Sushi z czerwoną kapustą i awokado

przez Malwina
 Sushi z warzywami
Sushi z czerwoną kapustą i awokado
Te warzywne rolki bardzo często lądowały w moim bento zimą i wczesną wiosną. Turlałam je jakieś 2 razy w tygodniu i za każdym razem zajadałam z dużym smakiem. W środku skrywają awokado, paprykę, kiełki, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę, czarnuszkę i sos sriracha. Trzy ostatnie składniki mogą wydać się Wam troszkę nietypowe, ale zapewniam Was, że sushi z takim nadzieniem smakuje wyjątkowo dobrze.

Zapewne powrócę do tych rolek kolejnej zimy, a póki co zajadam się sushi ze szparagami. W końcu sezon na to pyszne warzywo jeszcze trwa.

 Sushi jak zrobić

SUSHI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I AWOKADO


Składniki (na 4 rolki):

  • 250 g ryżu do sushi
  • sos sriracha o preferowanej mocy
  • nasiona czarnuszki
  • 4 płaty nori
  • nadzienie: czerwona kapusta, kiełki rzodkiewki, rzodkiewka, dojrzałe awokado, szczypior z dymki lub cienki szczypiorek
  • akcesoria: mata do zwijania sushi, miseczka z zimną wodą, ostry nóż
  • do podania: sos sojowy

Przygotowanie:

Gotujemy ryż do sushi i zaprawiamy go (szczegółowe instrukcje znajdziesz we wpisie, jak ugotować ryż do sushi). Gdy ryż stygnie, przygotowujemy nadzienie: obrane awokado, paprykę, kapustę, rzodkiewki kroimy w podłużne kawałki. Odcinamy nasionka od kiełków. Dymkę przycinamy. 
Matę do sushi układamy na stole lub desce. Kładziemy na niej płat nor (błyszczącą stroną do maty). Na płat nori nakładamy cienką warstwę ryżu, pozostawiając około 2 centymetry wolnego brzegu przy przeciwległej krawędzi. Pamiętamy o zwilżaniu palców w zimnej wodzie, aby zminimalizować lepienie się ryżu do naszych dłoni. 
Na środku ryżu robimy cienki pasek z sosu sriracha. Nie przesadzajcie z jego ilością, jest to bardzo pikantny sos. Możecie po prostu w kilku miejscach zrobić małe kropeczki z sosu. Układamy na sosie po kawałku kapusty, papryki, rzodkiewki, awokado, szczypiorku. Dokładamy także kiełki rzodkiewki. Ryż delikatnie posypujemy nasionami czarnuszki. Przy pomocy maty rolujemy całość. Wolny brzeg bez ryżu lekko zwilżamy wodą, sklejamy rolkę, mocno dociskając całość. Podobnie postępujemy z pozostałymi płatami nori. 
Przed krojeniem sushi warto naostrzyć nóż. Każdą rolkę kroimy na kilka kawałków. Ja wolę cienkie sushi, dlatego zazwyczaj kroję rolkę na około 9 części. Jeśli wolicie grubsze sushi, pokrójcie rolki na 6 części. Należy pamiętać, aby po pokrojeniu każdej rolki przemyć nóż. 
Sushi z kapustą i awokado podajemy z dobrej jakości sosem sojowym. 
 Sushi z warzywami

 Sushi z warzywami
Sushi z czerwoną kapustą i awokado

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Roztrzepana Babeczka 09/06/2016 - 2:15 pm

wygląda obłędnie :)))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies