Miska obfitości z karmelizowaną marchewką i bobem

przez Malwina

Dzień dobry,

Sezon na bób w pełni. Jak wiecie, to jedno z moich ulubionych warzyw, nie mogło więc zabraknąć w tym roku kilku nowych przepisów z jego dodatkiem. Zaczynamy od miski pełnej pysznych składników – postawiłam na bulgur, chrupiące warzywa, marchewki duszone z kminem i orzeźwiający sos z ogórkiem.

Ten przepis sprawdzi się jako pożywny obiad jedzony w upalny dzień lub lunch poza domem.

Miska obfitości z karmelizowaną marchewką i bobem

Składniki (na 2 porcje):

  • Bulgur: 100 g bulguru (suche ziarno), 2 łyżeczki oliwy, sok z cytryny do smaku, 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem, sól do smaku
  • 250 g młodego bobu, ugotowanego i obranego
  • Pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 100 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy, waga po odcieku
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w plastry
  • 2 młode marchewki
  • 5 g oliwy do smażenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • Sos: 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 ogórki gruntowe, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bulgur przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, spulchniamy, studzimy. Dodajemy do niego oliwę, sok z cytryny, posiekaną cebulkę ze szczypiorem, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Marchewki obieramy, kroimy w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy około 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy przez 5-10 minut do miękkości warzywa. Gdy marchewka będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, w razie potrzeby odparowujemy pozostały płyn. Dodajemy kmin, sól, miód lub syrop klonowy, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
  3. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sok z cytryny, obrane i starte ogórki, czosnek, koperek, sól i pieprz. Mieszamy.
  4. Do misek lub lunchboxów nakładamy bulgur, warzywa i sos. Zajadamy ze smakiem, dowolnie mieszając i łącząc składniki.
6 komentarzy
2

Podobne posty:

6 komentarzy

Marta 15/07/2021 - 1:16 pm

Uwielbiam bób i co roku nie mogę się go doczekać. Zawsze jadłam go samego, bez żadnych dodatków, ale chętnie wypróbuję danie, gdzie stanowi tylko element całości 🙂

Odpowiedz
Ada 27/07/2021 - 12:55 pm

Szkoda, że nie podała Pani kaloryczności. Sałatka wygląda smakowicie. Na pewno będzie to mój kolejny pomysł na lunch do pracy.

Odpowiedz
Monika 30/07/2021 - 1:49 pm

Ooo, ciekawy pomysł na super sałatkę! Uwielbiam takie szybkie i sezonowe połączenia 🙂

Odpowiedz
celcamp 03/08/2021 - 10:33 am

Bardzo zdrowe i pożywne. typowe sezonowe danie. Bob jest dostępny krótko więc trzeba się spieszyć, warto:)

Odpowiedz
wrotkarnia-wywrotka 03/08/2021 - 10:40 am

Wege dla każdego, kto potrzebuje witamin i minerałów. Smacznego:)

Odpowiedz
Marta 06/08/2021 - 12:44 pm

Najbardziej w tym przepisie zainteresowała mnie karmelizowana marchewka :O i w sumie jest prosta w przygotowaniu – koniecznie muszę przetestować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies