Jajka zapiekane ze śródziemnomorskimi warzywami

przez Malwina
Jajka zapiekane z warzywami

Póki trwa sezon na paprykę i bakłażany, zachęcam Was do przygotowania pysznych jajek zapiekanych z dodatkiem wspomnianych warzyw. Przepis na to danie pochodzi z książki Gino D’Acampo „Fantastico!”. Troszkę go zmieniłam, ponieważ w oryginalne autor zamiast bakłażanów użył cuknii, za którą Połówek nie przepada. Zajrzyjcie także do Irenki i Andrzeja, by zobaczyć ich wersję tego dania.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Jajka z warzywami

JAJKA ZAPIEKANE ZE ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI WARZYWAMI
Śniadanie Mistrzów #77


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 400 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego grana padano (fajnie sprawdzi się tu także ser mozzarella)
Cebulę siekamy w kostkę. Bakłażana kroimy w plastry a następnie w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obrane pomidory siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy cebulę (warto użyć patelni, którą później można włożyć do piekarnika). Dodajemy bakłażana i paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i oliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Ponieważ nie posiadam patelni, w której mogłabym zapiekać, przełożyłam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. W warzywach robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy je lekko solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Po 6 minutach pieczenia posypujemy warzywa tartym serem i pieczemy dalej przez 6-9 minut, aż białka jajek się zetną. Zamiast grana padano możecie użyć innego sera, np. tartej mozzarelli (Gino w swoim przepisie użył cheddara). Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Więcej przepisów na śniadania znajdziecie 

Jajka z warzywami przepis

Jajka pieczone z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Paulina Kwiatkowska 20/09/2013 - 7:10 am

Super takie danie, z chęcią bym zjadła 😉

Odpowiedz
Antenka 20/09/2013 - 7:21 am

będę musiała sobie takie zrobić:) wyglądają pysznie!

Odpowiedz
jelka 20/09/2013 - 7:29 am

Prześwietne!

Odpowiedz
Anit 20/09/2013 - 9:26 am

wygląda fascynująco-zachęcająco! 🙂

Odpowiedz
MałaGosia 20/09/2013 - 10:59 am

Przepiękne zdjęcia, szkoda, że lato już powoli odchodzi…

Odpowiedz
JustInka 20/09/2013 - 12:40 pm

Och chyba coś takiego przyrządzę sobie ! Na wspomnienie wakacji.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/09/2013 - 1:04 pm

Pyszne!Bardzo zachęcająco wygląda to danie i wszystkie składniki są jak dla mnie 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 20/09/2013 - 1:52 pm

Zdecydowanie śniadanie mistrzów! 🙂

Odpowiedz
Małgorzata K 20/09/2013 - 6:54 pm

strasznie apetyczne 🙂 niemal czuję zapach….mmmm…

Odpowiedz
Magda C. 23/09/2013 - 7:32 pm

Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Twoje, takie zapiekane kuszą niesamowicie… I ten ser, marzenie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies