Salsa verde

przez Malwina
Salsa verde

Salsa verde to ostatnio jeden z ulubionych dodatków Połówka. Intensywny w smaku zielony sos to smaczny dodatek do drobiu i ryb. Pod nazwą salsa verde można spotkać dwa różne sosy. Pierwszy, pochodzenia meksykańskiego, którego bazą są tomatillos i drugi, włoski, którego podstawą jest natka pietruszki. Dziś prezentuję Wam włoską odmianę tego sosu. 

Salsa verde przepis

SALSA VERDE (WŁOCHY)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 2 anchois, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 40 g chleba
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku
Jajko gotujemy na twardo. Do przygotowania salsy będzie nam potrzebne jedynie żółtko. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy posiekane i roztarte widelcem żółtko, anchois, kapary, czosnek. Miąższ chleba rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy octem, następnie przecieramy do przez sito i dodajemy do pozostałych składników (jeśli macie zamiar blendować masę, wówczas nie musicie przecierać chleba). Całość polewamy oliwą i delikatnie mieszamy (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Jeśli chcecie otrzymać gładszy sos, krótko go zblendujcie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku do 3 dni. Zielony sos to smaczny dodatek do ryb, mięs, kanapek. 
[Autorką przepisu jest Sonia  z Giallo Zafferano]

Salsa verde

Czas przygotowania: 20 minut
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

marianna 28/10/2013 - 8:18 pm

A u mnie wersja meksykańska z tomatillos 🙂 świetna, choć Twojej spróbowałabym chyba jeszcze chętniej, jestem strasznym pietruszkożercą. żółtko to nowość dla mnie w takiej roli!

Odpowiedz
Magda C. 28/10/2013 - 8:55 pm

Nigdy takiego sosu nie jadłam. Muszę go koniecznie wypróbować do ulubionego kurczaka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 29/10/2013 - 9:14 am

Do kurczaka pasuje idealnie 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/10/2013 - 11:52 am

Do tego kawalek cieplej bagietki – i juz jestem szczesliwym czlowiekiem 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 29/10/2013 - 3:06 pm

Yummy, wygląda znakomicie i smakowicie 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/11/2013 - 10:52 am

Pierwszy raz się spotkałam z takim sosem! Wygląda bosko 🙂

Odpowiedz
Elżbietka 07/03/2017 - 7:42 am

Wygląda, pięknie! Wczoraj pierwszy raz znalazłam się na Twoim blogu wszystko wygląda smacznie i pysznie. Nie można oderwać się od czytania tych cudeniek. Lista zakupów już zrobiona 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies