Ciastka z chałwą

przez Malwina
Ciastka chałwowe

Już nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam ciastka. Robię to zazwyczaj zimą, gdy za oknem jest już ciemno i zimno. Zaszywam się wtedy w kuchni (a dokładniej w kącie mojego aneksu) i grzeję w cieple piekarnika. Gdy za oknem zaczyna robić się ciepło, w puszce na ciasteczka zostają już tylko okruszki. Jakoś nie mam wtedy nastroju na bawienie się w lepienie małych słodkości. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek. W lodówce znalazłam napoczęte opakowanie waniliowej chałwy, która wręcz prosiła się o wykorzystanie. Najprościej byłoby zrobić jakiś szybki deser w szklankach z jej dodatkiem, jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam napełnić świecącą pustkami puszkę. 

Ciastka z chałwy przepis
CIASTKA CHAŁWOWE


Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
W misce umieszczamy masło i chałwę, miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier, dalej miksując. Kolejno wbijamy jajo, dodajemy ekstrakt, ucieramy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni i sodą, miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godziny lub dłużej do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy widelcem, układamy zachowując duże odstępy na blasze (ciastka rozleją się na boki). Pieczemy przez około 10-12 minut. Piekarnik wyłączamy, wysuwamy blachę i pozostawiamy na niej ciastka na kilka minut, aż lekko stwardnieją. Następnie przenosimy je na metalową kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Czas przygotowania: 20 minut.

21 komentarzy
0

21 komentarzy

majka 03/06/2014 - 4:54 pm

Muszy byc pyszne. Ciasteczka to ja moge wcinac przez okragly rok 🙂

Odpowiedz
Majana 03/06/2014 - 5:27 pm

Mmmm, śliczne ciasteczka. 🙂 Muszą być bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Martha 03/06/2014 - 5:42 pm

Wyglądają bardzo apetycznie! ; )
Super ciastka!

Odpowiedz
Ola Sz 03/06/2014 - 6:52 pm

robiłam ciastka z daktylami z Twojego przepisu, coś czuję, że te mi również posmakują 😉

Odpowiedz
Justyna Żak 03/06/2014 - 7:02 pm

z chałwą muszą być pyszne:)

Odpowiedz
Marta 04/03/2020 - 5:12 am

Czy zamiast masła może być olej kokosowy? 🙂

Odpowiedz
Krzepa 03/06/2014 - 7:33 pm

mniam mniam:)

Odpowiedz
Wiewióra 03/06/2014 - 8:18 pm

wyglądają przepysznie!!!

Odpowiedz
Rodzynki Sułtańskie: blog 04/06/2014 - 7:23 am

Wyglądają super! Trzeba zabrać się do pieczenia, kupiłam ostatnio duży blog chałwy, ale póki co zjadam na śniadanie: w białym chlebie, popijając mlekiem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2014 - 7:31 am

z chałwą, mniam, nigdy nie robiłam, czas to zmienić;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:44 am

Pięknie się prezentują. Czyli mam kolejny punkt z Twojego bloga do wypróbowania.

Odpowiedz
Beata Kuśmirek 04/06/2014 - 3:59 pm

Robiłam podobnie, ciasta są przepyszne i niezwykle kruche. Po prostu wspaniałe 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
gin 04/06/2014 - 4:00 pm

Puszka pełna takich ciasteczek to prawdziwy skarb 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/06/2014 - 7:53 pm

Super połączenie, muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/06/2014 - 9:09 am

Takie ciasteczka kojarzą mi się ze świętami, ale latem są idealne na pikniki za miastem tak do pochrupania 😉

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2014 - 11:01 am

Robiłam te ciasteczka, są pyszne:)

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2015 - 10:04 am

Właśnie smakowity zapach wyjętych ciastek z piekarnika roznosi się po całym domu pobudzając zmysły 🙂 Już spróbowałam i muszę przyznać, że są przepyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2018 - 2:00 pm

Zrobiłam. Są super. Chrupiące, ale delikatne. Dziękuję, szukałam od dłuższego czasu przepisu na takie kruche ciasteczka.

Odpowiedz
Marta Kuźmińska 25/11/2019 - 8:00 pm

Czy Mąka bezglutenowa się nada?

Odpowiedz
Malwina 27/11/2019 - 6:41 am

Z owsianą oczyszczoną powinno wyjść ok.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies