Surówka z młodej kapusty

przez Malwina
Surówka z młodej kapusty przepis
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to jeden z moich ulubionych majowych dodatków do obiadu (ląduje na drugim miejscu po młodej kapuście z koperkiem, której nic nie jest w stanie przebić). Jest zdrowa, pełna witamin (zawiera sporą dawkę witaminy C) i przede wszystkim smaczna. W mojej surówce poza rzeczoną kapustą wylądowała duża ilość zieleniny w postaci naci pietruszki, koperku i cebulki dymki. 

W przypadku młodej kapusty nie ma potrzeby wcześniejszego ugniatania poszatkowanych liści. Są one miękkie i od razu nadają się do spożycia. Przygotowanie surówki zajmie Wam więc maksymalnie 5 minut. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowała. 
Surówka z młodej kapusty przepis

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki:

  • 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej rzepakowy tłoczony na zimno)
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Surówka z młodej kapusty – przygotowanie:

W misce umieszczamy kapustę, dymkę ze szczypiorem, nać pietruszki, koperek, a następnie mieszamy. Surówkę z kapusty polewamy sokiem z cytryny, dodajemy olej lub oliwę, sól, pieprz i niewielką ilość cukru do smaku. Ponownie mieszamy. Surówkę z młodej kapusty podajemy jako dodatek do dań obiadowych. 


Wypróbuj również przepis na coleslawa z młodej kapusty

 Kolesław z młodej kapusty
Colesław z młodej kapusty

Surówka z młodą kapustą przepis

Czas przygotowania: 5 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 07/05/2015 - 12:38 pm

Fajna surówka, z młodej kapusty jest pyszna 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 07/05/2015 - 2:28 pm

Smacznie ♥

Odpowiedz
FitHealthyLife 08/05/2015 - 5:41 pm

Bardzo lubię wszystkie surówki 🙂

Odpowiedz
JustInka 10/05/2015 - 7:21 am

Taka surówka to znak, że maj już w pełni 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/05/2015 - 5:12 pm

Takiej surówki to ja jeszcze nie jadłam …. wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 11/05/2015 - 5:42 pm

Uwielbiam taką surówkę! A nawet zjadanie po prostu kapusty na surowo 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies