W kolejnej odsłonie „Trzy po trzy” na tapet wzięliśmy młode ziemniaki, jajka i zioła. Od razu pomyślałam o tym, by przygotować sałatkę ziemniaczaną. Sałatkę robiłam z myślą o dzisiejszym bento, dlatego chciałam, by mogła stanowić pełnowartościowy posiłek, łączący jednocześnie porcję węglowodanów i białka. Ugotowane na parze ziemniaki połączyłam z delikatną zieloną fasolką szparagową i tuńczykiem. Do tego lekko pikantna czerwona cebulka i dressing z dodatkiem kwaskowatych kaparów i natki pietruszki. Efekt końcowy był niezwykle zadowalający.
Zajrzyjcie do Zuzi i zobaczcie, co smacznego ugotowała z tych trzech składników.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 500 g młodych ziemniaków (wybierzcie te mniejsze)
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 malutka czerwona cebulka, posiekana w kostkę
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka kaparów, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
Obrane ziemniaki i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia. Fasolkę i ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Przygotowujemy dressing: kapary drobno siekamy. Do oliwy dodajemy ocet, kapary, natkę, szczyptę soli i pieprzu, dokładanie mieszamy. Do ziemniaków i fasolki dokładamy cebulkę, odsączonego i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka, jajka, całość polewamy sosem, delikatnie mieszamy.
*sałatkę możecie wzbogacić o dodatek zielonych olwiek
Czas przygotowania: 20 minut.
14 komentarzy
smaczny pomysł:)
baaaardzo lubię takie sałatki, a twoja do tego wygląda prze smacznie:)
Chętnie bym spróbowała 🙂 Ciekawa opcja 🙂
Aż ślinka cieknie;)
Zapraszam na Elegnacka.pl! Tam inspiracja na podstawie Twojego wpisu 🙂
http://www.elegancka.pl/kulinaria/przepis-na-zielone-nalesniki-z-kurczakiem-i-pieczarkami
Pozdrawiam!
a ja poproszę porcyjkę z dostawą do domu 😀 bardzo smacznie!
a ja poproszę porcję z dostawą do domu! 😛 pysznie!
Pysznie wygląda ta sałatka 🙂
super pomysł, bardzo ładnie to wygląda 😉
pozdrawiam!
Apetyczna sałatka:) Dziękuję za wspólne "trzy po trzy":)
Hej 🙂 Zagladam tu juz od dluzszego czasu i wiele przepisow wyprobowalam 🙂 Wlasnie zrobilam ta salatke – pyszka! Troszke zmodyfikowalam dodajac brokulki. Dziekuje bo na pewno jeszcze nie raz ja zrobie! Pozdrowienia 😉
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to nicejska…ale jak już wiem, że to nie ona, to nasunęło mi sie podobieństwo do hiszpańskiej sałatki, którą jadłam w ubieglym roku na Fuercie w hotelowym bufecie. Bardzo dobra!Ja zresztą lubię ziemniaczane i tuńczykowe sałatki!:)
Robię taką sałatkę tylko zamiast fasolki dodaję kiszonego ogórka. Pyszna!