Dzień dobry,
Przepisy na chleb na mące żytniej cieszą się sporą popularnością na blogu. Często wybieracie chleb żytni na drożdżach na mieszance mąki 720 i 2000 lub orkiszowo-żytni. Dziś kolej na chleb w 100% na jasnej mące 720. W środku skrywa mnóstwo ziaren, które po podprażeniu nadają mu charakterystycznego orzechowego posmaku.
Ciasto na chleb nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, jest bowiem bardzo klejące. Najwygodniej wyrobić je w robocie, możecie ewentualnie wymieszać składniki dokładnie łyżką. Wiem, że sporo osób próbowało tej metody przy moich poprzednich chlebach.
Sam chleb nie kruszy się, jest w środku wilgotny, a z zewnątrz chrupiący. To idealna baza do kanapek.
Chleb na mące żytniej 720
Cały bochenek ma 2424 kcal (50 B, 373 W, 71 T)
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
- 500 g mąki żytniej 720
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 60 g łuskanego słonecznika
- 40 g pestek dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży (7 g)
- 2 łyżki oliwy
- 400 ml ciepłej wody
- Dodatkowo: 20 g ulubionych nasion na wierzch
Sposób przygotowania:
- W misie robota z hakiem do chleba umieszczamy wszystkie składniki poza ziarnami, wyrabiamy przez 3 minuty, aż składniki się połączą.
- Nasiona (bez tych dodatkowych do posypania wierzchu) prażymy na suchej patelni, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (ewentualnie smarujemy spód i boki olejem i wysypujemy otrębami), przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy mokrą dłonią. Wierzch posypujemy pozostałymi ziarnami i dociskamy je.
- Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Chleb powinien w tym czasie wypełnić foremkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), wkładamy chleb i pieczemy przez około 40-45 minut. Chleb przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
19 komentarzy
Jaka keksowka jest potrzebna? 20 cm długości a szerokość?
20 cm długości mierzona u spodu. Szerokość około 10 cm.
Świetny przepis właśnie wypróbowałam wyszedł rewelacyjny. Mój pierwszy chlebuś:)
Gratulacje 🙂
Mój niestety nie wyrósł
Wina leży w drożdżach. Być może woda była zbyt gorąca.
Właśnie piecze zobaczymy jak mi wyjdzie
Super przepis chlebek przepyszny !!!
Upiekłam ten z przepisu i drugi zamiast słonecznika i pestek dyni dałam ziarna sezamu. Oba wyszly Przepyszne. Tylko mam piekarnik gazowy i musiałam je dłużej piec.
A na kefirze zamiast wody dać, co Pani na to ¿
Na kefirze chleb z pewnością zyska na smaku.
A ile kefiru? Tyle samo co wody?
Dałabym tyle samo co wody. Proszę go uprzednio lekko podgrzać do temp. 30 stopni.
Mogę dać drożdże zwykle czy muszą być suszone ?
Tak, proszę dać 3 razy więcej gramowo drożdży świeżych.
Cześć
Zastanawiam się nad dosyć wysoką hydratacją ciasta, w tym przypadku jest ona na poziomie 80%, czy próbowałaś niżej np 74 lub 70? Wtedy ciasto nie byłoby takie lepkie.
Przy typie 720 wychodzi on ładny i nie jest lepki w efekcie finalnym, co widać na zdjęciach (dziurki są widoczne, sam chleb „nie siada”). Z wyższymi typami robi się już niestety gorzej i tu trzeba dobrej mąki i troszkę więcej doświadczenia. Ale też wiele zależy od samej mąki, jej pochodzenia i stopnia przemielenia. Z mąką od mojego lokalnego rolnika muszę często zmniejszać hydratację, by nie robiło się bajorko z ciasta (najczęściej przy orkiszu).
Jeśli widzisz, że mimo wszystko ciasto jest dość lejące, warto dosypać mąki lub czegoś, co je zwiąże. Choćby chia, siemienia. Ale samo lepkie i gęste ciasto nie powinno być powodem do obaw. Jeśli dodasz za dużo mąki, chleb będzie się kruszyć, sam miąższ będzie suchy. Średnio smaczny efekt finalny.
No niestety klapa. Ładnie wyrósł przed pieczeniem, w piecyku również. Lekko popękał, zbrązowiał, a po wyjęciu totalnie opadł i okazał się w środku jednym wielkim „glutem”.
Jeśli opadł po upieczeniu, oznacza to, że nie był wystarczająco wypieczony. Na którym poziomie w piekarniku ustawia Pani blaszkę?