Mac and cheese

przez Malwina
Macaroni and cheese
Mac and cheese

Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, z całą pewnością nie należy do potraw dietetycznych. Macaroni and cheese to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak wskazuje nazwa, jej głównym składnikiem jest ser oraz makaron. To banalnie proste w przygotowaniu danie, minimalistyczne pod względem użytych składników. Wystarczy, że ugotujecie makaron, zrobicie sos beszamelowy z dodatkiem sera a następnie umieścicie wszystko w naczyniu żaroodpornym. Później wystarczy wszystko zapiec w piekarniku i mamy gotowy posiłek. Ja dodatkowo do sosu dodałam niewielką ilość słodkiej wędzonej papryki, która nadała zapiekance ciekawego smaku. Oczywiście także bez tej przyprawy danie będzie równie smaczne.

Do mac & cheese możecie dodać inne ulubione składniki, np. kawałki boczku, zielony groszek, pieczarki lub brokuły.  Ja następnym razem przygotuję tę zapiekankę z dodatkiem zielonych warzyw. Częstujcie się przepisem.

Makaron zapiekany z serem

MAC AND CHEESE


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 180 g sera cheddar, startego na tarce
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 2-3 łyżki startego grana padano 
  • pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warto gotować go o 1-2 minuty krócej, aniżeli zalecono na opakowaniu. Odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę, przesmażamy razem z masłem. Kolejno stopniowo dolewamy mleko, mieszając całość trzepaczką, tak, aby nie było grudek. Po wlaniu całego mleka gotujemy sos beszamelowy przez kilka minut aż zacznie gęstnieć. Dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku, gałkę muszkatołową i wędzoną paprykę, mieszamy. Wsypujemy starty cheddar, mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu dokładamy ugotowany makaron, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie kwadratowe o boku 20 cm). Wierzch posypujemy grana padano. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po upieczeniu nakładamy na talerze i podajemy. 

Czas przygotowania: 50 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Zuzanna Ploch 10/10/2014 - 8:28 am

Amerykański klasyk, które znam z wielu filmów i seriali 🙂 Ja najchętniej dodałabym brokuły i natkę pietruszki.

Odpowiedz
Anonimowy 30/09/2015 - 6:58 am

Brokuły i pierś z kurczaka – bajka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:23 pm

Jedno ze studenckich, szybkich dań 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies