Faszerowane muszle makaronowe w sosie pomidorowym

przez Malwina

W piątek rozpoczęliśmy cykl wieczorów filmowych z kuchnią w tle. Założenie było bardzo proste: oglądamy filmy pochodzące z wybranego kraju i przy okazji poznajemy kuchnię tego regionu. Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od Włoch. Strona kulinarna spotkania była bez zarzutu, na przystawkę podałam dwa rodzaje crostini i panzanellę, jako danie główne faszerowane muszle makaronowe a na deser tiramisu. Zbyt wiele Wam nie napiszę o kinematografii włoskiej. Z racji, iż każdemu nie zamykała się buzia, obejrzeliśmy tylko 10 minut pierwszego filmu. Mam nadzieję, że następnym razem na spotkaniu hiszpańskim uda nam się obejrzeć troszkę więcej. Poniżej widzicie potrawy, które podałam. 


Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 3. 

FASZEROWANE MUSZLE MAKARONOWE W SOSIE POMIDOROWYM



Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g zmielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół żółtej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  • łyżka posiekanego oregano 
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sos: 500 ml przecieru pomidorowego, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, łyżka octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru, łyżka posiekanej bazylii, sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu conchiglioni (u mnie makaron Bartolini eko żytni razowy)
  • 50 g startego pecorino romano 


Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy przecier, ocet balsamiczny, dodajemy zioła, cukier, sól i pieprz. Smażymy przez 5 minut i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy mięso i smażymy mieszając przez 5 minut. Dodajemy bazylię, oregano, słodką paprykę i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Smażymy dalej, aż mięso ładnie się zrumieni. Pod koniec całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przecier, natkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, by farsz lekko ostygł.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy go wodą i lekko skrapiamy oliwą. Muszle nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zdejmujemy folię, muszę posypujemy serem  i pieczemy dalej przez 5 minut. Podajemy razem z pomidorowym sosem. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Nailaa 09/09/2012 - 7:23 am

Krótko i na temat – ZGŁODNIAŁAM 🙂 od samego widoku… mmm…

Odpowiedz
Izaa 09/09/2012 - 7:43 am

świetnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Bee 09/09/2012 - 9:13 am

Makaron, mięso i pomidory to jedno z najlepszych połączeń, a tu jeszcze tak pięknie podane, ale nabrałam na nie ochoty 🙂

Odpowiedz
Kamila 09/09/2012 - 9:32 am

Bardzo smakowite spotkanie! Świetny pomysł z tymi cyklami!

Odpowiedz
Magda 09/09/2012 - 10:06 am

Śliczne zdjęcia. Muszli jeszcze nigdy nie robiłam i chyba najwyższy czas spróbować. Miłej niedzieli 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 09/09/2012 - 10:30 am

Fajny pomysł na spotkania ze znajomymi 🙂 Muszle bardzo smakowite, tak jak i reszta dań 🙂

Odpowiedz
Ania 09/09/2012 - 10:33 am

Fajny pomysł na spotkania filomowo-kulinarne:)

Odpowiedz
Kamciss 09/09/2012 - 10:49 am

Zabieram się do zrobienia takich faszerowanych pyszności, ale zobaczymy co z tego będzie, Twój pomysł jest baaaaardzo ciekawy 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 09/09/2012 - 11:01 am

zjadłabym tak pysznie nadziane ! 😉

Odpowiedz
Ewam 09/09/2012 - 12:28 pm

Wglada pieknie!i bardzo bardzo kuszaco:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 09/09/2012 - 12:43 pm

piękne te muszle 😉 fajny pomysł z tymi wieczorkami, chętnie kiedyś taki od Ciebie pożyczę 😉

reszta przepisów też swietnie się prezentuje, mam nadzieje, że również je opublikujesz, szczególnie liczę na tiramisu!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Odpowiedz
Malwina 09/09/2012 - 3:06 pm

Przepisy pojawią się wkrótce;-)

Odpowiedz
Aga 09/09/2012 - 4:40 pm

Bardzo ładnie podane muszelki!!!

Odpowiedz
Kasia 09/09/2012 - 4:59 pm

wspaniałe muszelki :))

Odpowiedz
Antenka 09/09/2012 - 5:23 pm

ale wypas! jak ja bym chciała móc się u ciebie stołować!:D

Odpowiedz
Majana 09/09/2012 - 5:38 pm

Super pomysł z takim spotkaniem tematycznym. No i jakie pyszne jedzonko podałaś!

Odpowiedz
siankoo 09/09/2012 - 7:19 pm

uwielbiam włoskie dania, wyglądają bosko:)

Odpowiedz
Maggie 10/09/2012 - 8:35 am

Swietny pomysl na te tematyczne spotkania, a i menu obledne!

Odpowiedz
Canette 10/09/2012 - 8:50 am

Włoska kuchnia jest u mnie na pierwszym miejscu, a tutaj takie smakołyki, świetnie dobrany zestaw 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies