O gruzińskim adżapsanali pisałam Wam kilka miesięcy temu. Przygotowałam wówczas najbardziej popularną wersję tej potrawy. Tym razem przyszła kolej na wersję dla miłośników mięsa. Pełen warzyw wieprzowy gulasz przywodzi na myśl letnie i pogodne dni. Wypróbujcie koniecznie.
ADŻAPSANDALI Z MIĘSEM
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g wieprzowiny, pokrojonej w niewielkie kawałki
- 1 duża cebula, posiekana w kostkę
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan (300 g), pokrojony w grubszą kostkę
- 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 3-4 pomidory (użyłam dwóch bardzo dużych pomidorów o łącznej wadze 800 g), obrane i posiekane
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy cebulę i marchew, smażymy kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, paprykę, bakłażana, czosnek, natkę, pokrojone masło. Wrzucamy pomidory, posiekaną natkę. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby do gulaszu dodajemy odrobinę wody. Pod koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Adżapsandali podałam razem z chlebkami lawasz.
Całkowity czas przygotowania: 70 minut.
6 komentarzy
Przepyszne danie;)
Uwielbiam adżapsandali, jednak pozostanę przy wersji bezmięsnej 🙂
Podoba mi sie ta wersja. Na pewno spodobalaby sie tez mojej wspollokatorce, ktora jest znacznie bardziej "miesna" ode mnie 🙂
Uwielbiam takie warzywne misz-masze. To prawdziwa feeria barw!
czy wieprzowinę można zastąpić kurczakiem? jakby to smakowało?
Jeśli chcesz użyć drobiu, to najlepiej będą tu pasować udka z kurczaka (oddzielone od kości i pozbawione skóry).