Kiełbasę można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest upieczenie jej z dodatkiem warzyw i sosu. Lubię takie nieskomplikowane potrawy, które robią się praktycznie same. Warzywa podczas pieczenia nabierają przyjemnego aromatu a kiełbasa staje się lekko chrupiąca. Do tej potrawy najlepiej użyć ziemniaków zawierających większą ilość skrobi (np. odmiany Tajfun, Aster lub Bryza), które po upieczeniu są o wiele smaczniejsze, aniżeli te niskoskrobiowe. Postawcie też na dobrej jakości kiełbasę. Ja, jak już Wam kiedyś wspominałam, używam kiełbasy wiejskiej wyrabianej przez znajomego Mamy.
KIEŁBASA ZAPIEKANA Z FASOLĄ I ZIEMNIAKAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula, obrana, posiekana w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
- 1/2-1 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- pół dużej czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- pół puszki czerwonej fasoli (waga po odcedzeniu 100-120 g)
- 4 nieduże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę lub w półksiężyce
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możecie ją ponacinać). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i krótko obsmażamy (przez około 5 minut). Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu dokładamy ziemniaki i fasolę, mieszamy. Potrawę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie prostokątne o wymiarach 14 cm na 28 cm). Dokładamy kawałki kiełbasy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (u mnie zajęło to 50 minut). Potrawa jest gotowa, gdy ziemniaki będą miękkie (wystarczy to sprawdzić wbijając w nie widelec lub czubek noża). Kiełbasę pieczoną z warzywami rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy.
Czas przygotowania: 1 godzina.
9 komentarzy
Mnie się bardzo podoba ten pomysł, więc zapisuję u siebie:)
kiełbasa rządzi, a ponieważ ziemniaki też rządzą, to musi być pyszne – nie ma wyboru 😛
wygląda bardzo smakowicie:)
uwielbiamy zapiekanki z ziemniakiem i kiełbaską w roli głównej, ta prezentuje się ooo matkkooo boooskoo!!! Idealne na późny obiad. Mam puszkę mixu fasolek muszę wykonić. <3
Taka zapiekanka to porządna porcja energii. Mnie się to teraz bardzo przyda, bo nadal walczę z remontem. Smakowitości! Chyba dla siebie wybierałabym same ziemniaki i fasolę, a kiełbaskę oddała chłopakom 😉
Bardzo mi przypadła do gustu ta zapiekanka. Muszę zapamiętac ten przepis! Bardzo pożywna, świetna na obiadokolację dla dwóch głodomorków… 🙂
Oj taka zapiekanka – ideał 🙂
A jak sądzisz Malwinko lepiej ją przygotować dzień wcześniej i odgrzać, czy przygotować dzień wcześniej a zapiec przed samym podaniem?
Upiecz dzień wcześniej, a kolejnego tylko odgrzejesz w piekarniku.