Sałatka z gorgonzolą i makaronem

przez Malwina
Sałatka z makaronem i rukolą

Nadmiar ugotowanego makaronu można w smaczny sposób wykorzystać przygotowując sałatki na jego bazie. Takie sałatki z powodzeniem możecie zapakować do Waszego lunchboxu i zjeść ze smakiem w szkole lub pracy. Ta, którą dziś Wam prezentuję, wpadła mi w oko ponad rok temu w trakcie przeglądania jednej z książek autorstwa Gino D’Acampo.

Sałatka jest bardzo minimalistyczna pod względem użytych składników i to właśnie w tym minimalizmie tkwi jej urok. Zapewne każdy z Was, kto tylko miał okazję próbować połączenia sera gorgonzola i orzechów włoskich wie, że to duet niezwykle udany. Gino swoją sałatkę wzbogacił także o dodatek rukoli i to moim zdaniem był strzał w dziesiątkę. Jej lekko gorzkawy i wyrazisty smak fajnie współgra z pozostałymi składnikami. Całość otula dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego. Polecam wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.

Sałatka z makaronem i gorgonzolą

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ I MAKARONEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu 
  • spora garść rukoli
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilkanaście orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Osączony makaron przekładamy do miski, dodajemy rukolę, orzechy, pokruszony ser. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na dwa talerze i podajemy.

Czas przygotowania: 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Zuzanna Ploch 24/10/2014 - 7:28 am

Ale ja kocham takie sałatki! Gorgonzola i orzechy smakują razem wybornie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2014 - 11:54 am

Super sałatka 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 24/10/2014 - 1:34 pm

rukola i orzechy na pewno mocno podbijają smak tej sałatki 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/10/2014 - 8:35 am

Spotkało się doborowe towarzystwo w tej sałatce 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/10/2014 - 12:08 pm

Moja mama zawsze mi powtarzała, że to jakość jest ważna, nie ilość. Są sałatki ( i nie tylko) w których jest ogrom składników,a efekt bywa średni. Są też dania, w których mamy po dosłownie kilka składników a efekt jest fenomenalny. Twoja prezentuje się wspaniale. To absolutnie moje smaki.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 29/10/2014 - 11:37 am

Prostota górą:) …. bardzo apetyczna sałatka:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies