polędwiczek)
  • gałązka rozmarynu
  • marynata: łyżka oliwy, 2 łyżeczki octu malinowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 100 g pokruszonej gorgonzoli, sól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i obtaczamy w nich mięso. Ocet ucieramy z oliwą. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso na minimum godzinę. Mięso smażymy na patelni lub grillujemy. 
Przygotowujemy sos: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy chwilkę, aż całość się rozpuści. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sosu nie można zbyt długo gotować, bo będzie bardzo gęsty. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Kruszynka 11/09/2012 - 5:03 pm Odpowiedz
BenY 11/09/2012 - 5:13 pm

no wygląda całkiem nieźle 🙂 tylko nie mam octu malinowego…

Zapraszam do mnie:

http://www.spalamykilogramy.blogspot.com

Odpowiedz
Magda 11/09/2012 - 5:26 pm

ten sos musi być świetny 😀 a o occie malinowym pierwszy raz słyszę ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/09/2012 - 5:30 pm

Magdo, jeśli chcesz mogę zamieścić na niego przepis. Maliny jeszcze są, więc zdążysz zrobić. Jest naprawdę rewelacyjny;)

Odpowiedz
Oliko 11/09/2012 - 6:40 pm

Ooo, to ja też poproszę przepis!:)
Sos muszę wypróbować, przepadam za gorgonzolą!

Odpowiedz
Kamciss 11/09/2012 - 5:45 pm

Oh uwielbiam piersi z kurczaka, a grillowane w szczególności 🙂

Odpowiedz
Bee 11/09/2012 - 6:15 pm

Ten sos musi być przepyszny, gorgonzola to jeden z moich ulubionych serów 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit. Małgorzata 11/09/2012 - 6:17 pm

Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award – pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Droczilka 11/09/2012 - 6:44 pm

Ja też poproszę o przepis na ocet malinowy! 🙂 A z rozmarynem i gorgonzolą utrafiłaś w mój smak idealnie:-)

Odpowiedz
lekki brzusio 11/09/2012 - 7:31 pm

sos z gorgonzolą ubóstwiam wręcz.

Odpowiedz
Tomek gotuje 11/09/2012 - 7:45 pm

Smakowity, bardzo lubię rozmaryn, sos z gorgonzolą też wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 11/09/2012 - 7:46 pm

bardzo fajna propozycja 🙂 jako wielbicielka serów śmierdziuchów mówię takiemu kurczakowi zdecydowane TAK!!!

Odpowiedz
pasjonatka 11/09/2012 - 7:49 pm

kurczak zawsze dobry ;D

Odpowiedz
Majana 11/09/2012 - 8:34 pm

Jak dla mnie pyszności Malwinko 🙂

Odpowiedz
Antenka 11/09/2012 - 9:17 pm

ostatnio robiłam kurczaka z rozmarynem, rewelacja:) niesmaowicie aromatyczny, ale sosiku takiego pysznego nie miałam

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 11/09/2012 - 9:31 pm

W zasadzie prosty, a na pewno pyszny

Odpowiedz
teenager ;) 12/09/2012 - 3:01 am

pysznie ,kurczak jest najlepszy !

Odpowiedz
Marzena 12/09/2012 - 4:25 am

Super wyglada! Ocet malinowy tez mnie zaciekawil…:) Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Kamila 12/09/2012 - 7:14 am

Takie zestawienie musi być doskonałe 🙂

Odpowiedz
Angie 12/09/2012 - 7:17 am

Sama nazwa dania to muzyka dla moich uszu…a wygląd…hmmm…rewelacja!

Odpowiedz
Maggie 12/09/2012 - 7:36 am

Gorgonzola (i wszystkie plesniowe sery) to moja wielka milosc – kolejna, niestety, ktorej nie podziela Mezczyzna… A ten ocet malinowy intryguje!

Odpowiedz
Weronika Król 12/09/2012 - 9:29 am

Nie jem mięsa, ale chętnie wypróbuje ten przepis na jakimś mięsożercy, haha : )
Piękny upieczmy ten kurczak !

Odpowiedz
MartynCia ^^ 12/09/2012 - 9:12 pm

Lubię wszelkie wariacje na temat piersi z kurczaka, więc przpis zapisuję 🙂

Odpowiedz
Ivka 13/09/2012 - 11:43 am

To danie idealnie dla mnie, lubię gorgonzole w sosie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies