To chyba moja ulubiona meksykańska salsa – prosta, ekspresowa w przygotowaniu, dobrze komponująca się z wieloma daniami. Wystarczy posiekać kilka składników, wymieszać i gotowe. Jest lekko pikantna, orzeźwiająca za sprawą dodatku soku z limonki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tortilli (szczególnie w zestawieniu z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem), dań z grilla, pieczywa.
Koniecznie zajrzyjcie też do Martnosi, która w ramach wspólnego odkrywania kuchni meksykańskiej przygotowała pyszną salsę z kukurydzą.
Salsa z siekanych warzyw
Składniki (na 3 porcje):
- 2 dojrzałe pomidory o zwartym miąższu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej papryki jalapeno
- 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- Sok z połowy limonki
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych, miąższ kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, cebulę, natkę. Całość doprawiamy sokiem z limonki i solą. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do dań z kuchni meksykańskiej, np. do jajecznicy z chorizo.