Salsa z siekanych warzyw

przez Malwina

To chyba moja ulubiona meksykańska salsa – prosta, ekspresowa w przygotowaniu, dobrze komponująca się z wieloma daniami. Wystarczy posiekać kilka składników, wymieszać i gotowe. Jest lekko pikantna, orzeźwiająca za sprawą dodatku soku z limonki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortilli (szczególnie w zestawieniu z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem), dań z grilla, pieczywa.

Koniecznie zajrzyjcie też do Martnosi, która w ramach wspólnego odkrywania kuchni meksykańskiej przygotowała pyszną salsę z kukurydzą.

Salsa z siekanych warzyw

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 dojrzałe pomidory o zwartym miąższu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej papryki jalapeno
  • 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sok z połowy limonki
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, cebulę, natkę. Całość doprawiamy sokiem z limonki i solą. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do dań z kuchni meksykańskiej, np. do jajecznicy z chorizo.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies