Kociołek po gruzińsku

przez Malwina

To już jeden z ostatnich przepisów z kuchni gruzińskiej. Inspiracją do stworzenia go była receptura znaleziona w książce „Kulinarny Kaukaz”. Oryginał zawierał baraninę, ja z kolei postawiłam na tłustą wołowinę razem z kością i szpikiem.

Mięso z warzywami, zamiast gotować, piekłam w piekarniku. To wygodne rozwiązanie, bo nie wymaga od nas zaglądania co chwilę do garnka. Znów w potrawie wylądowały psianki – bakłażany, pomidory i ziemniaki. Nie mogło też zabraknąć sporej ilości ziół, które nadają całości smaku.

Kociołek po gruzińsku

1 porcja ma 467 kcal (43 B, 41 W, 14 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 plaster pręgi wołowej z kością o grubości około 2 cm (350 g)
  • 1 mały bakłażan (250 g)
  • 300 g obranych ziemniaków do pieczenia (typ BC lub C)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 słodkie pomidory, obrane i grubo pokrojone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni grzałka góra–dół. Mięso przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego. Bakłażan kroimy wzdłuż w cienkie plastry, oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Płuczemy go i osuszamy. Ziemniaki kroimy w równe plastry, cebulę w piórka. Pomidory obieramy i kroimy w ósemki.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy posiekaną natkę, bazylię i koperek. Przygotowujemy roladki z bakłażana. Każdy plaster smarujemy ziołowym nadzieniem i zwijamy. Część nadzienia zostawiamy do doprawienia pozostałych warzyw.
  3. Na mięsie układamy bakłażan, kolejno dodajemy warstwę ziemniaków i cebuli. Posypujemy ją resztą ziół i delikatnie solimy. Na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory, oprószamy solą.
  4. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez 2,5-3 godziny lub dłużej do miękkości mięsa (wypieczenie mięsa sprawdzam, wbijając ostry nóż aż do dna naczynia – powinien wbijać się w mięso bez oporu). Podajemy na ciepło. Świetnie pasuje tu dodatek adżiki lub sosu jogurtowego z ogórkiem.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies