Curry z dynią i kurczakiem

przez Malwina
Kurczak z dynią w mleku kokosowym
Curry z dynią i kurczakiem

Po ostatniej wizycie na targu zaczęłam się powolutku godzić z faktem, że już niedługo trzeba będzie pożegnać się z pysznymi pomidorami i innymi darami lata. Na całe szczęście także jesień ma swoje uroki. Piękne kolorowe dynie zachwycają nie tylko uroczym kształtem, ale i smakiem. Zakupiłam kilka odmian, między innymi butternut i hokkaido. Obie są przepyszne i świetnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach.

W kolejnym wspólnym gotowaniu mieliśmy za zadanie przygotować słodkie lub wytrawne danie właśnie z dynią w roli głównej. Postawiłam na aromatyczne curry z dodatkiem kurczaka i zielonych warzyw. Całość jest lekko pikantna, fajne komponuje się z ryżem. Przyjemnie rozgrzać się taką potrawą w chłodniejszy dzień.

Razem ze mną dania z dynią przygotowali: Mirabelka, Martynosia, Bartoldzik, Lejdi, Gin i Sianko. Zajrzyjcie do nich koniecznie, z pewnością przygotowali niezwykle apetyczne potrawy.

Curry z dynią i kokosem

CURRY Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1/2-1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę lub podłużne paski
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1,5 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)*
  • 80 g mrożonego groszku
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pół łyżeczki cukru
  • do podania: ryż  
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy, kroimy na 2-3 kawałki. Gotujemy na parze lub w wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy je przez kilka minut ze wszystkich stron. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy szalotkę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wlewamy mleko, dolewamy około 1/4 szklanki wody (lub lekkiego bulionu), pastę z trawy cytrynowej, kurczaka i dynię. Przykrywamy i gotujemy przez 10-20 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka (czas gotowania będzie uzależniony od użytego gatunku dyni, mnie zajęło to około 10 minut). W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dodajemy sos rybny, groszek, fasolkę, sok z limonki i cukier. Gotujemy dalej bez przykrycia przez 2-3 minuty.

*polecam Wam użyć do tej potrawy dyni Hokkaido

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

gin 08/10/2014 - 5:17 pm

Mmm, boskie 🙂 Jedno curry z dynią już w tym sezonie przygotowałam, Twoje będzie kolejne 🙂

Odpowiedz
kasia1977 08/10/2014 - 6:04 pm

O, i jeszcze jedno curry!
Widze, ze chyba przed nim w tym roku nie uciekne!
🙂
Dziekuje za wspolne dyniowanie!

Odpowiedz
Martynosia 08/10/2014 - 8:05 pm

U mnie też curry, ale z wieprzowiną 😉 Dynia idealnie nadaje się do tego typu dań 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 09/10/2014 - 7:27 am

Ja dziś też kupiłam swoją pierwszą dynię 🙂 A curry uwielbiam, na taką wersję skusiłabym się bardzo chętnie 🙂

Odpowiedz
siankoo 09/10/2014 - 7:35 am

Niezwykle apetyczne curry, aż mam ochotę zająć się dynią i sobie takie przygotować 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Milu 09/10/2014 - 6:22 pm

Uwielbiam curry, a to Twoje wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/10/2014 - 8:07 am

Będę robić dziś na obiad, zainspirowałaś mnie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:24 pm

Cudowne curry!

Odpowiedz
Kuchnia Izy 19/10/2014 - 12:27 pm

Zainspirowałaś mnie 🙂 Obiad wyszedł pyszny

Odpowiedz
Marta 17/10/2019 - 9:35 am

Dzień dobry,
postanowiłam zrobić to danie na obiad, ale niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty z trawy cytrynowej, czy mogę ją zastąpić zwykłą trawą cytrynową? Jeśli tak to 1 łyżeczka przekłada się na ile trawy cytrynowej?
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies