Dzień dobry,
Dziś częstuję Was przepisem na smaczny i szybki obiad lub lunch do pracy. To makaron z warzywami smażonymi na patelni – prosty, ze składników, które większość z Was ma zapewne w swojej kuchni.
Bazą mojej potrawy jest miks tego, co znalazłam w lodówce, mianowicie młoda marchewka, szparagi, pieczarki i papryka. Możecie oczywiście postawić na inne ulubione warzywa, pamiętajcie tylko dostosować czas smażenia do stopnia ich twardości.
Szybki makaron z warzywami z patelni
Składniki (na 2 porcje):
- 140 g ulubionego makaronu (dobrze sprawdzi się penne, fusilli, conchiglie – postawiłam na casarecce)
- 1 młoda marchewka, obrana, pokrojona w cienkie plasterki lub podłużne kawałki
- Pół żółtej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 6 zielonych szparagów, pokrojonych w kawałki o długości 3 cm (końce odcinamy i wyrzucamy lub wykorzystujemy do bulionu)
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- Kawałek świeżej papryczki chili, posiekanej (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 120 g białej drobnej fasolki ugotowanej lub konserwowej, waga po odcieku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Listki bazylii do posypania
- Oliwa do smażenia i skropienia potrawy
- Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Można wykorzystać makaron z poprzedniego dnia.
- Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy, wrzucamy marchewkę i paprykę, smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez około 8 minut. Marchewka powinna pozostać chrupiąca.
- Dodajemy szparagi (bez główek), pieczarki. Smażymy przez około 4 minuty do miękkości. Dorzucamy główki szparagów, chili i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty.
- Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, roztartym w palcach oregano. Dodajemy makaron, fasolę, mieszamy, kropimy niewielką ilością oliwy i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jak sałatkę.
Uwagi:
- Do makaronu możecie dorzucić pokruszony ser kozi lub feta.
- Zamiast białej fasolki można dodać czerwoną lub ciecierzycę.