Zapiekane naleśniki to prosty sposób na przygotowanie obiadu w środku tygodnia. Same naleśniki zazwyczaj smażę wcześniej i przechowuję w zamkniętym pojemniku w lodówce (do dwóch dni). Później wystarczy jedynie przygotować farsz, całość ułożyć w naczyniu i zapiec. Przy ekstremalnej oszczędności czasu również farsz oraz sos możecie zrobić z wyprzedzeniem. Do przygotowania tego dania użyłam naleśników na bazie szpinaku, jeśli nie przepadacie za tym zielonym warzywem wykorzystajcie klasyczne naleśniki.
Polecam Wam także przepis na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą.
NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- 6 naleśników (u mnie naleśniki szpinakowe)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 por (tylko biała część)
- 1 ząbek czosnku
- około 15 pieczarek
- sól, pieprz, suszone oregano do smaku
- sos pomidorowy: 400 g przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
- około 75-100 g startego cheddara do posypania
Przygotowujemy farsz: Piersi kroimy w mniejszą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie siekamy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pora i pieczarki, smażymy przez około 5 minut. Wrzucamy czosnek i krótko smażymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na każdym naleśniku nakładamy porcję farszu, zawijamy.
Przygotowujemy sos pomidorowy: Czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i czosnek, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy przecier, dodajemy bazylię, ocet, gotujemy przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem, jeśli pomidory są kwaśne). Dno dużego naczynia do zapiekania smarujemy sosem, układamy naleśniki, ich wierzch pokrywamy pozostałym sosem. Naleśniki posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Odczekujemy 5 minut i rozkładamy naleśniki pomiędzy talerze.
Przepis na nadziewane naleśniki w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
poproszę o dwie sztuki na wynos:) pyszności!
pyszności 🙂
Pyszny pomysł 🙂
Ostatnio robiłam z mięsem mielonym i pomidorami, musze sprobowac te
🙂
Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję. Naleniki? O każdej porze!
P.S. Chyba pieczarki gdzieś umkły. Zostały pokrojone, a potem? Wiadomo, że smażenie, ale zapomniałaś o tym wspomnieć (albo to ja coś pokręciłam, co możliwe – aktualnie jestem w ostatniej fazie przygotowań pracy licencjackiej, nie kontaktuję). 🙂
Sysia, dziękuję, rzeczywiście gdzieś te pieczarki mi później umknęły. Życzę w takim razie powodzenia przy obronie pracy 🙂
Uwielbiam naleśniki, właśnie w wersjach obiadowych i wytrawnych.
Szukałam pomysłu na farsz i znalazłam 🙂
Żebym ja tak potrafiła sfocić naleśniki wytrawne jakie robię…ech….
Wyglądają wspaniale! Chętnie wypróbuję 🙂
Też chcę takie! 😀
Zieleń tych naleśników mnie poraża 🙂
Wyglądają fenomenalnie 🙂
Robię jutro, planuje ciut smodyfikować- dodać fete lub Ricotte oraz, ale to jeszcze do przemyślenia, pokrojone brzoskwinie.