Surówka z młodej kapusty |
Surówka z młodej kapusty to jeden z moich ulubionych majowych dodatków do obiadu (ląduje na drugim miejscu po młodej kapuście z koperkiem, której nic nie jest w stanie przebić). Jest zdrowa, pełna witamin (zawiera sporą dawkę witaminy C) i przede wszystkim smaczna. W mojej surówce poza rzeczoną kapustą wylądowała duża ilość zieleniny w postaci naci pietruszki, koperku i cebulki dymki.
W przypadku młodej kapusty nie ma potrzeby wcześniejszego ugniatania poszatkowanych liści. Są one miękkie i od razu nadają się do spożycia. Przygotowanie surówki zajmie Wam więc maksymalnie 5 minut. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowała.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY
- 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej rzepakowy tłoczony na zimno)
- sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Surówka z młodej kapusty – przygotowanie:
W misce umieszczamy kapustę, dymkę ze szczypiorem, nać pietruszki, koperek, a następnie mieszamy. Surówkę z kapusty polewamy sokiem z cytryny, dodajemy olej lub oliwę, sól, pieprz i niewielką ilość cukru do smaku. Ponownie mieszamy. Surówkę z młodej kapusty podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
Czas przygotowania: 5 minut.
6 komentarzy
Fajna surówka, z młodej kapusty jest pyszna 🙂
Smacznie ♥
Bardzo lubię wszystkie surówki 🙂
Taka surówka to znak, że maj już w pełni 🙂
Takiej surówki to ja jeszcze nie jadłam …. wygląda pysznie:)
Uwielbiam taką surówkę! A nawet zjadanie po prostu kapusty na surowo 🙂