Miska obfitości z pęczakiem, fasolką i tuńczykiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się jako lunch, który możecie zabrać ze sobą na wynos – do pracy, na wycieczkę lub spacer do parku. To miska obfitości z pęczakiem, fasolką i tuńczykiem. Niezwykle pożywna i pełna warzyw.

Danie możecie serwować tak jak ja, czyli układając składniki osobno, lub wymieszać je ze sobą. Myślę, że jest to fajny pomysł na lekki i jednocześnie pożywny obiad w cieplejsze dni.

Miska obfitości z pęczakiem, fasolką i tuńczykiem

1 porcja ma 440 kcal (49 B, 39 W, 20 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • Pęczak: 100 g pęczaku suche ziarno, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżka posiekanego koperku, sok z cytryny do smaku, sól
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze
  • 1 duży pomidor
  • 50 g oliwek kalamata bez pestek
  • 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga po odcieku) – użyłam wędzonego z marynowanym pieprzem
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 jajka ugotowane wg preferencji – super sprawdzą się na półmiękko, w koszulce, sadzone
  • Do posypania: Posiekana cebulka dymka, bazylia, czarnuszka
  • 2 łyżeczki oliwy z ziołami do polania

Sposób przygotowania:

  1. Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Dodajemy oliwę, koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Mieszamy.
  2. Fasolkę i pomidor kroimy w kawałki, jajka na pół.
  3. Do dwóch misek nakładamy pęczak, warzywa, jajka, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, bazylią i dymką.
1 komentarz
4

Podobne posty:

1 komentarz

Dziad Bikiniaz 24/06/2021 - 11:45 am

Bardzo fajny przepis, nie jadłem kaszy pęczak, częściej jednak jęczmienną. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies