Sałatka z orkiszu i pieczonej papryki

przez Malwina
Sałatka z orkiszem i papryką
Sałatka z orkiszu i pieczonej papryki 
Zdrowa, zdrowa i jeszcze raz zdrowa. A i dodam, że przepyszna. Zdrowa i przepyszna to dwa słowa, które świetnie opisują tę sałatkę. Fajnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole, możecie też podać ją na obiad jako dodatek do np. pieczonej ryby lub grillowanego mięsa drobiowego. 

Przyjemnego smaku nadaje tej sałatce pieczona czerwona papryka. Jej słodycz dobrze komponuje się z maślanym awokado i zieleniną. Dla mnie kropką nad „i” jest tu melasa z granatu, której smak po prostu uwielbiam. 
Zdrowa sałatka z orkiszu

SAŁATKA Z ORKISZU I PIECZONEJ PAPRYKI


Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g ziarna orkiszu (pół szklanki)
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 duża pieczona czerwona papryka, wcześniej oczyszczona z gniazda nasiennego a po upieczeniu obrana ze skórki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 nieduży pomidor (około 125 g)
  • pół małego dojrzałego awokado
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 1 nieduży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 1 łyżka oliwy ev
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Opłukany na sicie orkisz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (1-1,4 szklanki wody), dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż orkisz wchłonie cały płyn (zajmie to kilkadziesiąt minut). Ugotowany orkisz pozostawiamy na jeszcze 10 minut pod przykryciem, a następnie przenosimy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekanego ogórka, pomidora i awokado, natkę, dymkę wraz ze szczypiorem i czosnek. Sałatkę polewamy melasą i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę z orkiszu i pieczonej papryki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Uwagi:

– ziarno orkiszu kupicie w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda się Wam go zdobyć, możecie do tej sałatki użyć grubego bulguru, pęczaku, płaskurki, komosy ryżowej (quinoa) lub razowego kuskusu.

Sałatka z orkiszem i papryką

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kinga Łucja 06/05/2015 - 5:22 pm

Pychotka! 😀

Odpowiedz
majka 07/05/2015 - 5:47 am

Pieczona papryke bardzo lubie, melase z granatu tez 🙂 Nie probowalam jeszcze orkiszu wiec czas to zmienic 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/05/2015 - 9:25 am

Ciekawa sałatka 🙂 wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2015 - 1:10 pm

Witam, czym mogę zastąpić melasę ?

Odpowiedz
Malwina 08/05/2015 - 1:12 pm

Możesz dodać sok z cytryny zamiast melasy z granatów. Ale i tak polecam jej zakup, bo jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Wczoraj widziałam ją w Auchanie po 10 zł za butelkę.

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:42 pm

Orkiszu nie lubię, a gdzie można kupić melasę? Ona jest w jakimś pudełku?

Odpowiedz
JustInka 10/05/2015 - 7:21 am

Ciekawe. Muszę spróbować orkiszu. Gdzie go kupowałaś?

Odpowiedz
Malwina 10/05/2015 - 7:21 am

Na Promenadzie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies