Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

przez Malwina
Sałatka z ziemniaków i tuńczyka

W kolejnej odsłonie „Trzy po trzy” na tapet wzięliśmy młode ziemniaki, jajka i zioła. Od razu pomyślałam o tym, by przygotować sałatkę ziemniaczaną. Sałatkę robiłam z myślą o dzisiejszym bento, dlatego chciałam, by mogła stanowić pełnowartościowy posiłek, łączący jednocześnie porcję węglowodanów i białka. Ugotowane na parze ziemniaki połączyłam z delikatną zieloną fasolką szparagową i tuńczykiem. Do tego lekko pikantna czerwona cebulka i dressing z dodatkiem kwaskowatych kaparów i natki pietruszki. Efekt końcowy był niezwykle zadowalający. 

Zajrzyjcie do Zuzi i zobaczcie, co smacznego ugotowała z tych trzech składników.

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g młodych ziemniaków (wybierzcie te mniejsze)
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 malutka czerwona cebulka, posiekana w kostkę
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka kaparów, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
Obrane ziemniaki i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia. Fasolkę i ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy dressing: kapary drobno siekamy. Do oliwy dodajemy ocet, kapary, natkę, szczyptę soli i pieprzu, dokładanie mieszamy. Do ziemniaków i fasolki dokładamy cebulkę, odsączonego i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka, jajka, całość polewamy sosem, delikatnie mieszamy.

*sałatkę możecie wzbogacić o dodatek zielonych olwiek

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Żak 06/06/2014 - 5:10 pm

smaczny pomysł:)

Odpowiedz
Antenka 06/06/2014 - 8:44 pm

baaaardzo lubię takie sałatki, a twoja do tego wygląda prze smacznie:)

Odpowiedz
Kamciss 06/06/2014 - 8:53 pm

Chętnie bym spróbowała 🙂 Ciekawa opcja 🙂

Odpowiedz
Joasia Szymańska 07/06/2014 - 5:46 am

Aż ślinka cieknie;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 07/06/2014 - 6:40 am

Zapraszam na Elegnacka.pl! Tam inspiracja na podstawie Twojego wpisu 🙂
http://www.elegancka.pl/kulinaria/przepis-na-zielone-nalesniki-z-kurczakiem-i-pieczarkami

Pozdrawiam!

Odpowiedz
dariozka91 07/06/2014 - 7:45 am

a ja poproszę porcyjkę z dostawą do domu 😀 bardzo smacznie!

Odpowiedz
dariozka91 07/06/2014 - 7:48 am

a ja poproszę porcję z dostawą do domu! 😛 pysznie!

Odpowiedz
Magda C. 08/06/2014 - 1:03 pm

Pysznie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Karola Smyk 08/06/2014 - 6:32 pm

super pomysł, bardzo ładnie to wygląda 😉
pozdrawiam!

Odpowiedz
Zuzanna 09/06/2014 - 9:13 am

Apetyczna sałatka:) Dziękuję za wspólne "trzy po trzy":)

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2014 - 5:00 pm

Hej 🙂 Zagladam tu juz od dluzszego czasu i wiele przepisow wyprobowalam 🙂 Wlasnie zrobilam ta salatke – pyszka! Troszke zmodyfikowalam dodajac brokulki. Dziekuje bo na pewno jeszcze nie raz ja zrobie! Pozdrowienia 😉

Odpowiedz
Malwina 11/06/2014 - 5:02 pm

Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂

Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:40 am

Na pierwszy rzut oka myślałam, że to nicejska…ale jak już wiem, że to nie ona, to nasunęło mi sie podobieństwo do hiszpańskiej sałatki, którą jadłam w ubieglym roku na Fuercie w hotelowym bufecie. Bardzo dobra!Ja zresztą lubię ziemniaczane i tuńczykowe sałatki!:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies