Skrzydełka BBQ

przez Malwina
Skrzydełka w sosie barbecue
Po kanapce polish boy została mi spora ilość sosu, który postanowiłam wykorzystać do przygotowania skrzydełek barbecue. Miłośnicy pikantnych potraw nie powinni być zawiedzeni. Takie skrzydełka możecie, tak jak ja, upiec w piekarniku lub jeśli macie taką możliwość, przygotować na ogrodowym grillu. Jako dodatek do mięsa warto podać popularnego coleslawa i łagodny sos na bazie jogurtu, który zrównoważy pikantność mięsa. Dobrze sprawdzą się także pieczone ziemniaki.
Polecam Wam przygotowanie sosu BBQ domowym sposobem. Jest on o wiele tańszy aniżeli ten zakupiony w sklepie i  co najważniejsze, zdrowszy. 

Polecam Wam także przepis na pikantne skrzydełka buffalo


Skrzydełka bbq przepis
SKRZYDEŁKA BARBECUE


Składniki:
[przepis własny]

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3/4 szklanki sosu bbq
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2-1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie tabasco lub inny pikantny sos)
  • do podania: coleslaw
Od skrzydełek odcinamy lotki. Sos barbecue łączymy z miodem, sosem sojowym i chili (jeśli lubicie bardzo pikantne potrawy, zwiększcie ilość dodanego chili). Do tak powstałej marynaty wkładamy skrzydełka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w temp. 200 stopni. W trakcie pieczenia smarujemy mięso pozostałą marynatą. Podajemy z dodatkiem sałatki coleslaw i pieczonych ziemniaków lub frytek. Ja do skrzydełek podałam także lekki jogurtowy sos ze szczypiorkiem. Skrzydełka możecie przygotować także na ogrodowym grillu.

Skrzydełka pikantne

Czas przygotowania: 40 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Żak 11/05/2014 - 7:27 pm

świetny przepis, chętnie bym je spróbowała:)

Odpowiedz
nuovana 12/05/2014 - 3:17 pm

przepisów na bbq nigdy dość, już czuję to połączenie z miodem i podkręcenie tabasco. zrobię na kolejną posiadówkę facetów na meczu przed tv 😉

Odpowiedz
Kasia - Pączek w kuchni 13/05/2014 - 6:56 am

Wygląda na prawdę pysznie 🙂

Zapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego 🙂

http://www.paczekwkuchni.blogspot.com

Pozdrawiam!

Odpowiedz
JustInka 13/05/2014 - 11:03 am

O mój tato i teściu są amatorami ogryzania kości. Chyba takie coś im się spodoba!

Odpowiedz
Majana 13/05/2014 - 8:13 pm

Boskie! Muszą smakować genialnie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 14/05/2014 - 9:43 am

Ja bardzo lubię takie skrzydełka i z chęcią porawałabym choc jedno…

Odpowiedz
Magda C. 16/05/2014 - 8:49 pm

Bardzo lubię takie skrzydełka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies