Dzień dobry,
Sezon na szparagi w pełni. Warto wykorzystać ten czas i nacieszyć się ich smakiem. To bardzo wdzięczne warzywo, które można jeść na surowo, gotować, zapiekać. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sushi, sałatek, zup, makaronów.
Skoro zakupiliście już pęczek szparagów, warto zadbać o to, aby jak najdłużej pozostały świeże i jędrne, w końcu takie są najsmaczniejsze. Większość osób po prostu wkłada je do lodówki razem z folią, w którą były zapakowane. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Tak przechowywane szparagi szybko więdną i zaczynają się psuć. Jak w takim razie należy przechowywać szparagi?
Jak przechowywać szparagi?
- Wyjmujemy szparagi z foliowego opakowania.
- Odcinamy około centymetr końcówek, podobnie jak robi się to z kwiatami 😉 Chcemy po prostu pozbyć się obeschniętych elementów, które mogłyby utrudniać szparagom „picie”.
- Do wysokiego pojemnika, szklanki lub po prostu słoika nalewamy około 2 cm zimnej wody i wkładamy szparagi główkami do góry. Wodę należy codziennie zmieniać. To bardzo ważne!
- Pojemnik ze szparagami chowamy do lodówki. Najlepiej przechowywać go na środkowych półkach. Odradzam trzymanie szparagów na półce przy drzwiczkach, bo temperatura tam jest dość wysoka i szparagi szybciej więdną.