Adżapsandali z mięsem

przez Malwina
Adżapsandali z mięsem
O gruzińskim adżapsanali pisałam Wam kilka miesięcy temu. Przygotowałam wówczas najbardziej popularną wersję tej potrawy. Tym razem przyszła kolej na wersję dla miłośników mięsa. Pełen warzyw wieprzowy gulasz przywodzi na myśl letnie i pogodne dni. Wypróbujcie koniecznie. 

Adżapsandali z mięsem przepis

ADŻAPSANDALI Z MIĘSEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g wieprzowiny, pokrojonej w niewielkie kawałki
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 bakłażan (300 g), pokrojony w grubszą kostkę
  • 2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 3-4 pomidory (użyłam dwóch bardzo dużych pomidorów o łącznej wadze 800 g), obrane i posiekane
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy cebulę i marchew, smażymy kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, paprykę, bakłażana, czosnek, natkę, pokrojone masło. Wrzucamy pomidory, posiekaną natkę. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby do gulaszu dodajemy odrobinę wody. Pod koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Adżapsandali podałam razem z chlebkami lawasz.

Całkowity czas przygotowania: 70 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Paulina Kwiatkowska 11/10/2013 - 8:59 pm

Przepyszne danie;)

Odpowiedz
Zielaczek 14/10/2013 - 8:56 am

Uwielbiam adżapsandali, jednak pozostanę przy wersji bezmięsnej 🙂

Odpowiedz
Maggie 14/10/2013 - 11:14 am

Podoba mi sie ta wersja. Na pewno spodobalaby sie tez mojej wspollokatorce, ktora jest znacznie bardziej "miesna" ode mnie 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/10/2013 - 11:55 am

Uwielbiam takie warzywne misz-masze. To prawdziwa feeria barw!

Odpowiedz
Anonimowy 27/11/2013 - 10:13 pm

czy wieprzowinę można zastąpić kurczakiem? jakby to smakowało?

Odpowiedz
Malwina 28/11/2013 - 6:54 am

Jeśli chcesz użyć drobiu, to najlepiej będą tu pasować udka z kurczaka (oddzielone od kości i pozbawione skóry).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies