Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

przez Malwina
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki to prosty sposób na przygotowanie obiadu w środku tygodnia. Same naleśniki zazwyczaj smażę wcześniej i przechowuję w zamkniętym pojemniku w lodówce (do dwóch dni). Później wystarczy jedynie przygotować farsz, całość ułożyć w naczyniu i zapiec. Przy ekstremalnej oszczędności czasu również farsz oraz sos możecie zrobić z wyprzedzeniem. Do przygotowania tego dania użyłam naleśników na bazie szpinaku, jeśli nie przepadacie za tym zielonym warzywem wykorzystajcie klasyczne naleśniki. 

Polecam Wam także przepis na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą.

Naleśniki z kurczakiem przepis
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI


Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 6 naleśników (u mnie naleśniki szpinakowe)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • około 15 pieczarek
  • sól, pieprz, suszone oregano do smaku
  • sos pomidorowy: 400 g przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
  • około 75-100 g startego cheddara do posypania
Przygotowujemy farsz: Piersi kroimy w mniejszą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pora i pieczarki, smażymy przez około 5 minut. Wrzucamy czosnek i krótko smażymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na każdym naleśniku nakładamy porcję farszu, zawijamy. 
Przygotowujemy sos pomidorowy: Czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i czosnek, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy bazylię, ocet, gotujemy przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem, jeśli pomidory są kwaśne). Dno dużego naczynia do zapiekania smarujemy sosem, układamy naleśniki, ich wierzch pokrywamy pozostałym sosem. Naleśniki posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Odczekujemy 5 minut i rozkładamy naleśniki pomiędzy talerze. 
Naleśniki zapiekane z sosem

Naleśniki z pieczarkami przepis



Przepis na nadziewane naleśniki w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Lena 02/06/2014 - 5:05 pm

poproszę o dwie sztuki na wynos:) pyszności!

Odpowiedz
Magdalena M 02/06/2014 - 7:03 pm

pyszności 🙂

Odpowiedz
Kamciss 02/06/2014 - 7:22 pm

Pyszny pomysł 🙂

Odpowiedz
Magda 02/06/2014 - 8:16 pm

Ostatnio robiłam z mięsem mielonym i pomidorami, musze sprobowac te
🙂

Odpowiedz
sysia 02/06/2014 - 9:26 pm

Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję. Naleniki? O każdej porze!
P.S. Chyba pieczarki gdzieś umkły. Zostały pokrojone, a potem? Wiadomo, że smażenie, ale zapomniałaś o tym wspomnieć (albo to ja coś pokręciłam, co możliwe – aktualnie jestem w ostatniej fazie przygotowań pracy licencjackiej, nie kontaktuję). 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/06/2014 - 4:20 am

Sysia, dziękuję, rzeczywiście gdzieś te pieczarki mi później umknęły. Życzę w takim razie powodzenia przy obronie pracy 🙂

Odpowiedz
Felicia J. 03/06/2014 - 7:14 am

Uwielbiam naleśniki, właśnie w wersjach obiadowych i wytrawnych.
Szukałam pomysłu na farsz i znalazłam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/06/2014 - 9:18 am

Żebym ja tak potrafiła sfocić naleśniki wytrawne jakie robię…ech….

Odpowiedz
wedith1 03/06/2014 - 3:11 pm

Wyglądają wspaniale! Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Andźka 03/06/2014 - 5:56 pm

Też chcę takie! 😀

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:47 am

Zieleń tych naleśników mnie poraża 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/06/2014 - 8:02 pm

Wyglądają fenomenalnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2016 - 4:53 pm

Robię jutro, planuje ciut smodyfikować- dodać fete lub Ricotte oraz, ale to jeszcze do przemyślenia, pokrojone brzoskwinie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies