Zalewajka z kurkami |
Dzień dobry,
Dziś ugoszczę Was zupą i to nie byle jaką, bo zalewajką, która pochodzi z moich rodzinnych stron. Od razu uprzedzam, że nie jest to klasyczna radomszczańska zalewajka. To lekka wersja zalewajki z dodatkiem kurek, które niedawno pojawiły się w polskich lasach. Przy okazji jest to przepis w 100 % wegański, co za tym idzie, zupę mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy.
Do przygotowania zalewajki będzie Wam potrzebny zakwas na żur. Możecie przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Sprawdźcie jednak skład takiego żurku. Powinien zawierać mąkę żytnią, otręby, czosnek i przyprawy. To własnie od zakwasu będzie zależał ostateczny smak potrawy, dlatego warto postawić na dobrej jakości produkt. Polecam wybrać produkt w szklanej butelce, a nie w plastikowym opakowaniu.PS. Kulisy tej sesji zdjęciowej znajdziecie na moim Instagramie – klik. Zapraszam do śledzenia wszystkich zainteresowanych fotografią kulinarną.
Kurki |
Zalewajka z kurkami
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 g zakwasu na żurek (lub więcej wg preferencji)
- 1 większa biała cebula
- 500-600 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 200 g oczyszczonych kurek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
Jak zrobić zalewajkę z kurkami?
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno kroimy. W garnku umieszczamy bulion. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku około 2 cm i wrzucamy do bulionu. Do garnka dodajemy także oczyszczone kurki (większe warto przekroić na pół). Garnek stawiamy na włączonym palniku i zagotowujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na złoto i dodajemy do gotującej się zupy. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmuje to średnio 15 minut, ale warto sprawdzić wcześniej, czy ziemniaki są już dobre. Do zalewajki dodajemy roztarty w palcach majeranek. Zakwas na żur dokładnie mieszamy (najlepiej potrząsnąć kilka razy zakręconą butelką, aż mąka i woda dobrze się wymieszają) i wlewamy do zupy, zagotowujemy i gotujemy zalewajkę jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, dodajemy czosnek i opcjonalnie chrzan. Zalewajkę nalewamy na talerze i podajemy. Zupa jest smaczniejsza kolejnego dnia.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
18 komentarzy
Jestem z całkiem innych okolic, więc nic dziwnego, że nie jadłam takiej zupy 🙂 Z kurkami na pewno smakowała wyśmienicie 🙂
Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy oraz w ogóle nie próbowałyśmy kurek 😛 A wygląda apetycznie 🙂
Dziewczyny, nadróbcie to koniecznie. Kurki są pyszne 🙂
Kocham grzyby zbierać i jeść 🙂 tą zupkę sobie zrobię dzięki za przepis 🙂
Super, dla mnie to smak z dzieciństwa, mój tata robił taką zupę 🙂
Wspaniałości:)
Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda przepysznie! Czas sięgnąć po kurki 🙂
Brzmi cudownie. Koniecznie muszę przygotować. Zakwas, niestety, będzie "sklepowy". Zdjęcia, jak zwykle, REWELACYJNE:)
Dorotko, można trafić na przesmaczne sklepowe zakwasy, także kupienie takiego gotowca to nie zbrodnia. Też będzie bardzo smacznie.
Takiej zupy nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie spróbuję 🙂 Pysznie się zapowiada 🙂
Polecam Aniu 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 Fajnie, że zajmuje mało czasu !
Wow! Pycha! Zjadłabym na obiad dziś.
Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowała.
Lubię kurki bardzo.
Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂
Nigdy nie jadłam zalewajki, ale chętnie bym spróbowała 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Wspaniała zupa i jak zwykle powalające zdjęcia 🙂 Gratuluję pomysłów!
Mam nadzieję, że dziś kupię kurki i coś wyczaruję. Twoja zupa mnie skusiła!
Zrobiłam dziś w/g tego przepisu ,pachnie cudownie,jak smakuje zobacze jak przestygnie .Dzięki za prosty i wspaniały przepis
Do zalewajki nie pasuje mi majeranek. Majeranek to do żurku a to zupełnie inna zupa.