Zalewajka z kurkami

przez Malwina
Zalewajka bez mięsa
Zalewajka z kurkami

Dzień dobry,

Dziś ugoszczę Was zupą i to nie byle jaką, bo zalewajką, która pochodzi z moich rodzinnych stron. Od razu uprzedzam, że nie jest to klasyczna radomszczańska zalewajka.  To lekka wersja zalewajki z dodatkiem kurek, które niedawno pojawiły się w polskich lasach. Przy okazji jest to przepis w 100 % wegański, co za tym idzie, zupę mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy.

Do przygotowania zalewajki będzie Wam potrzebny zakwas na żur. Możecie przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Sprawdźcie jednak skład takiego żurku. Powinien zawierać mąkę żytnią, otręby, czosnek i przyprawy. To własnie od zakwasu będzie zależał ostateczny smak potrawy, dlatego warto postawić na dobrej jakości produkt. Polecam wybrać produkt w szklanej butelce, a nie w plastikowym opakowaniu.PS. Kulisy tej sesji zdjęciowej znajdziecie na moim Instagramie – klik. Zapraszam do śledzenia wszystkich zainteresowanych fotografią kulinarną.

Kurki przepisy
Kurki

 

Zalewajka wegańska

 

Zalewajka z kurkami


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 g zakwasu na żurek (lub więcej wg preferencji)
  • 1 większa biała cebula
  • 500-600 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

Jak zrobić zalewajkę z kurkami?

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno kroimy. W garnku umieszczamy bulion. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku około 2 cm i wrzucamy do bulionu. Do garnka dodajemy także oczyszczone kurki (większe warto przekroić na pół). Garnek stawiamy na włączonym palniku i zagotowujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na złoto i dodajemy do gotującej się zupy. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmuje to średnio 15 minut, ale warto sprawdzić wcześniej, czy ziemniaki są już dobre. Do zalewajki dodajemy roztarty w palcach majeranek. Zakwas na żur dokładnie mieszamy (najlepiej potrząsnąć kilka razy zakręconą butelką, aż mąka i woda dobrze się wymieszają) i wlewamy do zupy, zagotowujemy i gotujemy zalewajkę jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, dodajemy czosnek i opcjonalnie chrzan. Zalewajkę nalewamy na talerze i podajemy. Zupa jest smaczniejsza kolejnego dnia.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy
1

Podobne posty:

18 komentarzy

Ervisha 05/07/2017 - 10:01 am

Jestem z całkiem innych okolic, więc nic dziwnego, że nie jadłam takiej zupy 🙂 Z kurkami na pewno smakowała wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 05/07/2017 - 11:48 am

Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy oraz w ogóle nie próbowałyśmy kurek 😛 A wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 4:53 pm

Dziewczyny, nadróbcie to koniecznie. Kurki są pyszne 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 05/07/2017 - 11:53 am

Kocham grzyby zbierać i jeść 🙂 tą zupkę sobie zrobię dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Magda 05/07/2017 - 1:30 pm

Super, dla mnie to smak z dzieciństwa, mój tata robił taką zupę 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 05/07/2017 - 2:03 pm

Wspaniałości:)

Odpowiedz
EllaCanto 05/07/2017 - 3:01 pm

Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda przepysznie! Czas sięgnąć po kurki 🙂

Odpowiedz
Dorota 05/07/2017 - 3:10 pm

Brzmi cudownie. Koniecznie muszę przygotować. Zakwas, niestety, będzie "sklepowy". Zdjęcia, jak zwykle, REWELACYJNE:)

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 4:52 pm

Dorotko, można trafić na przesmaczne sklepowe zakwasy, także kupienie takiego gotowca to nie zbrodnia. Też będzie bardzo smacznie.

Odpowiedz
Anna S. 05/07/2017 - 4:33 pm

Takiej zupy nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie spróbuję 🙂 Pysznie się zapowiada 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 4:58 pm

Polecam Aniu 🙂

Odpowiedz
Marzena T 05/07/2017 - 6:22 pm

Wygląda przepysznie 🙂 Fajnie, że zajmuje mało czasu !

Odpowiedz
Megly 06/07/2017 - 6:55 am

Wow! Pycha! Zjadłabym na obiad dziś.
Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowała.
Lubię kurki bardzo.
Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂

Odpowiedz
Lonna 06/07/2017 - 6:37 pm

Nigdy nie jadłam zalewajki, ale chętnie bym spróbowała 🙂 Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 06/07/2017 - 9:58 pm

Wspaniała zupa i jak zwykle powalające zdjęcia 🙂 Gratuluję pomysłów!

Odpowiedz
Patrycja 07/07/2017 - 8:24 am

Mam nadzieję, że dziś kupię kurki i coś wyczaruję. Twoja zupa mnie skusiła!

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2017 - 6:52 am

Zrobiłam dziś w/g tego przepisu ,pachnie cudownie,jak smakuje zobacze jak przestygnie .Dzięki za prosty i wspaniały przepis

Odpowiedz
Tomeksss 17/10/2020 - 1:22 pm

Do zalewajki nie pasuje mi majeranek. Majeranek to do żurku a to zupełnie inna zupa.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies