Chimichurri

przez Malwina
Chimichurri przepis

Chimichurri to argentyński zielony sos, którego podstawą jest natka pietruszki, czosnek, oliwa i ocet winny. Jest on także popularny w Paragwaju i Urugwaju. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanego mięsa lub wykorzystuje jako marynatę do drobiu i ryb. Jest także składnikiem argentyńskiego sandwicha o nazwie choripan (w którego skład wchodzi pieczywo, kiełbasa i wspomniany sos). O samym sandwichu postaram napisać się Wam więcej przy okazji piątkowego cyklu kanapkowego. 
Chimichurri często wzbogaca się o takie dodatki jak liście kolendry, oregano, cebula, szczypiorek, tymianek, liście laurowe, cytryna, chili, sproszkowana gorczyca, papryka czy kumin. Składniki sosu  drobno się sieka lub uciera się w moździerzu, miesza z oliwą i octem winnym a następnie przyprawia do smaku solą i pieprzem. Taki sos to także smaczny dodatek do grillowanych warzyw czy kanapek. 

Wypróbujcie także przepis na salsa verde. 

Sos z natki pietruszki przepis

CHIMICHURRI
(ARGENTYNA)

Składniki:
[przepis własny]

  • pół szklanki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Czosnek drobno siekamy, lekko solimy, rozcieramy przy pomocy noża. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Do natki dodajemy czosnek i chili, ocet, sok z cytryny, oliwę, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Chimichurri przekładamy do słoiczka i chłodzimy przez minimum 2 godziny przed podaniem. Przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do kilku dni. Chmichurri wykorzystujemy jako dodatek do mięs, ryb (szczególnie tych z grilla) a także pieczywa czy sałatek (fajnie komponuje się np. z ziemniakami).

*jeśli chcecie otrzymać gładki sos, zmiksujcie krótko wszystkie składniki w rozdrabniaczu

Zielony sos przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Marzena 03/06/2014 - 7:25 am

Wspaniały. Ja podobny robię do pizzy:-) Następnym razem spróbuję Twojego do mięska:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

Odpowiedz
Justyna Żak 03/06/2014 - 7:45 am

ciekawy przepis:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/06/2014 - 9:20 am

Mmm…bardzo zdrowy i fajny taki sosik jako dodatek do pieczonych mięs, ale z ziemniaczkami też mi pasuje. Super zdjęcia!

Odpowiedz
Magda C. 03/06/2014 - 10:18 am

Bardzo ciekawy przepis, będę musiała spróbować.

Odpowiedz
shinju 03/06/2014 - 2:13 pm

Ciekawe 🙂 Prawie identyczny sos robię czasem do mięsa i nawet bym nie pomyślałam, że gdzieś jest taki popularny 🙂

Odpowiedz
wedith1 03/06/2014 - 3:07 pm

Bardzo mi się podoba ten dodatek, na pewno dodaje soczystości potrawom 🙂

Odpowiedz
AZgotuj! 04/06/2014 - 10:57 am

a ja kupiłam w Berlinie przyprawę pod ta nawą, nie wiedziałam co z niej zrobić, wydaje się być już przeterminowana:(

Odpowiedz
Malwina 04/06/2014 - 11:10 am

Taką gotową mieszankę mieszasz z oliwą i octem lub sokiem z cytryny i wykorzystujesz jako sos. Możesz też używać jej do marynowania mięsa i ryb.

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:46 am

Pięknie się ta zielenina prezentuje. Jednak u mnie moje chłopy nie przepadają za zielonymi "kudłami".

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2015 - 2:34 pm

super sos, zrobilam (czosnek jednak ograniczylam do sztk. 1) , smakowal baaaardzo 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2018 - 11:20 am

Wielokrotnie przebywałem w Urugwaju. Nigdy do chimmichurri nie pestkowano chilli

Odpowiedz
Malwina 07/08/2018 - 12:49 pm

Jasne, że nie trzeba pestkować, choć wiele zależy też od odmiany papryczki.

Odpowiedz
Krystian 19/02/2019 - 3:04 am

a mi znajomy argentynczyk dal przepis na chimmichurri bardzo podobny do Twojego ale on robi je z kolendry i natki pietruszki w proporcji 1:1. Polecam bo jest troche inny w smaku i dosyc uzalezniajacy

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies