Dzień dobry,
Sezon na bób w pełni. Jak wiecie, to jedno z moich ulubionych warzyw, nie mogło więc zabraknąć w tym roku kilku nowych przepisów z jego dodatkiem. Zaczynamy od miski pełnej pysznych składników – postawiłam na bulgur, chrupiące warzywa, marchewki duszone z kminem i orzeźwiający sos z ogórkiem.
Ten przepis sprawdzi się jako pożywny obiad jedzony w upalny dzień lub lunch poza domem.
Miska obfitości z karmelizowaną marchewką i bobem
Składniki (na 2 porcje):
- Bulgur: 100 g bulguru (suche ziarno), 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny do smaku, 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem, sól do smaku
- 250 g młodego bobu, ugotowanego i obranego
- Pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 100 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy, waga po odcieku
- 4 rzodkiewki, pokrojone w plastry
- 2 młode marchewki
- 5 g oliwy do smażenia
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- Sos: 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 ogórki gruntowe, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bulgur przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, spulchniamy, studzimy. Dodajemy do niego oliwę, sok z cytryny, posiekaną cebulkę ze szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Marchewki obieramy, kroimy w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy około 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy przez 5-10 minut do miękkości warzywa. Gdy marchewka będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby odparowujemy pozostały płyn. Dodajemy kmin, sól, miód lub syrop klonowy, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
- Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sok z cytryny, obrane i starte ogórki, czosnek, koperek, sól i pieprz. Mieszamy.
- Do misek lub lunchboxów nakładamy bulgur, warzywa i sos. Zajadamy ze smakiem, dowolnie mieszając i łącząc składniki.
6 komentarzy
Uwielbiam bób i co roku nie mogę się go doczekać. Zawsze jadłam go samego, bez żadnych dodatków, ale chętnie wypróbuję danie, gdzie stanowi tylko element całości 🙂
Szkoda, że nie podała Pani kaloryczności. Sałatka wygląda smakowicie. Na pewno będzie to mój kolejny pomysł na lunch do pracy.
Ooo, ciekawy pomysł na super sałatkę! Uwielbiam takie szybkie i sezonowe połączenia 🙂
Bardzo zdrowe i pożywne. typowe sezonowe danie. Bob jest dostępny krótko więc trzeba się spieszyć, warto:)
Wege dla każdego, kto potrzebuje witamin i minerałów. Smacznego:)
Najbardziej w tym przepisie zainteresowała mnie karmelizowana marchewka :O i w sumie jest prosta w przygotowaniu – koniecznie muszę przetestować 🙂