Curry z dynią i kurczakiem |
W kolejnym wspólnym gotowaniu mieliśmy za zadanie przygotować słodkie lub wytrawne danie właśnie z dynią w roli głównej. Postawiłam na aromatyczne curry z dodatkiem kurczaka i zielonych warzyw. Całość jest lekko pikantna, fajne komponuje się z ryżem. Przyjemnie rozgrzać się taką potrawą w chłodniejszy dzień.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1/2-1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę lub podłużne paski
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1,5 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)*
- 80 g mrożonego groszku
- 120 g zielonej fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- pół łyżeczki cukru
- do podania: ryż
*polecam Wam użyć do tej potrawy dyni Hokkaido
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
Mmm, boskie 🙂 Jedno curry z dynią już w tym sezonie przygotowałam, Twoje będzie kolejne 🙂
O, i jeszcze jedno curry!
Widze, ze chyba przed nim w tym roku nie uciekne!
🙂
Dziekuje za wspolne dyniowanie!
U mnie też curry, ale z wieprzowiną 😉 Dynia idealnie nadaje się do tego typu dań 😉
Ja dziś też kupiłam swoją pierwszą dynię 🙂 A curry uwielbiam, na taką wersję skusiłabym się bardzo chętnie 🙂
Niezwykle apetyczne curry, aż mam ochotę zająć się dynią i sobie takie przygotować 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam curry, a to Twoje wygląda świetnie 🙂
Będę robić dziś na obiad, zainspirowałaś mnie 🙂
Cudowne curry!
Zainspirowałaś mnie 🙂 Obiad wyszedł pyszny
Dzień dobry,
postanowiłam zrobić to danie na obiad, ale niestety nigdzie nie mogłam znaleźć pasty z trawy cytrynowej, czy mogę ją zastąpić zwykłą trawą cytrynową? Jeśli tak to 1 łyżeczka przekłada się na ile trawy cytrynowej?
Pozdrawiam