Pieczone warzywa z jajkiem sadzonym – pochwała prostoty

przez Malwina

W niedzielę w ramach meal prepu przygotowałam pieczone warzywa. Od razu wstawiłam większą porcję, aby móc wykorzystać je przez kolejne dni. Z powodzeniem można przechowywać je w szczelnym szklanym pojemniku przez około 2-3 doby. Takie warzywa mogą być potem bazą do lunchboxu (są pyszne na zimno) lub fajnym dodatkiem do obiadu. Przygotowane ich z wyprzedzeniem to przede wszystkim spora oszczędność czasu, którego w tygodniu nie mam niestety zbyt wiele.

Wczoraj część z tych warzyw podałam na obiad – inspirując się klasykiem z dzieciństwa – z dodatkiem jajek sadzonych, koperku i maślanki. To był strzał w dziesiątkę i przede wszystkim miła odmiana na talerzu. Szczególnie w tym zestawieniu pieczonych warzyw posmakował mi por (wykorzystałam zieloną część) i oliwki. Z pewnością już wkrótce przygotuję kolejne potrawy z ich dodatkiem.

Pieczone warzywa z jajkiem sadzonym

1 porcja ma 496 kcal (15 B, 54 W, 22 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g niedużych młodych ziemniaków w skórkach (wyszorowanych szczoteczką i dobrze osuszonych)
  • 15-centymetrowy kawałek pora (może być biała lub wewnętrzna zielona część – liście zewnętrzne wykorzystajcie do zupy)
  • 2 młode marchewki, wyszorowane, pokrojone w cienkie plasterki lub słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
  • 200 g dojrzałych pomidorów (u mnie mini malinowe, mogą być też koktajlowe lub zwykłe pomidory – byle dojrzałe i z miękką skórką)
  • 60 g zielonych oliwek bez nadzienia
  • 20 ml oliwy do doprawienia warzyw
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Sól do smaku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • Posiekany koperek do posypania
  • Do podania: kefir, zsiadłe mleko lub maślanka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki kroimy w półksiężyce, pora w kawałki o grubości 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  2. Na blaszce umieszczamy ziemniaki, por, marchewkę, paprykę, pomidory (koktajlowe kroimy na pół, a większe w ćwiartki lub ósemki), oliwki. Całość polewamy oliwą, doprawiamy oregano, czosnkiem, papryką oraz solą.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), pieczemy warzywa przez około 40 minut lub dłużej do preferowanej miękkości. Warzywa powinny znajdować się w jednej warstwie, aby piekły się równomiernie.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wybijamy 2 jajka, smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
  5. Warzywa nakładamy do 2 misek, dodajemy na wierzch jajko, danie posypujemy koperkiem. Podajemy z dodatkiem kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki.

1 komentarz
3

Podobne posty:

1 komentarz

Natali 18/06/2021 - 1:23 pm

Uwielbiam takie proste i sezonowe dania. Nie trzeba ich długo rpzygotowywać, a smak to mistrzostwo!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies