Póki trwa sezon na paprykę i bakłażany, zachęcam Was do przygotowania pysznych jajek zapiekanych z dodatkiem wspomnianych warzyw. Przepis na to danie pochodzi z książki Gino D’Acampo „Fantastico!”. Troszkę go zmieniłam, ponieważ w oryginalne autor zamiast bakłażanów użył cuknii, za którą Połówek nie przepada. Zajrzyjcie także do Irenki i Andrzeja, by zobaczyć ich wersję tego dania.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
JAJKA ZAPIEKANE ZE ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI WARZYWAMI
Śniadanie Mistrzów #77
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 1 bakłażan (300 g)
- 1 żółta lub czerwona papryka
- 400 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwek
- 4 jajka
- 4 łyżki startego grana padano (fajnie sprawdzi się tu także ser mozzarella)
Cebulę siekamy w kostkę. Bakłażana kroimy w plastry a następnie w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obrane pomidory siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy cebulę (warto użyć patelni, którą później można włożyć do piekarnika). Dodajemy bakłażana i paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i oliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Ponieważ nie posiadam patelni, w której mogłabym zapiekać, przełożyłam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. W warzywach robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy je lekko solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Po 6 minutach pieczenia posypujemy warzywa tartym serem i pieczemy dalej przez 6-9 minut, aż białka jajek się zetną. Zamiast grana padano możecie użyć innego sera, np. tartej mozzarelli (Gino w swoim przepisie użył cheddara). Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Więcej przepisów na śniadania znajdziecie
w dziale Śniadanie Mistrzów
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Super takie danie, z chęcią bym zjadła 😉
będę musiała sobie takie zrobić:) wyglądają pysznie!
Prześwietne!
wygląda fascynująco-zachęcająco! 🙂
Przepiękne zdjęcia, szkoda, że lato już powoli odchodzi…
Och chyba coś takiego przyrządzę sobie ! Na wspomnienie wakacji.
Pyszne!Bardzo zachęcająco wygląda to danie i wszystkie składniki są jak dla mnie 🙂
Zdecydowanie śniadanie mistrzów! 🙂
strasznie apetyczne 🙂 niemal czuję zapach….mmmm…
Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Twoje, takie zapiekane kuszą niesamowicie… I ten ser, marzenie 🙂