Dzień dobry,
Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się jako lunch, który możecie zabrać ze sobą na wynos – do pracy, na wycieczkę lub spacer do parku. To miska obfitości z pęczakiem, fasolką i tuńczykiem. Niezwykle pożywna i pełna warzyw.
Danie możecie serwować tak jak ja, czyli układając składniki osobno, lub wymieszać je ze sobą. Myślę, że jest to fajny pomysł na lekki i jednocześnie pożywny obiad w cieplejsze dni.
Miska obfitości z pęczakiem, fasolką i tuńczykiem
1 porcja ma 440 kcal (49 B, 39 W, 20 T)
Składniki (na 2 porcje):
- Pęczak: 100 g pęczaku suche ziarno, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżka posiekanego koperku, sok z cytryny do smaku, sól
- 150 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze
- 1 duży pomidor
- 50 g oliwek kalamata bez pestek
- 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga po odcieku) – użyłam wędzonego z marynowanym pieprzem
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 jajka ugotowane wg preferencji – super sprawdzą się na półmiękko, w koszulce, sadzone
- Do posypania: Posiekana cebulka dymka, bazylia, czarnuszka
- 2 łyżeczki oliwy z ziołami do polania
Sposób przygotowania:
- Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Dodajemy oliwę, koperek, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Mieszamy.
- Fasolkę i pomidor kroimy w kawałki, jajka na pół.
- Do dwóch misek nakładamy pęczak, warzywa, jajka, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, bazylią i dymką.
1 komentarz
Bardzo fajny przepis, nie jadłem kaszy pęczak, częściej jednak jęczmienną. 🙂