W niedzielę w ramach meal prepu przygotowałam pieczone warzywa. Od razu wstawiłam większą porcję, aby móc wykorzystać je przez kolejne dni. Z powodzeniem można przechowywać je w szczelnym szklanym pojemniku przez około 2-3 doby. Takie warzywa mogą być potem bazą do lunchboxu (są pyszne na zimno) lub fajnym dodatkiem do obiadu. Przygotowane ich z wyprzedzeniem to przede wszystkim spora oszczędność czasu, którego w tygodniu nie mam niestety zbyt wiele.
Wczoraj część z tych warzyw podałam na obiad – inspirując się klasykiem z dzieciństwa – z dodatkiem jajek sadzonych, koperku i maślanki. To był strzał w dziesiątkę i przede wszystkim miła odmiana na talerzu. Szczególnie w tym zestawieniu pieczonych warzyw posmakował mi por (wykorzystałam zieloną część) i oliwki. Z pewnością już wkrótce przygotuję kolejne potrawy z ich dodatkiem.
Pieczone warzywa z jajkiem sadzonym
1 porcja ma 496 kcal (15 B, 54 W, 22 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g niedużych młodych ziemniaków w skórkach (wyszorowanych szczoteczką i dobrze osuszonych)
- 15-centymetrowy kawałek pora (może być biała lub wewnętrzna zielona część – liście zewnętrzne wykorzystajcie do zupy)
- 2 młode marchewki, wyszorowane, pokrojone w cienkie plasterki lub słupki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
- 200 g dojrzałych pomidorów (u mnie mini malinowe, mogą być też koktajlowe lub zwykłe pomidory – byle dojrzałe i z miękką skórką)
- 60 g zielonych oliwek bez nadzienia
- 20 ml oliwy do doprawienia warzyw
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Sól do smaku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- Posiekany koperek do posypania
- Do podania: kefir, zsiadłe mleko lub maślanka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroimy w półksiężyce, pora w kawałki o grubości 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na blaszce umieszczamy ziemniaki, por, marchewkę, paprykę, pomidory (koktajlowe kroimy na pół, a większe w ćwiartki lub ósemki), oliwki. Całość polewamy oliwą, doprawiamy oregano, czosnkiem, papryką oraz solą.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), pieczemy warzywa przez około 40 minut lub dłużej do preferowanej miękkości. Warzywa powinny znajdować się w jednej warstwie, aby piekły się równomiernie.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wybijamy 2 jajka, smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
- Warzywa nakładamy do 2 misek, dodajemy na wierzch jajko, danie posypujemy koperkiem. Podajemy z dodatkiem kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki.
1 komentarz
Uwielbiam takie proste i sezonowe dania. Nie trzeba ich długo rpzygotowywać, a smak to mistrzostwo!