Już nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam ciastka. Robię to zazwyczaj zimą, gdy za oknem jest już ciemno i zimno. Zaszywam się wtedy w kuchni (a dokładniej w kącie mojego aneksu) i grzeję w cieple piekarnika. Gdy za oknem zaczyna robić się ciepło, w puszce na ciasteczka zostają już tylko okruszki. Jakoś nie mam wtedy nastroju na bawienie się w lepienie małych słodkości. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek. W lodówce znalazłam napoczęte opakowanie waniliowej chałwy, która wręcz prosiła się o wykorzystanie. Najprościej byłoby zrobić jakiś szybki deser w szklankach z jej dodatkiem, jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam napełnić świecącą pustkami puszkę.
CIASTKA CHAŁWOWE
Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- 100 g chałwy (u mnie waniliowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło i chałwę, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, dalej miksując. Kolejno wbijamy jajo, dodajemy ekstrakt, ucieramy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni i sodą, miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godziny lub dłużej do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy widelcem, układamy zachowując duże odstępy na blasze (ciastka rozleją się na boki). Pieczemy przez około 10-12 minut. Piekarnik wyłączamy, wysuwamy blachę i pozostawiamy na niej ciastka na kilka minut, aż lekko stwardnieją. Następnie przenosimy je na metalową kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Czas przygotowania: 20 minut.
21 komentarzy
Muszy byc pyszne. Ciasteczka to ja moge wcinac przez okragly rok 🙂
Mmmm, śliczne ciasteczka. 🙂 Muszą być bardzo smaczne 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie! ; )
Super ciastka!
robiłam ciastka z daktylami z Twojego przepisu, coś czuję, że te mi również posmakują 😉
z chałwą muszą być pyszne:)
Czy zamiast masła może być olej kokosowy? 🙂
mniam mniam:)
wyglądają przepysznie!!!
Wyglądają super! Trzeba zabrać się do pieczenia, kupiłam ostatnio duży blog chałwy, ale póki co zjadam na śniadanie: w białym chlebie, popijając mlekiem 🙂
z chałwą, mniam, nigdy nie robiłam, czas to zmienić;p
pozdrawiam
Marta
Pięknie się prezentują. Czyli mam kolejny punkt z Twojego bloga do wypróbowania.
Robiłam podobnie, ciasta są przepyszne i niezwykle kruche. Po prostu wspaniałe 🙂 Pozdrawiam 🙂
Puszka pełna takich ciasteczek to prawdziwy skarb 🙂
Super połączenie, muszą być pyszne 🙂
Takie ciasteczka kojarzą mi się ze świętami, ale latem są idealne na pikniki za miastem tak do pochrupania 😉
Robiłam te ciasteczka, są pyszne:)
Właśnie smakowity zapach wyjętych ciastek z piekarnika roznosi się po całym domu pobudzając zmysły 🙂 Już spróbowałam i muszę przyznać, że są przepyszne 🙂
Zrobiłam. Dziękuję za inspirację: https://www.facebook.com/Di.gotuje/photos/a.1612319372313210.1073741848.1595098830701931/1686572208221259/?type=3&theater
Zrobiłam. Są super. Chrupiące, ale delikatne. Dziękuję, szukałam od dłuższego czasu przepisu na takie kruche ciasteczka.
Czy Mąka bezglutenowa się nada?
Z owsianą oczyszczoną powinno wyjść ok.