Makaron ze szpinakiem i mascarpone

przez Malwina
makaron ze szpinakiem

Dzień dobry,

Ciąg dalszy włoskich inspiracji. Tym razem postawiłam na prosty makaron ze szpinakiem i mascarpone. Wystarczy zblendować składniki sosu i podgrzać na patelni z dodatkiem makaronu. Prościej już chyba być nie może.

Bazą do sosu jest ser mascarpone. Bardzo lubię wykorzystywać go do wytrawnych dań, choć robię to dość rzadko. W końcu to prawdziwa bomba kaloryczna. Sos serowy wzbogaciłam o dodatek szpinaku i świeżej bazylii, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale ma też piękny zielony kolor. Danie idealne na przywitanie wiosny. Do przygotowania potrawy możecie użyć świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach (wcześniej rozmrażamy go).

makaron z pieczarkami

Resztę sera mascarpone możesz wykorzystać gotując makaron z mascarpone i pieczarkami. Jest pyszny 🙂

makaron z mascarpone i szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

1 porcja ma 678 kcal (22 B, 73 W, 33 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu
  • 125 g sera mascarpone
  • 100 g liści szpinaku
  • Kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 30 g parmezanu lub grana padano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Listki bazylii do posypania
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i mascarpone?

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W malakserze umieszczamy ser mascarpone, 3/4 szpinaku, bazylię, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pozostały szpinak, krótko przesmażamy. Dodajemy sos, ugotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy przez około 30 sekund. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy świeżą bazylią.

Uwagi:

  • Danie można wzbogacić o dodatek niewielkiej ilości skórki otartej z cytryny.
  • W tej potrawie najlepiej sprawdzi się makaron fusilli, farfalle, conchiglione.
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Magdalenka 20/03/2020 - 7:31 pm

Wreszcie mi sie udalo. Rodzina cala w ekstazie biega po domu cmoktajac jaki pyszny zielony makaron mama zrobila☺ A to zasluga Malwiny!!! Jestes wielka!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies