Prosty makaron z kozim serem

przez Malwina
makaron z kozim serem

Dzień dobry,

Już drugi tydzień w naszej kuchni króluje kuchnia włoska. Uwielbiam ją za prostotę, wystarczy bowiem tylko kilka składników i na stole ląduje pyszne danie. Tym razem postawiłam na makaron z kozim serem.

Ta potrawa jest smaczna na ciepło, jak i na zimno. Możecie taki makaron zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Na pewno często będę powtarzać to danie latem, kiedy na ryneczku pojawią się pyszne kolorowe pomidorki koktajlowe. Inspiracją do tego przepisu było jedno z dań autorstwa Gino D’Acampo.

spaghetti bolognese

Wypróbuj też przepis na pyszne spaghetti alla bolognese.

makaron z kozim serem

Makaron z kozim serem – przepis

1 porcja ma 577 kcal (21 B, 73 W, 22 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 60 g miękkiego sera koziego
Jak zrobić makaron z kozim serem?

Makaron gotujemy al dente. Czosnek drobno siekamy, pomidorki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i pomidory. Smażymy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy makaron, bazylię, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez 30 sekund. Dokładamy pokruszony ser i nakładamy na talerze.

Uwagi:

  • Danie można wzbogacić o dodatek miniaturowych liści szpinaku. Dodajemy je na etapie smażenia czosnku i pomidorów.
  • Makaron można podać na ciepło lub na zimno jako sałatkę.
makaron z kozim serem
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies