Szybki makaron z warzywami z patelni

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na smaczny i szybki obiad lub lunch do pracy. To makaron z warzywami smażonymi na patelni – prosty, ze składników, które większość z Was ma zapewne w swojej kuchni.

Bazą mojej potrawy jest miks tego, co znalazłam w lodówce, mianowicie młoda marchewka, szparagi, pieczarki i papryka. Możecie oczywiście postawić na inne ulubione warzywa, pamiętajcie tylko dostosować czas smażenia do stopnia ich twardości.

Szybki makaron z warzywami z patelni

Składniki (na 2 porcje):

  • 140 g ulubionego makaronu (dobrze sprawdzi się penne, fusilli, conchiglie – postawiłam na casarecce)
  • 1 młoda marchewka, obrana, pokrojona w cienkie plasterki lub podłużne kawałki
  • Pół żółtej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 6 zielonych szparagów, pokrojonych w kawałki o długości 3 cm (końce odcinamy i wyrzucamy lub wykorzystujemy do bulionu)
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • Kawałek świeżej papryczki chili, posiekanej (opcjonalnie)
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 120 g białej drobnej fasolki ugotowanej lub konserwowej, waga po odcieku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listki bazylii do posypania
  • Oliwa do smażenia i skropienia potrawy
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Można wykorzystać makaron z poprzedniego dnia.
  2. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy marchewkę i paprykę, smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 8 minut. Marchewka powinna pozostać chrupiąca.
  3. Dodajemy szparagi (bez główek), pieczarki. Smażymy przez około 4 minuty do miękkości. Dorzucamy główki szparagów, chili i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty.
  4. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, roztartym w palcach oregano. Dodajemy makaron, fasolę, mieszamy, kropimy niewielką ilością oliwy i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jak sałatkę.

Uwagi:

  • Do makaronu możecie dorzucić pokruszony ser kozi lub feta.
  • Zamiast białej fasolki można dodać czerwoną lub ciecierzycę.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies