Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za śniadaniami na słodko. Te puszyste placuszki wypełnione szpinakiem i suszonymi pomidorami są niezwykle smaczne. Możecie podać je z dodatkiem ulubionej sałatki, np. na bazie pomidorów lub lekkim sosem jogurtowym.
PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #83
Śniadanie Mistrzów #83
Składniki:
[przepis własny]
- czubata szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- pół szklanki posiekanych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże pomidory z zalewy, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku (dałam około 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu)
W misce umieszczamy mąkę, proszek, jajko, mleko, sól, pieprz i oregano. Przy pomocy trzepaczki lub miksera łączymy składniki. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i szpinak, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z pomidorów, sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.
*placuszki są delikatne w smaku. Możecie je wzbogacić o czubatą łyżkę ulubionego pesto, np.bazyliowego.
Czas przygotowania: 10 minut
26 komentarzy
moje smaki:D
cudne placuszki!
może nie zaserwowałabym ich na śniadanie (bo jednak lepiej wchodzą mi słodkie śniadanka;)), ale na obiadek często kombinuję z takimi przepisami, pychota!:D
Pięknie się prezentują !
Same pyszności w środku 🙂
Takie sniadanko to ja rozumiem. Pysznosci 🙂 Zeby tylko ktos mi je zrobil to bylabym w siodmym niebie 🙂
Chętnie zrobię sobie je na obiad, ale mam dwa pytania 😉 Ile placuszków wychodzi z podanych składników? Czy można użyć szpinak mrożonego, a jeśli tak to ile? Z góry dziękuję ;D
Z podanej porcji otrzymasz 8-9 placuszków. Co do szpinaku, to lepsze będą ze świeżym (i tylko z takim je robiłam do tej pory). Możesz spróbować z mrożonym w liściach (nierozdrobionym). Musisz go tylko rozmrozić, posiekać i odsączyć z nadmiaru płynu.
Cudowne zdjęcie! !!
Placki zawsze i wszędzie. Pięknie się prezentują: )
jakie fajne takie grubiutkie! ładne zdjęcia!
http://smykwkuchni.blogspot.com/
ale pysznosci – taka sniadanko uwielbiam:)))))))))))
Ale fajne 🙂 Na pewno zrobię – nigdy nie odmawiam połączeniu szpinaku z suszonymi pomidorami.
Ja sniadania na slodko uwielbiam, ale wytrawnym tez nie pogardze. Zwlaszcza, jesli zawiera szpinak 🙂
pychota, uwielbiam to połączenie!
grubaśne, pyszne placuszki ! ja po proszę takie na obiad *-*
Świetne! Na śniadanie idealne 😉
Mmm, przepyszne połączenie smaków 🙂
Prezentują się bardzo apetycznie 🙂
mam wrażenie, że Pani blog jest stanowczo zbyt mało znany ! przepisy kuszące, zdjęcia piękne, no cudo cudo cudo <3 i w końcu znalazłam przepis na pancakes na słono ! z nieba mi Pani spadła ! 🙂
pozdrawiam serdecznie, wierna czytelniczka 🙂
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. I proszę, mów mi po imieniu 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna
Zrobiłam, pyszne! 🙂
🙂
a można je upiec zamiast smażyć?
Pozostałabym przy smażeniu.
Ja piekę – wychodzą po prostu chrupiące, ale równie pyszne 😊 jak trzymałam w piecu 20 min w 190• to powiedziałabym, że były trochę jak chipsy 😁
No to mam dzisiaj obiad! 🙂
Iza.
A czy wyjdą z mlekiem migdałowym lub owsianym? Zawsze jestem pełna obaw jak chce wymienić mleko na roślinne 🙂
Nie powinno być problemu 🙂