Dzień dobry,
Już drugi tydzień w naszej kuchni króluje kuchnia włoska. Uwielbiam ją za prostotę, wystarczy bowiem tylko kilka składników i na stole ląduje pyszne danie. Tym razem postawiłam na makaron z kozim serem.
Ta potrawa jest smaczna na ciepło, jak i na zimno. Możecie taki makaron zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Na pewno często będę powtarzać to danie latem, kiedy na ryneczku pojawią się pyszne kolorowe pomidorki koktajlowe. Inspiracją do tego przepisu było jedno z dań autorstwa Gino D’Acampo.
Wypróbuj też przepis na pyszne spaghetti alla bolognese.
Makaron z kozim serem – przepis
1 porcja ma 577 kcal (21 B, 73 W, 22 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g makaronu
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- Sól i pieprz do smaku
- Kilkanaście listków świeżej bazylii
- 60 g miękkiego sera koziego
Jak zrobić makaron z kozim serem?
Makaron gotujemy al dente. Czosnek drobno siekamy, pomidorki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i pomidory. Smażymy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, bazylię, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez 30 sekund. Dokładamy pokruszony ser i nakładamy na talerze.
Uwagi:
- Danie można wzbogacić o dodatek miniaturowych liści szpinaku. Dodajemy je na etapie smażenia czosnku i pomidorów.
- Makaron można podać na ciepło lub na zimno jako sałatkę.