Dzień dobry,
Ciąg dalszy włoskich inspiracji. Tym razem postawiłam na prosty makaron ze szpinakiem i mascarpone. Wystarczy zblendować składniki sosu i podgrzać na patelni z dodatkiem makaronu. Prościej już chyba być nie może.
Bazą do sosu jest ser mascarpone. Bardzo lubię wykorzystywać go do wytrawnych dań, choć robię to dość rzadko. W końcu to prawdziwa bomba kaloryczna. Sos serowy wzbogaciłam o dodatek szpinaku i świeżej bazylii, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale ma też piękny zielony kolor. Danie idealne na przywitanie wiosny. Do przygotowania potrawy możecie użyć świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach (wcześniej rozmrażamy go).
Resztę sera mascarpone możesz wykorzystać gotując makaron z mascarpone i pieczarkami. Jest pyszny 🙂
Makaron ze szpinakiem i mascarpone
1 porcja ma 678 kcal (22 B, 73 W, 33 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oliwy
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu
- 125 g sera mascarpone
- 100 g liści szpinaku
- Kilkanaście listków świeżej bazylii
- 30 g parmezanu lub grana padano
- 1 duży ząbek czosnku
- Sok z cytryny do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Listki bazylii do posypania
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i mascarpone?
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W malakserze umieszczamy ser mascarpone, 3/4 szpinaku, bazylię, ser, przeciśnięty przez praskę czosnek. Blendujemy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pozostały szpinak, krótko przesmażamy. Dodajemy sos, ugotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy przez około 30 sekund. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy świeżą bazylią.
Uwagi:
- Danie można wzbogacić o dodatek niewielkiej ilości skórki otartej z cytryny.
- W tej potrawie najlepiej sprawdzi się makaron fusilli, farfalle, conchiglione.
2 komentarze
Wreszcie mi sie udalo. Rodzina cala w ekstazie biega po domu cmoktajac jaki pyszny zielony makaron mama zrobila☺ A to zasluga Malwiny!!! Jestes wielka!!
Pyszny, zielony i zdrowy posiłek 😋 Idealny na lato.