Salsa verde to ostatnio jeden z ulubionych dodatków Połówka. Intensywny w smaku zielony sos to smaczny dodatek do drobiu i ryb. Pod nazwą salsa verde można spotkać dwa różne sosy. Pierwszy, pochodzenia meksykańskiego, którego bazą są tomatillos i drugi, włoski, którego podstawą jest natka pietruszki. Dziś prezentuję Wam włoską odmianę tego sosu.
SALSA VERDE (WŁOCHY)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 2 anchois, posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 40 g chleba
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól i pieprz do smaku
Jajko gotujemy na twardo. Do przygotowania salsy będzie nam potrzebne jedynie żółtko. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy posiekane i roztarte widelcem żółtko, anchois, kapary, czosnek. Miąższ chleba rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy octem, następnie przecieramy do przez sito i dodajemy do pozostałych składników (jeśli macie zamiar blendować masę, wówczas nie musicie przecierać chleba). Całość polewamy oliwą i delikatnie mieszamy (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Jeśli chcecie otrzymać gładszy sos, krótko go zblendujcie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku do 3 dni. Zielony sos to smaczny dodatek do ryb, mięs, kanapek.
[Autorką przepisu jest Sonia z Giallo Zafferano]
Czas przygotowania: 20 minut
7 komentarzy
A u mnie wersja meksykańska z tomatillos 🙂 świetna, choć Twojej spróbowałabym chyba jeszcze chętniej, jestem strasznym pietruszkożercą. żółtko to nowość dla mnie w takiej roli!
Nigdy takiego sosu nie jadłam. Muszę go koniecznie wypróbować do ulubionego kurczaka 🙂
Do kurczaka pasuje idealnie 🙂
Do tego kawalek cieplej bagietki – i juz jestem szczesliwym czlowiekiem 🙂
Yummy, wygląda znakomicie i smakowicie 🙂
Pierwszy raz się spotkałam z takim sosem! Wygląda bosko 🙂
Wygląda, pięknie! Wczoraj pierwszy raz znalazłam się na Twoim blogu wszystko wygląda smacznie i pysznie. Nie można oderwać się od czytania tych cudeniek. Lista zakupów już zrobiona 🙂