Placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

przez Malwina
Placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za śniadaniami na słodko. Te puszyste placuszki wypełnione szpinakiem i suszonymi pomidorami są niezwykle smaczne. Możecie podać je z dodatkiem ulubionej sałatki, np. na bazie pomidorów lub lekkim sosem jogurtowym. 

PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #83

Składniki:
[przepis własny]

  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół szklanki posiekanych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże pomidory z zalewy, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku (dałam około 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu)
W misce umieszczamy mąkę, proszek, jajko, mleko, sól, pieprz i oregano. Przy pomocy trzepaczki lub miksera łączymy składniki. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i szpinak, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z pomidorów, sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.

*placuszki są delikatne w smaku. Możecie je wzbogacić o czubatą łyżkę ulubionego pesto, np.bazyliowego.

Czas przygotowania: 10 minut

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Antenka 11/10/2013 - 7:14 am

moje smaki:D
cudne placuszki!
może nie zaserwowałabym ich na śniadanie (bo jednak lepiej wchodzą mi słodkie śniadanka;)), ale na obiadek często kombinuję z takimi przepisami, pychota!:D

Odpowiedz
Justyna Kwil 11/10/2013 - 8:37 am

Pięknie się prezentują !
Same pyszności w środku 🙂

Odpowiedz
majka 11/10/2013 - 8:49 am

Takie sniadanko to ja rozumiem. Pysznosci 🙂 Zeby tylko ktos mi je zrobil to bylabym w siodmym niebie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/10/2013 - 8:57 am

Chętnie zrobię sobie je na obiad, ale mam dwa pytania 😉 Ile placuszków wychodzi z podanych składników? Czy można użyć szpinak mrożonego, a jeśli tak to ile? Z góry dziękuję ;D

Odpowiedz
Malwina 11/10/2013 - 9:17 am

Z podanej porcji otrzymasz 8-9 placuszków. Co do szpinaku, to lepsze będą ze świeżym (i tylko z takim je robiłam do tej pory). Możesz spróbować z mrożonym w liściach (nierozdrobionym). Musisz go tylko rozmrozić, posiekać i odsączyć z nadmiaru płynu.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/10/2013 - 9:21 am

Cudowne zdjęcie! !!

Odpowiedz
Angie 11/10/2013 - 10:39 am

Placki zawsze i wszędzie. Pięknie się prezentują: )

Odpowiedz
Karola Smyk 11/10/2013 - 10:58 am

jakie fajne takie grubiutkie! ładne zdjęcia!
http://smykwkuchni.blogspot.com/

Odpowiedz
blaubeere 11/10/2013 - 11:02 am

ale pysznosci – taka sniadanko uwielbiam:)))))))))))

Odpowiedz
Ola Wilczek 11/10/2013 - 11:40 am

Ale fajne 🙂 Na pewno zrobię – nigdy nie odmawiam połączeniu szpinaku z suszonymi pomidorami.

Odpowiedz
Maggie 11/10/2013 - 12:14 pm

Ja sniadania na slodko uwielbiam, ale wytrawnym tez nie pogardze. Zwlaszcza, jesli zawiera szpinak 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 11/10/2013 - 1:04 pm

pychota, uwielbiam to połączenie!

Odpowiedz
teenager ;) 11/10/2013 - 3:25 pm

grubaśne, pyszne placuszki ! ja po proszę takie na obiad *-*

Odpowiedz
Nashelly 11/10/2013 - 5:37 pm

Świetne! Na śniadanie idealne 😉

Odpowiedz
kuchenny bałagan 11/10/2013 - 7:16 pm

Mmm, przepyszne połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Kamciss 11/10/2013 - 9:14 pm

Prezentują się bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/10/2013 - 9:11 pm

mam wrażenie, że Pani blog jest stanowczo zbyt mało znany ! przepisy kuszące, zdjęcia piękne, no cudo cudo cudo <3 i w końcu znalazłam przepis na pancakes na słono ! z nieba mi Pani spadła ! 🙂

pozdrawiam serdecznie, wierna czytelniczka 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/10/2013 - 8:18 am

Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. I proszę, mów mi po imieniu 🙂

Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 05/03/2014 - 9:35 pm

Zrobiłam, pyszne! 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/03/2014 - 7:26 am

🙂

Odpowiedz
Syl25 06/10/2014 - 8:34 am

a można je upiec zamiast smażyć?

Odpowiedz
Malwina 06/10/2014 - 9:17 am

Pozostałabym przy smażeniu.

Odpowiedz
Marta 09/07/2020 - 7:30 am

Ja piekę – wychodzą po prostu chrupiące, ale równie pyszne 😊 jak trzymałam w piecu 20 min w 190• to powiedziałabym, że były trochę jak chipsy 😁

Odpowiedz
Anonimowy 06/10/2014 - 10:47 am

No to mam dzisiaj obiad! 🙂
Iza.

Odpowiedz
Anna 20/07/2020 - 3:25 pm

A czy wyjdą z mlekiem migdałowym lub owsianym? Zawsze jestem pełna obaw jak chce wymienić mleko na roślinne 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/07/2020 - 4:54 pm

Nie powinno być problemu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies