Kiełbasa zapiekana z fasolą i ziemniakami

przez Malwina
Kiełbasa z ziemniakami przepis
Kiełbasę można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest upieczenie jej z dodatkiem warzyw i sosu. Lubię takie nieskomplikowane potrawy, które robią się praktycznie same. Warzywa podczas pieczenia nabierają przyjemnego aromatu a kiełbasa staje się lekko chrupiąca. Do tej potrawy najlepiej użyć ziemniaków zawierających większą ilość skrobi (np. odmiany Tajfun, Aster lub Bryza), które po upieczeniu są o wiele smaczniejsze, aniżeli te niskoskrobiowe. Postawcie też na dobrej jakości kiełbasę. Ja, jak już Wam kiedyś wspominałam, używam kiełbasy wiejskiej wyrabianej przez znajomego Mamy. 

Kiełbasa z fasolą w pomidorach

KIEŁBASA ZAPIEKANA Z FASOLĄ I ZIEMNIAKAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 1/2-1 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • pół dużej czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół puszki czerwonej fasoli (waga po odcedzeniu 100-120 g)
  • 4 nieduże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę lub w półksiężyce
Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki (możecie ją ponacinać). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i krótko obsmażamy (przez około 5 minut). Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy pomidory, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu dokładamy ziemniaki i fasolę, mieszamy. Potrawę przekładamy do naczynia do zapiekania (u mnie prostokątne o wymiarach 14 cm na 28 cm). Dokładamy kawałki kiełbasy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-60 minut (u mnie zajęło to 50 minut). Potrawa jest gotowa, gdy ziemniaki będą miękkie (wystarczy to sprawdzić wbijając w nie widelec lub czubek noża). Kiełbasę pieczoną z warzywami rozkładamy pomiędzy 2 talerze i podajemy.

Kiełbasa z pomidorami i ziemniakami przepis
Czas przygotowania: 1 godzina.
9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Gosia B. 11/05/2014 - 6:29 pm

Mnie się bardzo podoba ten pomysł, więc zapisuję u siebie:)

Odpowiedz
Beata Staniszewska 11/05/2014 - 7:16 pm

kiełbasa rządzi, a ponieważ ziemniaki też rządzą, to musi być pyszne – nie ma wyboru 😛

Odpowiedz
Justyna Żak 11/05/2014 - 8:04 pm

wygląda bardzo smakowicie:)

Odpowiedz
nuovana 12/05/2014 - 3:32 pm

uwielbiamy zapiekanki z ziemniakiem i kiełbaską w roli głównej, ta prezentuje się ooo matkkooo boooskoo!!! Idealne na późny obiad. Mam puszkę mixu fasolek muszę wykonić. <3

Odpowiedz
JustInka 13/05/2014 - 11:02 am

Taka zapiekanka to porządna porcja energii. Mnie się to teraz bardzo przyda, bo nadal walczę z remontem. Smakowitości! Chyba dla siebie wybierałabym same ziemniaki i fasolę, a kiełbaskę oddała chłopakom 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/05/2014 - 9:44 am

Bardzo mi przypadła do gustu ta zapiekanka. Muszę zapamiętac ten przepis! Bardzo pożywna, świetna na obiadokolację dla dwóch głodomorków… 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:52 pm

Oj taka zapiekanka – ideał 🙂

Odpowiedz
klaudynas 12/06/2015 - 12:10 pm

A jak sądzisz Malwinko lepiej ją przygotować dzień wcześniej i odgrzać, czy przygotować dzień wcześniej a zapiec przed samym podaniem?

Odpowiedz
Malwina 12/06/2015 - 12:13 pm

Upiecz dzień wcześniej, a kolejnego tylko odgrzejesz w piekarniku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies